COP26Dünyaİklim KriziManşet

[COP26 Liderler Zirvesi] Boris Johnson: Kıyamet günü makinesinin çalışmaya başladığı yerdeyiz

0

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) kapsamında 1 Kasım-2 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Dünya Liderleri Zirvesi açılış konuşmalarıyla birlikte başladı.

İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenecek iki haftalık konferansa Birleşik Krallık ev sahipliği yapıyor.

Yarım saat gecikmeyle başladı

Türkiye saati ile 15.00’da başlaması planlanan Dünya Liderleri Zirvesi, girişte oluşan uzun kuyruklar nedeniyle yarım saat gecikmeli olarak başladı.

Oturumun başlangıcında dünyanın dört bir yanından insanların etkili iklim eylemleri için yaptıkları çağrıların sesleri ve ardından İskoçya geleneksel müziğinin dinletildi.

Evrenin şemasında insanlığın önemsizliğini anlatan kısa film gösteriminin ardından şair Yrsa Daley Ward bir şiir okudu.

Boris Johnson: İklim krizi saatli bomba gibi

Dünya Liderleri Zirvesi Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın konuşmasıyla başladı. Başbakan konuşmasının başında Glasgow’daki ünlü bir hayali film karakteri olan James Bond’tan bahsetti.

Bond’un bir filmde saatli bombayı etkisiz hale getirmeye çalıştığını hatırlatan Johnson, bu durumun insanlığın şu anda karşı karşıya olduğu iklim kriziyle benzer olduğunu söyledi.

Greta Thunberg’e atıf

İklim krizinin ciddiyetinin konuşulduğu Kopenhag ve Paris’teki iklim konferanslarında da yer aldığını belirten Boris Johnson, eğer daha hızlı harekete geçilmeyecekse burada verilen sözlerin bir anlamı olmayacağını söyledi.

Greta Thunberg’in dünya liderlerini taklit ettiği konuşmaya atıfta bulunan Boris Johnson, “Bütün bu sözler falan filandan başka bir şey olmayacak” ifadelerini kullandı.

‘Kıyamet günü makinesinin başladığı yer’

“Gelişmiş dünyadaki bizler, dünyanın geri kalanına karşı sahip olduğumuz özel sorumluluğu kabul etmeliyiz” ifadelerini kullanan Johnson James Watt’ın sanayi devrimini başlatmaya yardımcı olan buhar makinesini Glasgow’da yarattığını söyledi.

Johnson, “Evet arkadaşlar sizi kıyamet günü makinesinin çalışmaya başladığı yere getirdik” ifadelerini kullandı.

‘Bizi affetmeyecekler’

Dünya Liderleri Zirvesi’ne katılanların yaş ortalamasının 60’ın üzerinde olduğunu belirten Başbakan, “Bu dışarıdaki genç protestocuları dehşete düşürebilir” dedi.

İddialı iklim eylemleri sunulmadığı taktirde gençlerin onları affetmeyeceğini söyleyen Johnson, “Ve haklı çıkacaklar” sözlerini ekledi.

Boris Johnson konuşmasını “James Bond gibi hissetmeyebiliriz. Hepimiz James Bond’a çok benzemiyoruz. Ama bu zirveyi yapma fırsatımız var. Evet, zor olacak ama evet, yapabiliriz” sözleriyle sonlandırdı.

Boris Johnson’ın ardından Samoa’da yaşayan Brianna Fruean söz aldı. Fruean, politikacıları, karar verirken küçük ada ülkelerinde yaşayan milyonların kaderini göz önünde bulundurmaya çağırdı.

Sonrasında ise Brezilya’nın Rondonia bölgesinden yerli bir aktivist olan Txai Surui söz aldı. Liderlere yerli halkların haklarını koruma çağrısı yaptı.

Oturum Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in konuşmasıyla devam etti.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.