Cumhuriyetçilere tahliye!

Yargıtay cezaevindeki eski Cumhuriyet Gazetesi çalışanları için tahliye, Cumhuriyet dosyası için bozma kararı verdi. Musa Kart, Güray Öz, M.Kemal Güngör, Hakan Kara, Bülent Utku ve Önder Çelik  serbest. Cezası onanan Emre İper ise halen cezaevinde.

Cumhuriyet Gazetesi davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yedi eski Cumhuriyet gazetesi yazarının cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerine karar verdi.Kararın ardından Cumhuriyet Gazetesi çalışanları Önder Çelik, Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör kaldıkları Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi. Gazetenin eski muhasebe çalışanı Emre İper hakkında ise onama kararı verildi.

HDP milletvekili ve eski Cumhuriyet muhabiri Ahmet Şık’ın da örgüte yardım iddiasıyla aldığı 7 yıl 6 ay hapis cezasının bozularak, örgüt propagandası, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamaktan yargılanması gerektiğine hükmedildi.

Beş yılın altında ceza alan ve temyiz yolu kapalı olan Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik, altı aydır Kandıra E Tipi Cezaevi7nde tutuluyordu. Yargıtay, bozma kararının CMK uyarınca cezası istinafta kesinleşenlere de sirayet ettirilmesine hükmetti. Kararda, cezaevindekilerin cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerine karar verildi. Karar sonrası dosya yeniden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek. Dava kapsamında tutuklu bulunan Emre İper’in cezasının ise onandığı belirtildi.

İlk açıklama: Her şeyin mizah olduğu ülkede yaşıyoruz

Yargıtay kararının ardından beş eski Cumhuriyet çalışanı, akşam 21:00 civarında Kandıra E Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Tahliye edilen isimler adına Musa Kart açıklama yaptı. “Her şeyin mizah olduğu bir ülkede yaşıyoruz” değerlendirmesinde bulunan Musa Kart şunları söyledi:

“Mizah duygusunu kaybetmiş ülkelerde yaşamak zordur. Ama her şeyin mizah olduğu ülkede yaşamak daha da zordur. Her şeyin mizah olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dava dosyamızda da bu görülecektir. Çağdaş ülkelerde insanlar önce yargılanırlar sonra cezalandırılırlar. Bizde tam tersi oluyor. 9 ay Silivri’de tutuklu kaldıktan sonra hâkim karşısına çıkabildik. Yani peşinen cezalandırıldık. Bizler için 30-40 yıl ceza isteyen savcı FETÖ’ye üye olmak suçlamasıyla yargılanıyor ve hakkında müebbet hapis cezası isteniyor. FETÖ ile irtibatlandırıldık çünkü herkesin bildiği bir seyahat şirketini, bir pideciyi bir parkeciyi aradık. Beş yıldan fazla ceza alan arkadaşlarımıza Yargıtay’a gitme hakkı verilmişken bizler,  yani beş yıldan az ceza verilenler bu haktan mahrum bırakılmış ve ikinci kez cezaevine yollanmıştık. Üstelik AYM Başkanı hak ihlaline işaret etmişken, Adalet Bakanı “Bir gün bile içeride kalmamaları gerekir” demişken…”

Pekin: Daha işimiz bitmedi

Cumhuriyet çalışanlarının avukatlarından Tora Pekin, daha sonra çürütülen,  telefonunda bylock programı yüklü olduğu iddiası ve attığı bir kaç muhalif tweet nedeniyle, diğerlerinden ayrılarak Kandıra Açık Cezaevi’ne konulan Emre İper için tek yolun Anayasa Mahkemesi olduğunu söyledi. Pekin şöyle konuştu: “Dosyanın esasına ilişkin bozma kararı ve tahliyeler doğru ama bizim için tüm arkadaşlarımız beraat edene dek hiçbir şey sona ermiş değil. Hiç bir suç unsuru içermeyen tweetleri nedeniyle Emre İper’in ve doğrudan gazetecilik faaliyeti suçlama konusu yapılan Ahmet Şık beraat etmeden bu iş bitmeyecek. Şu anda işlemediği bir suç nedeniyle Kandıra Hapishanesi7nde yatan arkadaşımız Emre İper için Anayasa Mahkemesi’nin derhal karar vermesini bekliyoruz.”

Beş Cumhuriyet çalışanını Kandıra Cezaevi’nin önünde aileleri, dostları ve gazeteci meslektaşları, İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, İstanbul Barosu’na bağlı avukatlar, Akın Atalay, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) yöneticileri karşıladı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR