COP15Ekolojiİklim KriziManşet

[COP15] Zirvede finansman krizi: Gelişmiş ülkelerle oturulan finansman masası hızla dağıldı

0

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında, Dünya’nın ekosistemlerini korumak için kimin ödeme yapması gerektiği konusundaki anlaşmazlıklar, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin (UNCCD) Taraflar Konferansı (COP15) için tehdit oluşturuyor.

Bir grup gelişmekte olan ülke protesto için bir gecede tartışmalardan çekildi. Brezilya, biyolojik açıdan daha çeşitli ulusların daha yüksek maliyete katlandığını söyledi.

Gelişmekte olan ülkeler ise bölgelerinde bulunan biyoçeşitliliği korumak için gelişmiş olan ülkelerden daha çok pay almaları gerektiğini savunuyor. Zirvede finansmanların konuşulduğu masa bir anlaşmazlığa işaret ederek hedefleri tehdit eder bir noktaya geldi.

‣[COP15] Kanada Başbakanı Trudeau yerlilerin kalbini finansmanla kazanmaya çalışıyor

Brezilya tarafından yapılan açıklamada daha fazla biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan bölgelerin herhangi bir küresel çerçevenin uygulanmasında “daha büyük bir yük taşıyacağına” dikkat çekildi ve “kaynak seferberliğine ilişkin orantılı olarak sağlam bir paket” çağrısında bulunuldu.

COP15 ülkelerin “2020 sonrası küresel biyoçeşitlilik çerçevesi (GBF)” adı verilen ve kamuoyunca “doğa için Paris Anlaşması” olarak anılan, doğadaki kaybı durdurmak ve tersine çevirmek amacıyla yeni ve büyük bir kurallar dizisi üzerinde anlaşmaya varmak hedefiyle gerçekleştiriliyor. Ancak söz konusu anlaşmazlıklar hedefleri sekteye uğratabilir.

‣[COP15] Bilim insanlarına göre COP15 dünyanın kaderini belirleyecek

Kanada iyimser, Nijerya tepkili

Kanada Çevre Bakanı Steven Guilbeault, dün (15 Aralık) “Baş müzakerecilerimizden biri bana mesaj attı ve protestodan sonra kaynakların seferber edilmesi konusunda üç saatlik hararetli bir anlaşma olduğunu söyledi. Bugün insanlar masaya geri döndüler ve tam da bu konu üzerinde yapıcı bir şekilde çalıştılar. Bu yüzden çok iyimserim ve güven duyuyorum” dedi.

Nijerya müzakerecisi Sikeade Egbuwalo bir röportajda, “Eşbaşkanların direktifini izleyerek müzakere ediyorduk ve bir noktada sayısal değerler üzerinde müzakere etmemize izin verilmedi” dedi.

‣[COP15] BM Sekreteri Guterres: İnsanlık kitlesel yok oluş silahı haline geldi

‘Gelişmekte olan ülkeler artık bıktı’

Egbuwalo gelişmiş ülkelerin, finansmanla ilgili belirli kararları çevre bakanlarına bırakmak istediğini, ancak gelişmekte olan ülkelerin onlarsız ilerlemeye hazır olmadığını söyledi.

Ülkelerin savunmasız ülkelerdeki küresel ısınmadan kaynaklanan kayıp ve zarar finansmanını telafi etmek için yeni bir fon oluşturmayı kabul ettiği, Mısır‘da geçen ay düzenlenen COP27 iklim zirvesinin yankıları sürerken, küresel güneydeki ülkeler finans konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle dün (14 Aralık) COP15 görüşmelerinden ayrıldı.

Görüşmeler için Montreal’de bulunan aktivizm örgütü Avaaz’ın kampanya direktörü Oscar Soria, masadaki hararetli tartışmaların ardından gerçekleşen geri çekilmenin gelişmekte olan ülkelerin zengin ulusların biyolojik çeşitlilik finansmanı konusundaki davranışlarından bıktığını gösterdiğini söyledi.

‣[COP15] Ülkeler iklim sahnesinde: Türkiye yine sınıfta kaldı

Finansman tartışması

Küresel güneydeki bazı ülkeler, daha zengin ülkelerden sağlanan artan fonların yanı sıra, Kanada’daki nihai anlaşmanın bir parçası olarak biyolojik çeşitlilik için yeni bir fon oluşturulmasını istiyor. Ancak gelişmiş ülkeler buna sıcak bakmıyor.

Biyoçeşitlilik için BM bağış fonuyla şu anda hayati ekosistemleri korumak ve biyoçeşitliliğe verilen zararı durdurmak için kilit korunması gereken bölgeler hedefleniyor.

Çin, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Endonezya, Küresel Çevre Fonu‘nda (GEF) geçmişten bugüne en çok alıcı olan beş ülke arasında bulunuyor.  2022’den 2026’ya kadar bir sonraki 5,3 milyar dolarlık (4,3 milyar sterlin) finansman döngüsü için de bu ülkeler ilk beşte yer alacak.

Ancak Afrika, Asya ve Latin Amerika‘dan biyolojik çeşitliliğe sahip ülkeler, koruma amacıyla ödeme almak için daha fazla finansman almaları gerektiğini savunuyor.

More in COP15

You may also like

Comments

Comments are closed.