EnerjiManşet

Gaz talebi son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi

0

Avrupa‘nın 2023 yılındaki gaz tüketimi, ülkelerin verimlilik önlemlerini ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmasıyla son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinden bu yana geçen iki yıl içinde gaz talebi kıta genelinde yüzde 20 oranında azaldı.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü‘nün (IEEFA) yayımladığı son verilere göre, düşen gaz talebinin esas olarak Almanya, İtalya ve İngiltere tarafından yönlendirildiğini ortaya koyuyor. Sonuç olarak, kıtanın LNG tüketiminin 2025 yılında zirve yapacağı tahmin ediliyor.

2021-2023 yılları arasında gaz tüketimindeki en büyük düşüş Almanya‘da gerçekleşirken, (-17,6 bcm) onu İtalya (-14,4 bcm), Birleşik Krallık (-14,2 bcm), Hollanda (-10,9 milyar m3) ve Türkiye (-9.7 bcm) takip etti.

Raporun yazarları, Avrupa’nın LNG talebinin 2025 itibariyle düşüşe geçecek olmasıyla, yeni yapılacak LNG terminallerinin ölü yatırımlar olacağını da belirtiyor.

İşgalin ardından piyasaların Rus gazına olan bağımlılığını hızla azaltmasıyla birlikte IEEFA, açığı kapatmak için 2023 yılında LNG ithalatının artacağını tahmin etmişti; ancak Avrupa’nın LNG talebi aslında bir önceki yıla göre sabit kaldı. Buna rağmen ülkeler yeni LNG altyapısı inşa etmeye devam ediyor:

‘Kriz kontrol altına alındı’

Şubat 2022’den bu yana sekiz ithalat terminali faaliyete geçti ve 2030 yılına kadar 13 projenin daha faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu da Avrupa’nın LNG terminallerinin toplam kapasitesinin on yılın sonuna kadar beklenen LNG talebinin üç katı olabileceği anlamına geliyor.

IEEFA Avrupa Baş Enerji Analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra Avrupa’nın enerji sistemi daha çeşitlendi ve daha dirençli hale geldi. Kriz bir ölçüde kontrol altına alındı, verimlilik önlemleri arttırıldı ve yenilenebilir enerji kaynakları ve ısı pompası kurulumları hızlandı. Bu da kıtanın gaz talebini azaltmaya devam etmesini sağladı” dedi.

Tek bir kaynağa çok fazla bağlı kalarak enerji arz güvenliğini riske atmanın tehlikelerini tecrübe etmiş olan Avrupa’nın, geçmişteki hatalarından ders alması gerektiğine dikkat çeken Jaller-Makarewicz geçen yıl LNG ithalatının neredeyse yarısını sağlayan ABD’ye aşırı bağımlı hale gelmekten kaçınması gerektiğini de vurguladı.

Rusya’nın LNG ithalatı artıyor

Avrupa’nın Rusya’dan boru hattı gazı ithalatını azaltmadaki başarısı, bu ülkeden artan LNG sevkiyatıyla tezat oluşturuyor. 2021 ve 2023 yılları arasında Rusya’nın Avrupa’ya LNG tedariki %11 arttı; İspanya’ya sevkiyat iki katına, Belçika’ya ise üç katından fazlasına çıktı. Türkiye ve Yunanistan 2022 yılında Rus LNG’si ithal etmeye başladı.

İspanya, Fransa ve Belçika geçen yıl Avrupa’nın Rus LNG ithalatının %80’ini karşıladı.

2021-2023 yılları arasında Rusya’dan en çok LNG ithal eden Avrupa terminalleri Zeebrugge (Belçika), Montoir-de-Bretagne (Fransa), Bilbao (İspanya), Gate (Hollanda), Dunkerque (Fransa) ve Mugardos (İspanya) oldu.

Avrupa LNG terminali inşasını sürdürüyor

Şubat 2022’den bu yana Avrupa 53,5 milyar metreküplük (bcm) yeni LNG yeniden gazlaştırma kapasitesi ekledi. Geçen yıl, kıtanın 37 ithalat terminalinden sekizinin kullanım oranı %50’nin altındaydı.

94 milyar metreküplük ilave yeni veya genişletilmiş LNG ithalat kapasitesi planlama aşamasında ve 2030 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu da Avrupa’nın LNG kapasitesini 405 bcm’ye çıkaracak.

Jaller-Makarewicz, “Son iki yılda Avrupa enerji sistemini dönüştürdü ve enerji krizinin etkilerini azaltacak yöntemleri uygulamaya koydu. Şimdi hangi politikaların işe yaradığını incelemenin ve bunlara devam ederken Avrupa’ya gelecekte riskleri yönetmede avantaj sağlayabilecek yeni stratejileri uygulamaya koymanın tam zamanıdır” diye konuştu.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.