COP 24Günün Manşetiİklim KriziManşet

COP 24 İklim Konferansı başladı: Yeşil Gazete Katowice’de

0

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 24. Taraflar Konferansı (COP 24) Polonya’nın Katowice kentinde dün akşam başladı. İklim Değişkliği Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf olan 197 ülkenin katıldığı konferansın en önemli gündem maddeleri Paris Anlaşması Kural Kitabı’nın kabul edilmesi ve 2020’den itibaren hedef artırması gereken ülkelerin taahhütte bulunmaları olarak belirtiliyor. Ancak Kural Kitabı’nın taslağının oluşturulmasında yıl boyunca yeterli yol alınabilmiş değil. Bu nedenle iki hafta sürecek görüşmeler zorlu geçecek.

Bu seneki konferasnın bir özelliği de Polonya’nın kömür madenciliği bölgesi olan Silezya’nın kalbindeki Katowice kentinde yapılması. Her ne kadar Polonya dönüşüm temasını kullansa da, elektrik enerjisinin yüzde 90’a yakınını hâlâ kömürden sağlayan ev sahibi ülkenin bu yolla son günleri gelmiş olması gereken kömürün reklamını yapmaya devam ettiği eleştirileri dile getiriliyor. Bu konuda da özellile sivil toplum kanadında eylem ve tartışmalar yoğun olabilir.

UNFCCC tarafından Konferans’ın ilk günü yapılan açıklamada iklim felaketlerine vurgu yapılarak “Kaliforniya’dan Kerala’ya, Tonga’ya ve Japonya’ya Dünya’nın her yerinde artan yıkıcı iklim afetlerinin gerçekleştiği yılın sonunda düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP24), Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın uygulama kılavuzlarına son halini vermek için toplandı” denildi.

Yeşil Gazete Katowice’de

Türkiye sivil toplumu da Konferans’ta gözlemci olarak bulunuyor. Yeşil Gazete de her yıl olduğu gibi zirveyti yerinde takip ediyor. Katowice Zirvesi ile ilgili haberleri iki hafta boyunca Konferans’ı yerinde izleyen yazarımız Ümit Şahin’in kaleminden takip edebilirsiniz. Yeşil Gazete ayrıca diğer kaynaklardan anlık haberlerle iklim müzakerelerini anlık olarak yansıtmaya devam edecek.

(Yeşil Gazete)

More in COP 24

You may also like

Comments

Comments are closed.