İnsan HaklarıManşetTürkiye

Vekilliği düşürülen Can Atalay: Yıkılmış kentin ortasında oy kullananlara borçluyum

0

Milletvekilliği hukuksuz bir şekilde düşürülen Can Atalay, “Seçilmiş Hatay Milletvekili” imzasıyla bir açıklama yaptı.

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi başta iradesi yok sayılan Hatay halkı olmak üzere birçok kesimin tepkisine neden olurken, vekilliği düşürülen Atalay‘a ait X hesabından yapılan açıklamada, “Ülkeme, Hatay halkına, yıkılmış bir kentin ortasında oy kullanan insanlara karşı borçluyum. Zor koşullarda olsa da olanaklarımız çok sınırlı olsa da başta Hatay ve deprem bölgesi olmak üzere; halkımızın, emeği ile geçinen yurttaşlarımızın meramına tercüman olmaya çalışacağım” dedi.

Atalay’ın açıklaması şöyle:

“Yurttaşlar, Bu da oldu, bunu da yaptılar. Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini “düşürdüler”.

Hukuk tanımazlığın, kuralsızlaşmanın bu boyutlara gelmesine yine de şaşırıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu suça ortak edilebilmesine onun adına üzülüyorum. Kimin hangi hakkı, hangi yetkiyi nasıl kullanacağının öngörülemediği; kuralsızlığın egemen olduğu bu halin memlekete vereceği zararlardan ülkem adına endişe duyuyorum.

Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz…

Peki onlar “bitti” dediler diye ben görevimi yapmaya çalışmaktan geri mi duracağım? Asla!

Ülkeme, Hatay halkına, yıkılmış bir kentin ortasında oy kullanan insanlara karşı borçluyum. Zor koşullarda olsa da olanaklarımız çok sınırlı olsa da başta Hatay ve deprem bölgesi olmak üzere; halkımızın, emeği ile geçinen yurttaşlarımızın meramına tercüman olmaya çalışacağım.

Eksik ve gediklerimin sorumlusu özgürlüğümü engelleyenlerdir. Başta Hataylılar olmak üzere tüm yurttaşlarımın durumu açıklıkla gördüğüne inanıyorum. Tam bir hafta sonra 6 Şubat. Yarından itibaren ana gündemimiz budur. Uygulamaya bulaşmak istemeyenler, kendini dışında tutmak isteyenler varmış… Uygulamayı bir arayış olarak takdim edenler varmış…

Milletvekillerinin haklarını korumaktan birinci dereceden sorumlu olan TBMM Başkanı yurt dışına gitmiş… Başka biçimde takdim etseler de başka yere baksalar da başka yere gitse de, imzaları olmasa da tarihe Anayasa’nın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecek. Saygılarımla yurttaşlarıma duyururum…

Şerafettin Can Atalay- Seçilmiş Hatay Milletvekili”

Erkan Baş: Milletvekilliği düşürülürken hala Hatay için çalışıyordu

X hesabından açıklamada bulunan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, yapılan hukuksuzluğu karşılıksız bırakmayacaklarını ifade ederek “Can Atalay’ın milletvekilliğini düşürmek ‘Ben bu ülkenin anayasa ve kanunlarını tanımıyorum, aklıma ne eserse onu yaparım’ demektir” sözlerini kullandı. 

Ardından Sözcü TV yayınına katılan Baş, “İktidar milletvekilleri Can Atalay‘ın milletvekilliğini düşürmeye çalışırken Can, Hatay halkı için çalışıyordu. 6 Şubat Depremleri’nin unutulmaması için, bir toplumsal farkındalık yaratabilmek için TBMM‘yi göreve çağırıyordu. Dün kendisiyle konuşurken 6 Şubat’ın bir özel gün olarak anılması hususunda kanun teklifi hazırlayalım diye düşünmüştük” ifadelerini kullandı. 

Barış Atay: Size Can Atalay’ı anlatayım

TİP Parti Meclisi Üyesi Barış Atay, İstanbul’da düzenlenen basın açıklamasında konuştu. Atay hukuksuzluğa karşı mücadelelerini devam ettireceklerini belirterek  “Bizim milletvekillerimiz, diğer partilerinki gibi cinayetle, yolsuzlukla, hırsızlıkla anılmaz” dedi.

Atay, sözlerine şöyle devam etti: “Size Can Atalay‘ı anlatayım: Can Atalay avukattır, devrimcidir, öncelikle güzel bir insandır. Soma‘da madende, Çorlu‘da trende, Sakarya’da fabrikada; Hatay‘da, Elbistan‘da depremde katledilenlerin, Aladağ‘da katledilen kız çocuklarının avukatıdır!”

Ahmet Şık: Hukuktan hak, adalet, vicdan ve liyakati çıkardığınızda elinizde ne kalıyorsa Türkiye yargısı odur

Ankara’daki eyleme katılan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini hukuk saikiyle açıklamaya çalışanları eleştirmediğini ancak bir hatırlatmada bulunmak istediğini belirterek “Şu an hukuktan hak, adalet, vicdan ve liyakati çıkardığınızda elinizde ne kalıyorsa Türkiye yargısı odur” dedi.

Resmi olarak adı konulan anayasasızlık halinin, hukuksuzluk rejiminin yargı eliyle tüm kamuoyuna ilan edildiğini aktaran Şık sözlerine şöyle devam etti: “AKP’li ve MHP’li vekillerin de yardımıyla imza atılan bu haysiyetsiz karar diyor ki ‘Türkiye’de hiçbir yurttaşın hukuki güvencesi yok.’ Buna Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil. Şu an iktidarın ve güçlü olmanın getirdiği nimetleri zulüm, baskı olarak kullananlar da dahil olmak üzere ama ben bu iktidarın kurduğu alçaklığa, hukuksuzluğa karşı direnenlere ve itiraz edenlere bir çağrıda bulunarak bitirmek istiyorum. Türkiye’de hiçbir yurttaşın hukuki güvencesi yok dedik ama bu hiç kimseyi korkutmasın. Bu ülkede korkacağımız tek şey var; bu alçaklığa diz çökmek, bu çeteye teslim olmak. Bundan başka korkacak hiçbir şeyimiz yok.”

‘Herkesi bu darbe girişimine karşı tepki göstermeye davet ediyoruz’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda “Bu mücadelede herkesi direnmeye, mücadeleye ve bu darbe girişimine karşı pozisyon almaya, tepki göstermeye davet ediyoruz” dedi.

 

Karar Hatay’da protesto edildi:

TİP’li Can Atalay‘ın vekilliğinin düşürülmesi seçim bölgesi Hatay‘da protesto edildi. Kararın halk iradesine darbe olarak nitelendirildiği açıklamada, “Bugün, bir kez daha yeniden başlıyoruz” denildi.

Gazete Duvar’dan Burcu Özkaya Günaydın’ın aktardığına göre, Uğur Mumcu Bulvarı’nda bir araya gelen göstericiler adına basın metnini  Çetin Yalçınkaya okudu.

Hatay'dan İzmir'e Can Atalay protestosu: Hatay halkının iradesini hiçe saymanın hesabını mutlaka vereceksiniz

Yalçınkaya, “Gezi’nin en güzel çocuklarından biri olan Can Atalay’ı, Hatay halkının iradesini ortaya koyarak milletvekili seçtiğini” belirterek, “Can’a milletvekili mazbatası verildi. Meclis’te adı Hatay Milletvekili olarak okundu. Meclis’teki tüm siyasi partilerin oy birliği ile Can Atalay, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi olmuştur. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tahliye edilmesine karar vermesine rağmen tahliye edilmeyerek, AYM kararı hiçe sayıldı” dedi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.