Dünyaİklim ve EnerjiManşet

Uluslararası Enerji Ajansı: Karbon emisyonları 2023 yılına kadar en yüksek seviyeye çıkacak

0

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), karbon emisyonlarının 2023 yılına kadar en yüksek seviyeye ulaşacağını açıkladı.

Ajansa göre bu durumun sebebi, koronavirüsün ekonomik sonuçlarıyla mücadele için ayrılan bütçenin sadece yüzde ikisinin temiz enerjiye harcanması.

2023’te rekor seviyelere ulaşacak

Salgın boyunca ülkeler, çoğunlukla işçiler ve işletmelere yönelik acil durum yardımı için 14 trilyon eurodan fazla mali destek sağlarken, IEA’nın Sürdürülebilir Kurtarma İzleyicisi, bunun sadece 380 milyar dolarının temiz enerji projeleri için kullanıldığını kaydetti.

Tüm harcama planlarının hayata geçmesi halinde ise, küresel karbon emisyonları 2023’te rekor seviyelere ulaşacak ve sonraki yıllarda da artmaya devam edecek.

Hedefe ulaşmaktan bir hayli uzak

IEA, genel karbon kirliliğinin Paris İklim Anlaşması‘nın 1,5 santigrat derece sıcaklık hedefine uygun olduğu bir senaryodan 3,5 milyar ton daha yüksek olacağını ifade etti.

Bunun yanında, tüm ülkelerin özel ve kamu fonlarını iklim, sağlık ve ekonomik fayda sağlayacak yeşil projelere yönlendirme fırsatını kaçırdığının altı çizilirken, IEA İcra Direktörü Fatih Birol ise temiz enerji yatırımının, net sıfır emisyon hedefine ulaşmaktan uzak olduğunu ifade etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.