COP26Dünyaİklim KriziManşet

[COP26 Liderler Zirvesi] Joe Biden: 1,5 derece hedefine ulaşmak elimizde

0

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) kapsamında 1 Kasım-2 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Dünya Liderleri Zirvesi başladı.

İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenecek iki haftalık konferansa Birleşik Krallık ev sahipliği yapıyor.

Açılış konuşmaları yapıldı

Dünya Liderleri Zirvesi’nin açılış konuşmalarında Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterresbelgesel yönetmeni David Attenborough, Prens Charles, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Barbados Başbakanı Mia Mottley söz aldı.

Bu konuşmaların yanı sıra Kenya, Samoa, Rondonia ve Mısır’dan iklim aktivistlerinin sözlerine de yer verildi. Verilen aranın ardından Dünya Liderleri Zirvesi “Liderlerin etkinliği: Hareket ve dayanışma” başlıklı oturumla devam etti.

‘Her geçen gün milyonlarca dolara mal oluyor’

Oturumda konuşma yapan ABD Başkanı Joe Biden, “Her geçen gün uluslarımıza milyarlarca dolara mal oluyor” ifadelerini kullandı.

Rekor düzeyde iklim felaketlerinin yaşanmaya başladığını belirten Biden, “Bir araya gelip milletler olarak üzerimize düşeni yaparsak 1.5 dereceyi elimizin altında tutabiliriz” ifadelerini kullandı.

‘Daha fazla zaman yok’

Joe Biden, yüksek enerji fiyatlarının bir eylem çağrısı olduğunu ve kaynakları çeşitlendirme ve temiz enerji gelişimini ikiye katlama konusundaki acil ihtiyacı güçlendirdiğini söyledi.

Biden, “Şu anda, hala yetersiz kalıyoruz. Arkamıza yaslanıp izlemek ya da kendi aramızda tartışmak için daha fazla zaman yok” ifadelerini kullandı.

İklim krizine karşı eylemsizliğin her geçen gün maliyetleri daha fazla artırdığını ifade eden Biden, “Öyleyse, Glasgow’da tarihin çağrısına cevap verdiğimiz an bu olsun. Bu, on yıllık dönüştürücü eylemin başlangıcı olsun” dedi.

‘Söz değil eylem’

ABD’nin sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2005 seviyelerine kıyasla yüzde 50 ile yüzde 52 oranında azaltmayı taahhüt ettiğini hatırlattı. Biden bu sözü geçtiğimiz nisan ayında düzenlediği İklim Liderleri Zirvesi’nde vermişti.

Bu sözü 1,5 derece hedefiyle uyumlu olmak için verdiklerini belirten Biden, “Ancak bütün ülkeler bunu yaparsa hedefimize ulaşabiliriz” dedi.

ABD’nin sadece masaya geri döndüğünü değil aynı zamanda örnek olarak dünyaya önderlik ettiğini göstermek istediklerini belirten Biden, “Yönetimim iklim taahhüdümüzün söz değil eylem olduğunu göstermek için fazla mesai yapıyor” ifadelerini kullandı.

Diğer konuşmalar sırasında uyuya kaldı

Joe Biden’ın konuşması dışında dikkat çeken bir başka nokta ise diğer liderlerin konuşmaları sırasında uyuya kalması oldu. Gözleri kapanan Devlet Başkanı, birkaç kez kendisini uyandırmayı başardı.

Kameralara yansıyan anlarda Biden’ın takım elbiseli bir kişi kendisini uyandırana kadar yeniden uyumaya başladığı görüntüleniyor.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.