COP28Manşet

[COP28’e doğru] Sponsorların çoğu net sıfır hedeflerine imza atmamış

0
Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi COP28‘in 20’den fazla sponsorundan sadece bir tanesi net sıfır Bilimsel Tabanlı Hedefler’e imza attı.

Tüm sponsorların iklim kayıtlarının bağımsız doğrulayıcısı olan küresel muhasebe firması EY, eski adıyla Ernst and Young da net sıfır hedef planına imza atmayan şirketler arasında.

The Guardian‘ın aktardığına göre, aralarında petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes‘ın yanı sıra Bank of America‘nın da bulunduğu kurumsal sponsorların çoğu, herhangi bir zaman diliminde emisyonları net sıfıra indirme taahhüdünde bulunmadı. Sadece yenilenebilir enerji şirketi Iberdrola, Bilimsel Tabanlı Hedefler programının onaylanmış bir üyesi ve emisyonlarını azaltmak için tam olarak taahhüt edilmiş bir hedef tarihi var.

iklim

[COP28’e doğru] Eski dünya liderleri, petro-devletlerin gelirlerinden 25 milyar dolar vergi talep ediyor

Sponsorluklar ‘yeşil göz boyama’ anlamına geliyor

Bu yıl COP başkanlığını yürüten Birleşik Arap Emirlikleri‘ndeki sponsorluk komitesi, etkinliğe sponsor olmak isteyen kuruluşların sponsorluk başvurularının bir parçası olarak net sıfır ve iklim eylemi taahhütlerini sunmaları gerektiğini söyledi. Ancak sponsorların, küresel olarak tanınan şemanın kendisinden ziyade “Bilimsel Tabanlı Hedeflere dayalı 2030 ve 2050’ye kadar güvenilir net sıfır geçiş planlarına” imza atmaları gerektiğini söyleyen ifadeler, sponsorlar için esneklik payı bırakıyor.

Analizi gerçekleştiren Spendwell’den Lincoln Bauer konu ile ilgili şunları söylüyor:

“Sponsorların çok azının net sıfır hedeflerine imza atmış olması ve sponsorların iklim taahhütlerini doğrulamak için seçilen EY’nin kendisinin de imza atmamış olması, bunun sadece yeşil göz boyama olduğunu gösteriyor.”

Fotoğraf: Rula Rouhana / Reuters

[COP28’e doğru] COP28’in başarılı olması için ne yapılmalı?

‘Sponsorlar iklim lideri olduğunu iddia ediyor’

EY, iklim görüşmelerine yoğun bir şekilde katılıyor ve şirketin söylediğine göre; “COP28’e giden yolda ve sonrasında… sürdürülebilirlik taahhütlerini planlama, entegre etme ve somut ilerleme kaydetme konusunda kuruluşları destekleyerek farkındalık sağlamak” için dünyanın dört bir yanından deneyimli profesyonellerden oluşan bir ekip sağlıyor.

EY, Ocak 2021’de başlatılan dekarbonizasyon hedefinde önemli ilerleme kaydettiğini ve küresel olarak mutlak emisyonları yüzde 43’ten fazla azalttığını belirtti. Baker Hughes ve Bank of America konu ile ilgili yöneltilen sorulara yanıt vermedi.

Bauer konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Sponsorluk kriterlerinin ima ettiği gibi, bu şirketlerin her birinin asgari olarak Bilimsel Tabanlı Hedefler ile net sıfır taahhüdü olmalı. Ancak çoğu bunu yapmıyor. Bu şirketler COP sponsorluğu yoluyla iklim lideri olduklarını iddia ediyorlar, ancak bu iddialarını doğrulanabilir bir şekilde yerine getiriyorlar mı?”

[COP28’e doğru] Belgeler sızdırıldı: Ev sahibi BAE iklim görüşmeleri sırasında petrol anlaşmalarını teşvik etmiş

Net sıfır için emisyonların azaltılması gerekiyor

İklim hedefleri, bir şirketin küresel ısınmayla mücadele konusundaki kararlılığının önemli küresel göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Hedefler, şirketlerin ve finans kuruluşlarının sera gazı emisyonlarını azaltmaları için açıkça tanımlanmış bilimsel tabanlı hedefler tarafından incelenip onaylanıyor.

Bilimsel Tabanlı Hedefler, büyük şirketleri karbon ayak izlerini azaltmaya teşvik eden saygın bir küresel doğrulama programı olarak tanınıyor.

Net sıfır standardı, şirketlerin 2050’den önce mümkün olan tüm emisyonları azaltmak için uzun vadeli bilime dayalı hedefler belirlemesini gerektiriyor.

[COP28’e doğru] Dubai’deki BM İklim Zirvesine kimler katılıyor?
[COP28’e doğru] BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Stiell: Fosil yakıtlar, hayat pahalılığı krizinin başlıca nedeni

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.