COP28Enerjiİklim KriziManşet

[COP28’e doğru] İklim zirvesi öncesi enerji dönüşümünü hızlandıracak yol haritası belirlendi

0
enerji

Yaklaşan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne (COP28) ilişkin hazırlıklar çerçevesinde Küresel Yenilenebilir İttifakı (GRA), Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve COP28 Başkanlığı liderleri küresel enerji dönüşümüne ivme kazandırmaya teşvik etmeyi hedefleyen ortak bir rapor yayımladı.

2030’a kadar Yenilenebilir Enerjinin Üç Katına Çıkarılması ve Enerji Verimliliğinin İki Katına Çıkarılması: 1,5°C’ye Doğru Önemli Adımlar” başlıklı rapor, dünya liderlerini 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji üretim kapasitesini üç katına ve enerji verimliliği iyileştirme oranını iki katına çıkaracak yeni küresel hedefler üzerinde anlaşmaya zorlamayı amaçlıyor. Bu hedefler, 2030 yılına kadar enerji dönüşümünü hızlandırmak için değişimin önemli unsurlarını ortaya koyuyor.

Rapor, hükümetler ve özel sektör için küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin en az 11,000 GW’a ve hedef dönemde yıllık ortalama enerji verimliliği iyileştirmelerinin iki katına çıkarılması konusunda uygulanabilir politika önerileri sunuyor.

IRENA tarafından yapılan basın açıklamasına göre bu hedefler, COP28 Başkanlığının Eylem Gündeminin 1,5°C‘yi ulaşılabilir kılmak için adil ve düzenli bir enerji dönüşümünü hızlı bir şekilde takip etme hedefi kapsamında yer alıyor.

‣ Pencere daralıyor: COP28, iklim konusunda rota değişikliği sağlamalı
‣ Ülkeler fosilden çıkış ve karbon yakalama konusunda iki cepheye ayrıldı

Somut ve acil tavsiyeler

Ülkelerin bu yılki küresel iklim zirvesindeki müzakerelere zemin hazırlamak üzere COP28’den bir ay önce Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dabi‘daki Pre-COP (COP Öncesi Zirvesi) toplantısında açıklanan rapor, enerji hedeflerine ulaşılması için gereken temel kolaylaştırıcılar konusunda taraflara yol göstermeyi amaçlıyor.

Rapor, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde gerekli ölçek artışı için beş temel kolaylaştırıcı tanımlıyor ve politika yapıcılara aşağıdaki her bir alanda somut ve acil tavsiyelerde bulunuyor:

  1. Altyapı ve sistem işletimi
  2. Politika ve düzenleme
  3. Tedarik zincirleri, beceriler ve kapasiteler
  4. Finansman
  5. Uluslararası işbirliği.

‣ BM İklim Eylem Zirvesi: Fosil yakıttan çıkışta uzlaşma var, adaptasyon ve kayıp zarar PreCOP28’e kaldı
‣ Avrupa Birliği, İklim Zirvesi’nde fosil yakıtlardan çıkış talep edecek

Yetkililer neler söylüyor?

COP28 Başkanı Dr. Sultan Al Jaber raporla ilgili olarak şunları söyledi:

“Yenilenebilir enerji üretiminin üç katına çıkarılması ve enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması için en önemli kaldıraçlar arasındadır. Şimdi herkesi bir araya gelmeye, ortak hedeflere bağlı kalmaya ve hedeflerimizi gerçeğe dönüştürmek için bu raporda özetlendiği gibi kapsamlı ulusal ve uluslararası adımlar atmaya çağırıyorum.”

IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera ise şunları ekledi:

“Misyonumuz acil olduğu kadar nettir: Yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkarmak için ortak bir eyleme ihtiyacımız var. Bu eylem, fosil yakıt döneminden kaynaklanan altyapı, politika ve kurumsal kapasitelerdeki köklü sistemik engellerin acilen aşılmasını da içeriyor. Bu raporun analitik temelini oluşturan IRENA’nın Dünya Enerji Geçişleri Genel Görünümü raporu, enerji dönüşümünün tehlikeli bir şekilde raydan çıktığı ve acil, radikal kolektif eylem gerektirdiği konusunda uyarmaktadır. Bu rapor, küresel enerji dönüşümünü hızlandırmak ve 1.5°C hedefini canlı tutmak için hükümetlerin öncelik vermesi gereken eylemleri ana hatlarıyla ortaya koyuyor.”

Küresel Yenilenebilir İttifakı CEO’su Bruce Douglas ise şunları söyledi:

“Yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarmak ve enerji verimliliğini iki katına çıkarmak, politika yapıcıların iklim değişikliğiyle mücadelede yapabilecekleri en etkili taahhüttür. Bu adımlar daha temiz elektrik sistemleri sağlayacak, uygun fiyatlı enerjiye erişimin önünü açacak ve milyonlarca insan için temiz yeşil işler sağlayacaktır. Yenilenebilir enerjinin hızla yaygınlaştırılması, politika yapıcıların bu rapordaki kolaylaştırıcı eylemleri (altyapı ve sistem işletimi; politika ve düzenleme; tedarik zincirleri, beceriler ve kapasiteler) acilen uygulamak için endüstri ve sivil toplumla el ele çalışmasını gerektirecektir. Bu alanların düşük maliyetli finansman ve uluslararası işbirliği ile güçlendirilmesi kritik önem taşıyor. Herkes için yaşanabilir bir geleceği güvence altına almak için birlikte çalışmalıyız.”

‣ BAE’nin COP28 İklim Zirvesi için ‘hassas konular’a ilişkin düzenlediği belge sızdırıldı

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.