COP26İklim KriziManşet

[COP26] Konferansta altıncı gün: Gençler ve halklar liderlerin sözlerini yetersiz buluyor

0
Fotoğraf: COP26 Coalition

31 Ekim’de İskoçya’nın Glasgow kentinde başlayan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı’nın (COP26) altıncı günü geride kaldı.

1 ve 2 Kasım tarihleri dünya liderlerinin konuşmalarına ayrılmış, 3 Kasım tarihinde finans, 4 Kasım tarihinde ise enerji konusu gündeme gelmişti. Bugün ise Gençlik ve Halkı Güçlendirme Günü konuları ön plandaydı.

Hedeflerin yıllık güncellenmesi

Dün gece, UNFCCC eski sekreteri Christiana Figueres, gelecek hafta 2023 yılına kadar yeni bir iklim planı dilimi görebilecek bir anlaşma için bastıran 60’tan fazla güçlü ülkeye destek çıkarak şunları söyledi:

“Artık geleceği bugüne getirmemiz gerekiyor. Daha hızlı… Yıllık olarak taahhütleri raporlamak güven oluşturmak ve boş sözleri caydırmak için mükemmel bir teklif.”

Gençlik hareketi

İklim krizine karşı etkili adımlar talep eden birçok genç konferansta konuşmalar yaparken, on binlerce genç de aynı taleple Glasgow sokaklarındaydı.

Glasgow’da protestolar, grevci sendikalar, tarım işçileri ve öğrenciler de dahil olmak üzere çok çeşitli toplulukları kapsayacak şekilde ayarlandı. Yürüyüş, Greta Thunberg‘in “COP’taki liderlerin yeşil ve boş sözlerini” seslendirdiği bir konuşmayla sona erecek.

Yüksek karbonlu altyapı riskli

Londra merkezli danışmanlar Systemiq tarafından açıklanan bir rapor, tüm büyük sektörlerin on yıl içinde daha ucuz veya maliyet açısından rekabetçi yeşil çözümler sunabilecek kapasitede olduğunu söyledi.

Rapor, yeni karbon ağırlıklı altyapıya yatırım yapmak için artık anlamlı bir sebep olmadığını gösteriyor.

Yüzde 1’in emisyonları

Stockholm Çevre Enstitüsü ve Avrupa Çevre Politikaları Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları, dünya liderlerinin Glasgow’daki COP26 iklim konferansında görüşmeleri devam ederken bir araştırma yayımlandı.

Araştırmaya göre dünyanın en zengin yüzde 1’inin karbon ayak izi küresel ısıtmayı 1,5 derece ile sınırlamak için gerekenden 30 kat daha fazla. En yoksul yüzde 50’nin emisyonları ise iklim hedeflerinin altında.

Konuşma yapan aktiviste ölüm tehdidi

Txai Suruí‘nin Amazon’daki ormansızlaşmanın etkileriyle ilgili iklim zirvesinin açılış gününde yaptığı güçlü konuşma, salonda alkış almış ve birçok kişiyi etkilemişti.

Ancak yağmur ormanlarının yerli topluluklarından birinden olan aktivist, ülkesinin Başkanı Jair Bolsanaro tarafından “Brezilya’ya saldırdığı” için kamuoyu önünde eleştirildi. O zamandan beri sosyal medyadan ölüm tehditleri aldığını söylüyor.

 

Galler Prensi Vanessa Nakate ile görüştü

Galler Prensi, İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen iklim konferansına katılan Ugandalı iklim aktivisti Vanessa Nakate ile görüştü.

Prens Charles, “gelecek nesiller için gezegenin sağlığını sağlamada gençlerin oynayabileceği rol hakkında” konuştuklarını söyledi.

Aileler Alok Sharma ile konuştu

Gelecek için Ebeveynler (Parents for Future) hareketinden temsilciler COP26 Başkanlığı’nı yürüten Alok Sharma ile bir araya geldi.

Gelecek için Ebeveynler’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada  Alok Sharma’ya şu mesajın iletildiği belirtildi: “Çocuklarımıza ihanet etmeyin ve tüm yeni fosil yakıtları finanse etmeyi durdurun.”

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.