COP27İklim KriziManşet

[COP27] Zirveyle birlikte protestolar da tırmanıyor

0
Fotoğraf: Greenpeace

Bu yıl Mısır‘ın ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC) 27’nci Taraflar Konferansı (COP27), 6 Kasım itibariyle resmen başladı. COP27’nin iklim krizi değmemiş salonunda iklim meseleleri konuşulurken dünya çapında aktivistler iklim krizi için protestolar gerçekleştiriyor.

Ülkelerin verdiği taahhütlere ilişkin Mısır’daki salonda yapılan konuşmaların ötesinde hükümetleri bir gerçekliğe davet ediyor ve harekete geçmeye çağırıyor.

[COP27] Küresel ısınma durmuyor, dünya eşzamanlı krizlerin pençesinde: COP27 başladı
[Şarm El Şeyh’ten COP27 Notları -1] Kızıldeniz’in balıkları da bizi görecek mi?
[COP27] Falan, filan, falandan; kan, kan ve daha çok kana
[COP27] İklim örgütlerinden Türkiye’ye çağrı: 2030’a kadar emisyonlar yüzde 35 azaltılmalı 

Birleşik Krallık’ta Just Stop Oil’e yedi tutuklama

Fosil yakıta karşı iklim krizine dikkat çeken aktivist grup Just Stop Oil’den aktivistler, iklim krizine karşı acil eyleme geçilmesi taleplerini yinelemek için Birleşik Krallık’ta köprülere tırmandı.

Fotoğraf: Just Stop Oil/PA

Surrey’deki M25’te bir köprüye eylemcilerin tırmanmasının ardından bazı yolların trafiğe kapatıldığı duyuruldu.

İngiliz polisi Just Stop Oil grubundan yedi eylemciyi tutuklamıştı. Eylem tutuklamaların ardından gerçekleşti.

Bugün COP27’de liderlerin konuşmalarının başlamasından saatler önce şehirde aksamalara neden olacağı düşünülen aktivistlere yönelik önleyici tedbirler aldığını duyuran polis, otoyolu kapatacağı yönünde ihbar aldığı eylemcilere gerçekleştirdiği operasyonun “önemli” olduğunu duyurmuştu. Ancak üç eylemci bu sabah köprülere tırmandı.  

Aktivistler Hollanda’da jetlerin kalkmasını engelledi

Yüzlerce çevre aktivisti, Mısır’daki Cop27 iklim konferansının arifesinde, 5 Kasım’da düzenlenen bir eylemde özel jetlerin Amsterdam’ın Schiphol Havalimanı’ndan ayrılmasını engelledi.

Greenpeace ve Extinction Rebellion aktivistleri, özel jetlerin önüne oturdu. Aktivistler oturma eyleminin öncesinde uçakların etrafında bisikletle dolaştı.

Yüzlerce iklim aktivisti havalimanını işgal etti ve “daha fazla tren” ve “havacılığı kısıtla” taleplerinde bulundu.

Greenpeace Hollanda’dan Dewi Zloch, eylemcilerin daha az uçuş, daha fazla tren ve gereksiz kısa mesafeli uçuşların ve özel jetlerin yasaklanmasını istediğini söyledi.

Polis, çok sayıda protestocuyu izinsiz olarak havalimanında bulundukları için tutukladıklarını duyurdu.

Daha önce Greenpeace’ye yanıt veren Schiphol’un yeni CEO’su Ruud Sondag, havalimanının “2030 yılına kadar emisyonsuz havalimanını ve 2050 yılına kadar net iklim-nötr havacılığı hedeflediğini” söyledi.

COP27 öncesinde Mısır’da sayısız tutuklama

İnsan Hakları İzleme Örgütü bugün yaptığı açıklamada, Mısır makamlarının protesto çağrısında bulundukları için düzinelerce insanı tutukladığını ve COP27 iklim zirvesine giden günlerde protesto hakkını kısıtlayarak zirvenin başarısını tehdit ettiğini bildirdi.

Yetkililer, konferansın gerçekleştirildiği Şarm El-Şeyh’te, tüm taksilere kamera koyulmasını zorunlu kılmak da dahil olmak üzere güvenlik birimlerinin sürücüleri ve yolcuları gözetlemesine olanak sağlayan bir dizi güvenlik önlemleri aldı.

Örgüt tarafından yapılan açıklamaya göre; yetkililer ayrıca, önceki zirvelerde iklim sorunlarıyla ilgilenmek ve zirve katılımcıları ile etkileşimi sağlamak için daha geniş halka açık olan COP mekanı dışındaki sözde Yeşil Bölge’ye kayıt için aşırı derecede karmaşık bir süreç uyguladı.

1 Kasım 2022’de Mısır medyası, Ekim ayının başından bu yana Mısır makamlarının konferans sırasında 11 Kasım’da hükümet karşıtı protesto çağrısında bulundukları için düzinelerce insanı tutukladığını bildirdi.

Bu tutuklamalar içerisinde bazılarının “sosyal medyayı kötüye kullanma” ve “terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla karşı karşıya olduğu bildiriliyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre, tutuklananların sayısı her gün artıyor.

COP27 öncesi su içmeyi de bıraktı

İngiliz-Mısırlı aktivist Alaa Abdel Fattah’ın açlık grevine devam ederken COP27 zirvesinin başında artık su da içmeyeceğini duyurdu.

Fotoğraf: AFP

Dün başlayan zirvenin ardından Fattah’ın serbest bırakılması yönünde çağrılar da arttı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, konuyu COP zirvesinde gündeme getireceğini söyledi. 2011 Arap Baharı‘nın kilit aktivistlerinden Abdel Fattah, şu anda yanlış haber yaymaktan beş yıl hapis cezasına çarptırılmış durumda.

İnsan hakları grupları, Fattah’ın tahmini 60 bin Mısırlı siyasi mahkumdan biri olduğunu söyledi ve Kahire’deki hükümeti iklim zirvesine ev sahipliği yaparak baskıcı itibarını “yeşil yıkamaya” çalışmakla suçladı.

Mısır hükümeti, ülkede siyasi tutuklu bulunmadığı konusunda ısrarcı.

Avustralya’da oturma eylemi

Avustralya’da dün beş genç eylemci Whitehaven Coal’ın Newcastle ofisinde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler yeni kömür projelerinin durdurulmasını ve mevcuttakilerden vazgeçilmesini talep etti. Eylemciler tutuklandı.

Whitehaven Coal ofisinde yirmi beş protestocu, şirketin kömür üretimini ikiye katlama planlarını protesto etmek için oturma eylemi yaptı.

Eylemciler 16 ila 19 yaşları arasında. Tutuklanan aktivistlerin aileleri gençlerin iklim acil durumu hakkında alarm vermesinden ilham aldıklarını söyleyedi ve protestoya katıldı.

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.