2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEğitimManşetTürkiye

Çukurova Öğretim Elemanları: Uzaktan eğitim kararından vazgeçilmeli

0

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki yıkıcı depremden en çok  Çukurova bölgesinde yer alan Hatay, İskenderun, Adana, Osmaniye ve Mersin‘in bazı kesimleri etkilendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Şubat’ta Diyarbakır’da, Kredi Yurtlar Kurumu‘na bağlı yurtları afetzedeler için misafirhane haline getireceklerini, bu nedenle de üniversitelerin yaz dönemine kadar tatil edildiğini duyurmuş; eğitimin uzaktan olacağını belirtmişti.

Üniversitelere ilişkin uzaktan eğitim kararına tepki yağıyor

Karara başta öğrenciler olmak üzere, uzmanlar ve vatandaşlardan tepki yağmıştı.

Bölgedeki üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin bir araya geldiği Çukurova Öğretim Elemanları Derneği de bir açıklama yayımlayarak uzaktan eğitim kararından vazgeçilmesini istedi.

Henüz açıklanan kararın ayrıntılarını bilmediklerini belirten akademisyenler,
Çukurova Öğretim Elemanları Derneği olarak üniversitelerde yüz yüze eğitime devam edilmesi ve dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor ve bu analiz yapılmadan acele alınan ve gerekçesi üniversite yurtlarından faydalanmak olan kararın gözden geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.

‘Öğrenciler okulda, vatandaşlar işyerinde tutulmalı’

Derneğin yönetim kurulu imzasıyla yayımlanan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Hayata ve normale dönüş çabaları içerisinde depremin yarattığı ruhsal sarsıntı ve çöküntünün atlatılmasında üniversitelere de büyük rol düşmektedir. Çözüm üniversitelerde eğitimini askıya almak değil, öğrencileri okulda ve vatandaşları da iş yerlerinde tutmak için çaba göstermek olmalıdır. Olması gereken insanları hayattan uzaklaştırmak değil, hayata katmak ve mümkün olduğunca bir arada birlikte tutmak olmalıdır. İnsanları eve kapatmanın bir çözüm olmadığını biliyoruz. Bu konuda ciddi analizler yapılarak karar alınması ve bu kararların alınmasında uzmanların yanı sıra üniversitelere daha çok söz hakkı tanınması gerekir.”

Ülke çapında eğitimin çevrimiçi olması ve bütün ülkede üniversitelerin kapalı tutulmasının ülkeye bir faydası olmayacağı gibi zararı olacağını kaydeden öğretim görevlileri, “ Öğrenciler uzaktan eğitim sistemiyle daha çok yalnızlaştırılmış olacak ve bu dayanışma yoksunluğu onların psikolojik olarak rehabilite edilmesini de güçleştirecektir. Öğrenci yurtları kullanılacak diye bütün ülkede üniversite eğitimi çevrimiçi eğitime dönmemelidir. Covid salgını sürecinde uzaktan eğitimin yetersiz kaldığı tecrübelerimizle sabittir” dedi. 

Tek çözüm kapatmak değil

Akademisyenler, deprem bölgesinde ilk ve orta eğitimin yanı sıra üniversite öğrenimine de ara verilmesi veya bu çalışmaların bir süre online olarak yürütülmesi kabul edilebilir bir tedbir olduğuna ancak bunun tek seçenek olmadığına; çok farklı çözümler düşünülerek ve uzmanlara danışılarak farklı uygulamaların yürürlüğe konabileceğine vurgu yaptı:

“Depremden etkilenen öğrencilerin bir dönem diğer üniversitelerde eğitim görmesini sağlamak, onlara bu hakkı vermek gibi yollar denenebilir. Afetzede öğrenciler yerleştirildikleri bölgelerde eğitimlerine devam edebilirler. Bu konuda alternatif çözümler üretmeyi hiç düşünmeden kestirme çözüm olarak bütün ülke çapında yüksek öğrenimin çevrimiçi yapılması kararı alınması ülkemize faydası olacak bir karar değildir.

Bunun aksine bütünlüklü bir bakış açısına sahip, analitik düşünen bir insan gücüne sahip olmamız için yüksek öğrenimin ve temel eğitimin niteliğinin hızla arttırılması için çalışmaları başlatmak gerekir. Okullardaki sosyalleşmenin hem normalleşmeye hem de psikolojik iyileşmeye katkısının olacağını söyleyen uzman görüşleri de dikkate alınarak alınan bu kararın gözden geçirilmesini ve değiştirilmesini talep ediyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.