Uluslararası Enerji Ajansı: Karbon emisyonları 2023 yılına kadar en yüksek seviyeye çıkacak

IEA, tüm ülkelerin özel ve kamu fonlarını iklim, sağlık ve ekonomik fayda sağlayacak yeşil projelere yönlendirme fırsatını kaçırdığının da altını çizdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), karbon emisyonlarının 2023 yılına kadar en yüksek seviyeye ulaşacağını açıkladı.

Ajansa göre bu durumun sebebi, koronavirüsün ekonomik sonuçlarıyla mücadele için ayrılan bütçenin sadece yüzde ikisinin temiz enerjiye harcanması.

2023’te rekor seviyelere ulaşacak

Salgın boyunca ülkeler, çoğunlukla işçiler ve işletmelere yönelik acil durum yardımı için 14 trilyon eurodan fazla mali destek sağlarken, IEA’nın Sürdürülebilir Kurtarma İzleyicisi, bunun sadece 380 milyar dolarının temiz enerji projeleri için kullanıldığını kaydetti.

Tüm harcama planlarının hayata geçmesi halinde ise, küresel karbon emisyonları 2023’te rekor seviyelere ulaşacak ve sonraki yıllarda da artmaya devam edecek.

Hedefe ulaşmaktan bir hayli uzak

IEA, genel karbon kirliliğinin Paris İklim Anlaşması‘nın 1,5 santigrat derece sıcaklık hedefine uygun olduğu bir senaryodan 3,5 milyar ton daha yüksek olacağını ifade etti.

Bunun yanında, tüm ülkelerin özel ve kamu fonlarını iklim, sağlık ve ekonomik fayda sağlayacak yeşil projelere yönlendirme fırsatını kaçırdığının altı çizilirken, IEA İcra Direktörü Fatih Birol ise temiz enerji yatırımının, net sıfır emisyon hedefine ulaşmaktan uzak olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ayvalık Uluslararası Film Festivali yarın başlıyor

17-22 Eylül tarihlerinde düzenlenecek, Ayvalık Film Festivali'nin 70 filmlik seçkisinde iklim-ekoloji sorunlarına eğilen 'Doğa Diye Bir Şey Kalmadı' başlıklı bölümde dört film yer alıyor.

Deniz Kaşifi suya indi: Akdeniz ve Marmara için acil önlem çağrısı

ODTÜ'nün su altı planörü Deniz Kaşifi ile yaptığı araştırmalara göre, Marmara oksijensizlikten can çekişiyor, Akdeniz ise iklim değişikliğine yanıt veremiyor.

Brezilya’da felaket senaryosu: Amazonlar’da 50 binden fazla yangın sürüyor

Brezilya'nın başta Amazon olmak üzere bir çok bölgesinde devam eden ve rekor kıran orman yangınları, canlıları ve dünyanın en önemli ekolojik sistemini tehdit ediyor.

Orta Avrupa sular altında: Dört ülkede sekiz ölü, yüzbinlerce tahliye

Boris Fırtınası'nın getirdiği aşırı yağışlar ve yükselen nehirler, Avusturya, Polonya, Çekya ve Romanya'da felakete yol açtı. Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri alarm halinde.

Altın için Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı’nın sınırları daraltıldı

Maden şirketlerinin kıskacında olan Kırşehir'deki Seyfe Gölü'nün koruma alanının sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla daraltıldı. Göl çevresinde en az dört altın-gümüş madeni açılmak isteniyor.

EN ÇOK OKUNANLAR