COP15Dünyaİklim KriziManşet

[COP15] Kanada Başbakanı Trudeau yerlilerin kalbini finansmanla kazanmaya çalışıyor

0
Fotoğraf: Christinne Muschi/Reuters

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Montreal’de sürdürülen COP15’te yerlilerin liderliğindeki koruma projeleri için yedi yıl boyunca 800 milyon Kanada Doları finansmanı yapma sözü verdi.

Yerlilerin haklarını korumayı merkezine alarak Trudeau, finansmanın, Kanada’da bulunan ve Mısır kadar geniş bir alanda yaşayan yerli halklarla bir “mutabakat hikayesi” başlatan projelere sağlanacağını duyurdu.

Kanada Başbakanı, Çin, Rusya, Brezilya ve diğer büyük ülkeleri korunan alanları genişletmeye çağırdı.

Yerli halklar 30×30 hedefinin alt sınırda kaldığını söylüyor

Yerli halklar COP15’in başından bu yana tartışılan 30×30 hedefine eleştiriler yağdırıyor, protestolar gerçekleştiriyor.

30×30 dünya üzerindeki tatlı su kaynakları, denizler, okyanuslar, bitkiler ve hayvanlar gibi biyolojik çeşitlilik içerisinde yer alan tüm dünya ekosisteminin 2030’a kadar yüzde 30’unun korunmasını ve eski haline döndürülmesi amacını taşıyor.

Ancak yerlilere göre bu yeterli değil. Çünkü Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC)  Altıncı Değerlendirme Raporu’nda yer verilen bulgularda koruma için yüzde 30 ile yüzde 50 aralığı verilmişti. COP15’te hedeflenen ise bunun alt sınırı.

Yerli gruplar COP15’in açılışında Trudeau’nun yaptığı konuşma sırasında da protesto gerçekleştirmiş, salonda “Yerli soykırımı = Ekokırım. Biyoçeşitliliği kurtarmak için topraklarımızı işgal etmeyi bırakın” pankartı açmıştı.

‣[COP15] BM Sekreteri Guterres: İnsanlık kitlesel yok oluş silahı haline geldi

AB ise biyoçeşitliliği olumsuz etkilememeleri koşuluyla korunan alanlarda madencilik ve sondaj gibi madenleri işleme endüstrisine izin verilmesi gerektiğini savunarak hedefi sulandırmaya çalışmakla suçlandı.

30×30 kapsamında AB, yüzde 10’luk kısmın sıkı bir koruma altına alınmasını istiyor, ancak kalan yüzde 20’lik kısım içinde, biyolojik çeşitlilik üzerinde olumsuz bir etkisi olmaması koşuluyla madencilik ve sondaj gibi maden çıkarma endüstrilerine izin verecek.

West Coast Yerli Halkları, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun COP15’in açılışında yaptığı konuşma sırasında protesto gösterisi yaptı. Fotoğraf: Christinne Muschi / Reuters

Trudeau, Kanada’yı örnek verdi: Hırsta Kanada gibi olun

Çin, Rusya, Brezilya ve ABD’yi isim kontrolünden geçiren Trudeau, en büyük ülkelerin koruma alanlarını genişletmesini sağlamanın Cop15’te başarılı bir anlaşma için hayati önem taşıdığını söyledi.

Kanada Başbakanı, söz konusu ülkelere bir de Kanada’yı örnek verdi.

Trudeau ülkelere “Kanada’nın olduğu seviyede bir hırs”a sahip olmaları çağrısında bulundu.

Açıklamalarının ardından basın toplantısında konuşan Trudeau, “[Korunan alanların oranını kara ve denizi kapsayacak şekilde yüzde 30 genişletmek] için küçük bir ülkenin imza atması görece daha kolay. Ancak büyükleri gemiye almak gerçekten önemli” dedi.

Guardian’ın aktardığına göre; yerli halkların biyoçeşitliliğin en iyi koruyucuları olduğu defalarca görüldü ve Batı Kanada‘da nesli tükenmekte olan ren geyiğini kurtarmak için yakın zamanda gerçekleştirilen bir proje de dahil olmak üzere, yerli halklar tarafından yürütülen koruma projeleri dünya genelinde tehdit altında bulunan popülasyonları canlandırmada başarılı oldu.

More in COP15

You may also like

Comments

Comments are closed.