COP26İklim KriziManşet

[COP26] Antalyalılar iklim adaleti çağrısı için sokaktaydı

0

6 Kasım İklim Adaleti İçin Küresel Eylem Günü’nde, dünyanın birçok kentinde olduğu gibi Antalya’da da bir eylem vardı. Eylem, 6 Kasım Cumartesi günü Antalya Ekoloji Meclisi’nin çağrısıyla saat 14.00 de Attalos Heykeli önünde gerçekleştirildi.

COP26 Türkiye Koalisyonu’nun diğer kentlerde de duyurulması için hazırladığı basın açıklamasında, tüketim kültüründen beslenen kapitalizmin ekolojik krizin müsebbibi olduğu dile getirildi.

Açıklamada, Dünya’nın hemen her yerinde, felaketlere sebep olan bu gidişattan en çok küresel güneyin ve yoksulların etkilendiği söylendi.

Radikal dönüşüme ihtiyaç var

Bu iklim adaletsizliğin giderilmesi için “yeşil badana” anlamına gelebilecek “yeşil devrim” adıyla sunulan makyaj önlemlerin, ciddiyetten uzak olduğu ve tam bir radikal dönüşüme ihtiyaç dillendirildi.

Gezegenin en büyük kirleticileri arasında yer alan ABD, Çin, Hindistan, Rusya gibi ülkelerin ardından, Türkiye’nin de dünya karbon salınımında 16.sırada olduğu ve bu oranla büyük bir sorumluluğa sahip olduğu açıklandı.

Mücadele çağrısı

Basın açıklamasının sonunda, iklim adaleti için gerekli radikal dönüşümün kapitalistlerin inisiyatifiyle  kendiliğinden olmayacağı öngörüsüyle şu cümlelerle mücadele çağrısı yapıldı:

“Gezegenin ve türlerin geleceği için, yoksullara, yerlilere, kadınlara, canlılara ödetilen bedellerin daha da ağırlaşmasını engellemek için, dünyanın dört bir yanından gelen sesleri ortaklaştırıp büyüterek ekolojik sorunların en önemli göstergesi olan iklim krizine karşı hükümetlerin sorumsuzca davranışlarının ve ekolojik suçların üstünün örtülmeye çalışılmasını teşhir ediyoruz! Bugün bu koalisyonu kurmamıza ve harekete geçmemize neden olan iklim krizinin nedeni; insanın emek gücü de dahil, doğanın her parçasını metalaştıran kapitalizmdir! Bizleri; açlık, savaş, yoksulluk, göç, eşitsizlik ve ekolojik yıkıma maruz bırakan kapitalizmin krizine dair çözümü, halkların dayanışması ve birlikte mücadelesi ile bula cağımıza inanıyoruz. Ve iklim adaleti için mücadele eden herkesi enternasyonal dayanışmaya çağırıyoruz.”

Umut günleri

5-6-7 Kasım günleri iklim adaleti mücadelesi açısından tam anlamıyla umut günleri oldu diyebiliriz. Bu üç günde de dünya ve Türkiye çok hareketliydi. Örneğin, COP26 Dünya İkilim Zirvesi’nin devam ettiği Glasgow’da 5 Kasım günü Fridays For Future ( Gelecek İçin Cumalar) üyeleri 30 bin kişilik bir gösteri yaptı. Bu eylemin organizatörleri ve katılımları gençlerden oluşuyordu.

6 Kasımda ise yine Glasgow’da aşırı yağmura rağmen uzun sürece yayılan 100 bin kişiyi aşan bir eylem gerçekleşti. Birleşik Krallık’ta kimi bilim insanları, iklim krizine dikkat çekmek için kendilerini köprülere zincirlediler. Böylece Yokoluş İsyancılarına bilim insanları da eklenmiş oldu.

6 Kasım’da Dünya’nın birçok kentinde gerçekleşen kitlesel eylemlerin yanında Türkiye’de yapılan eylemlere de coşku hakimdi. 7 Kasım’a gelindiğinde ise İstanbul’daki maratonda, iklim aktivisti gençler sloganlarla bulunurken, İkizdere Direnişçileri de pankart ve flamalarıyla yer aldı.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.