2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Üniversitelere ilişkin uzaktan eğitim kararına tepki yağıyor

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Şubat’ta yaptığı açıklamada üniversitelerin yaz dönemine kadar tatil edildiğini belirterek, eğitimin uzaktan olacağını duyurdu.

Diyarbakır’da Kayapınar Selahahattin Eyyübi Kent Meydanı Çadır Kenti ziyaretinde açıklamalarda bulunan Erdoğan, üniversitelerde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlarını depremzedeler için misafirhane haline getirileceğini söyledi ve “Yaz mevsimine kadar üniversitelerimizi tatil ediyoruz, tamamen uzaktan eğitimle yolunu devam edecekler” dedi.

Karara uzmanlardan itiraz yağıyor

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda on binlerce insan evinden barkından oldu. İktidar da çareyi depremzedeleri öğrenci yurtlarına yerleştirmekte buldu. Bu nedenle tüm Türkiye’de üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesine karar verildi.

Öte yandan öğrenci yurtlarının depremzedelere açılması ve uzaktan eğitim kararına sosyal medyadan tepki yağdı. Farklı alanlardaki uzmanlar, bu kararın üniversite öğrencileri üzerinde oluşturacağı olumsuz etkilere dikkati çekti.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 9 Şubat’ta depremlerden dolayı üniversitelerin bahar döneminin ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini duyurmuştu. Deprem bölgesi dışında okuyanlar okullarla birlikte üniversitelerin de 20 Şubat’ta açılmasını bekliyordu.

Karar, başta yurtlarda kalanlar olmak üzere üniversitelilerde şok etkisine yol açtı. Sosyal medyada sayısız protesto ve itiraz paylaşıldı.

Birçok eğitimci, siyasetçi ve hukukçu da eleştirisini dile getirip kararın geri alınmasını istedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, COVID-19 salgını döneminde uygulanan uzaktan eğitim sürecinin olumsuz etkilerini hatırlatarak, uzaktan eğitim kararının gençlere daha fazla zarar vereceğini aktardı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kararın yeni mağdurlar yaratacağının altını çizdi. Demirtaş, yaklaşık bin 150 odaya sahip Cumhurbaşkanlığı Sarayı‘nın da depremzedelere açılması çağrısında bulunarak “Yurtları boşaltacağına Saray’ı boşalt!” dedi.

Türkiye İşçi Partisi de uzaktan eğitime geçiş yapılmasından önce söz konusu sarayın imkanlarından depremzedelerin yararlanabilmesi gerektiğine işaret ederek sarayın depremzedelere açılması çağrısı yaptı.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, uzaktan eğitime geçilmeden önce atılabilecek diğer adımları hatırlatarak, kararın yanlış olduğunu aktardı.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa öğretim üyelerinden Prof. Dr. Doğanay Tolunay yakın zamanda pandemi döneminde izlenen uzaktan eğitim sisteminin afet sürecinde de devam etmesi durumunda ülkenin geleceğinin uzun vadede olumsuz etkiler yaratacağını ifade etti.

Çukurova Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu kararın “anlamsız” olduğunu kaydederek, üniversite eğitimine devam etmenin travmaların hafifletilmesinde etkili olabileceğine işaret etti.

Tarihçi ve yazar Sinan Meydan kararın gözden geçirilmesi gerektiğini kaydederek, aksi halde üniversitelerin büyük bir darbe alacağını belirtti.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyelerinden ekonomist Refet Gürkaynak, depremzedeleri yerleştirmek için diğer her yol denenmeden bu kararın verilmesinin yanlış olduğuna işaret etti.

New York Üniversitesinde görev yapan istatistik ve davranış bilim uzmanı Doç. Dr. Selçuk Şirin, öğrencilerin psikolojik ihtiyaçlarına ve farklı alternatiflere dikkati çekerek, verilen kararın bir kuşağı kaybetmek olacağını belirtti.

Halkevleri Eski Genel Başkanı, HDP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Oya Ersoy, depremzede öğrencilerin afetten etkilenmemiş olan şehirlerde eğitim öğretime devam etmesinin sağlanmasını önerdi.

Klinik psikolog ve yazar Beyhan Budak, üniversitelerin uzaktan eğitimle devam etmesi kararının öğrenciler üzerindeki psikolojik etkilerini değerlendirerek, üniversite öğrencilerinin eğitimine çok ciddi zararlar gelebileceğine dair uyarıda bulundu.

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık kararın “çok yanlış” olduğunu ifade ederek, diğer seçenekleri hatırlattı. Saltık, Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen OHAL kararının da gözden geçirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Ersan Şen, özellikle mühendislik, tıp, eczacılık ve hukuk gibi bölümlerin derslerinin uzaktan eğitiminin etkili olmayacağını vurguladı. Şen, kararın gençleri cezalandırmak anlamına geleceğini ifade etti.

Cambridge Üniversitesi profesörlerinden Mete Atature, uzaktan eğitim kararının afet hazırlık plan programının olmadığını gösterdiğine işaret ettiğini açıklayarak, “anlayamıyorum” dedi.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçişin olumsuz etkilerinin daha yeni telafi edildiğini belirterek, kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cangül Örnek, Gölcük depreminin ardından depremden etkilenen öğrencilerinin psikolojik durumlarının korunmasında akranlarıyla birlikte eğitim almanın olumlu etkide bulunduğunu hatırlatarak, turizm yerine eğitimin kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.