COP28Dünyaİklim KriziManşet

[COP28] İklim görüşmelerine rekor sayıda fosil yakıt lobicisi katıldı

0
Fotoğraf: Kamran Jebreili / AP

Kick Big Polluters Out (KBPO) koalisyonunun yeni analizine göre, en az 2456 fosil yakıt lobicisine Dubai’deki COP28 zirvesine giriş izni verildi ve bu da dünyanın en büyük kirleticilerinden bazılarının temsilcilerinin önemli iklim görüşmelerinde daha önce benzeri görülmemiş bir varlık gösterdiğine işaret ediyor.

Üstelik bu artış, fosil yakıtların ve bunların kullanımdan kaldırılmasının odak noktası olduğu bir COP’a denk geliyor. Aynı zamanda küresel güney ülkelerinden, kamu görevlilerinden, BM bileşenlerinden ve sivil toplumdan kirleticilerin görüşmelerden çıkarılması yönündeki çağrı da artarak devam ediyor.

[COP28] Zirve başkanından iklim inkarına varan açıklama: Fosil yakıtları durdurmak bilimsel değil

Lobicilerin sayısı, yerli temsilcilerin yedi katı

Kick Big Polluters Out koalisyonunun analizine göre:

COP28’de iklim açısından en kırılgan on ülkenin 1509 delegesinden daha fazla fosil yakıt lobicisi bulunuyor. Bu, fosil yakıt endüstrisinin varlığının krizin ön saflarında yer alanların varlığını nasıl gölgede bıraktığını gösteriyor.

Zirveye katılan en büyük endüstri temsilcisi Cenevre merkezli Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği (IETA) oldu. Bu grupta aralarında büyük kirleticiler Shell, TotalEnergies ve Norveçli Equinor‘dan temsilcilerin de bulunduğu 116 kişi var.

Dubai görüşmelerine 316 resmi yerli temsilci katılıyor. Girişine izin verilen fosil yakıt lobicilerinin sayısı bu sayının yedi katından fazla.

Fransa ülke delegasyonunun bir parçası olarak TotalEnergies ve EDF gibi fosil yakıt devlerini, İtalya ENI temsilcilerinden oluşan bir ekibi, Avrupa Birliği ise BP, ENI ve ExxonMobil çalışanlarını zirveye getirdi.

KBPO delegeleri fosil yakıt çıkarlarıyla ilişkilendirmek için yalnızca şirket web siteleri, haberler veya InfluenceMap gibi kamuya açık kaynakları kullanıyor.

[[COP28] ABD dahil yedi ülke ‘kömür sonrası temiz enerji ittifakı’na katıldı
[COP28’e doğru] Belgeler sızdırıldı: Ev sahibi BAE iklim görüşmeleri sırasında petrol anlaşmalarını teşvik etmiş

Fotoğraf: Martin Meissner / AP

‘COP28 iklim inkârı sisiyle gölgeleniyor’

Bulgulara yanıt veren Start:Empowerment‘tan Alexia Leclercq şunları söyledi:  

“Gerçekten Shell, Chevron ya da ExxonMobil‘in bu görüşmeleri pasif bir şekilde gözlemlemeleri için lobiciler gönderdiğini mi düşünüyorsunuz? Havasını ve suyunu kirlettikleri toplumların yararına iklim çözümleri geliştirmek için mi? İnsanları ve gezegeni kârdan ve açgözlü dolarlarından üstün tutmak için mi? Büyük kirleticilerin zehirli varlığı, fosil yakıtları toprakta tutmak için gereken yolları ilerletmemizi engelleyerek bizi yıllardır engelledi. COP28’in iklim gerçekliği değil, iklim inkârı sisiyle gölgelenmesinin nedeni onlar.”

Lobici şirketlerin çoğunun küresel kuzeyden olduğunu ve bunun sömürgeci bir yaklaşıma işaret ettiğini belirten IBON Afrika‘dan Caroline Muturi‘ye göre:

“Geçtiğimiz yıllarda COP’lar birçok şirket için çevreyi kirleten işletmelerini yeşil ışıkla gösterme ve gerçek iklim eyleminden tehlikeli bir şekilde uzaklaştırma aracı haline geldi. Bu durum, Afrika toplumlarının ve küresel güneyin geri kalanının, öncelikle kendilerini etkileyecek iklim politikalarının şekillendirilmesine anlamlı bir şekilde katılımını engelliyor.”

[COP28] Zirvenin üçüncü gününde gündem yenilenebilir enerji, yeni mali katkılar

Yirmi yılda 7200 fosil yakıt lobicisi iklim zirvesine katıldı

Bu yıl ilk kez, sivil toplumun sürekli baskısı sayesinde, COP28’e katılan kişilerin kimleri temsil ettiğini açıklaması gerekti ve önceki COP’lara muhtemelen gizli olarak katılmış olan birçok lobici ortaya çıktı. 

Geçen yıl KBPO’nun analizi, Mısır‘daki COP27 iklim görüşmelerine en az 636 fosil yakıt lobicisine erişim izni verildiğini göstermişti; bu sayı bir önceki yıl Glasgow‘da 503‘tü. KBPO’nun son bulguları da fosil yakıt lobicilerinin son yirmi yılda en az 7200 kez COP’lara katıldığını ortaya koyuyor.

Başka kirletici endüstriler de zirveye katılıyor

BM iklim görüşmelerinde kurumsal erişim ve lobi faaliyetleri fosil yakıt endüstrisi ile sınırlı değil. Bu analize dahil edilmemiş olsalar da, finans, tarım ticareti ve ulaşım gibi iklim krizine derinden karışan diğer kirletici endüstriler de var.

[COP28] Papa Francis’ten çağrı: Fosil yakıtlara son verilmeli

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.