Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] Konuşan Kedi

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Konuşan Kedi

Thomas’ın kedisi Gaspard, her kedi gibi sıradan hayatını yaşamaktadır. Sinek ve kertenkele peşinde koşmak, Thomas ile oynama ve uyumak gibi kedi rutinlerine sahiptir. Kendi kendine konuşsa da bunu insanlar duymaz, Gaspard da bilir bunu fakat bir gün yediği bir ot sayesinde kendi kendine söylenirken sesini duyar. O da anlayamaz bu durumu, çevresine bakar konuşanı bulmak için. Bir bebek sesini andıran bu sesin kendinden geldiğini anlayınca çok şaşırır. Şimdi ortada mutlak bir gerçek vardır. GASPARD KONUŞABİLİYOR! HEM DE ŞİİR OLARAK!

Bu yeteneği insanlarla paylaşmalı mı? Aklındaki en önemli soru bu. Eğer insanlar bir kedinin konuştuğuna şahit olursa bir anda popüler olur, gazeteciler peşini bırakmaz hatta bilim insanları üzerinde deneyler bile yapabilirdi. Bu durum Gaspard için hoş olmayan durumlardı. O sıradan bir kediydi ve halinden memnundu. Hem popüler olma kaygısı insanlarda olur, hiç de kedilere göre bir durum değildi.

Bunu gizleyemeyeceği tek kişi de en yakın arkadaşı Thomas’tı. Konuşunca elbette büyük bir şaşkınlıkla karşıladı Thomas ama zamanla alıştı. Ortada Gaspard’ın konuşabilmesinden daha büyük bir sorun var. Gaspard’ın kendi kendine konuşma huyundan vazgeçememesi. Hal böyle olunca tanık olduğu bir şeyde başlıyor konuşmaya. Neyse ki Thomas bir çözüm buluyor. Çevresindekilere hatta ailesine bile vantrolog yeteneği olduğunu söylüyor, bu sayede Gaspard’ın zamansız konuşmalarına bir çözüm getiriliyor. Fakat düşünmeden konuşan Gaspard yüzünden Thomas konuşmalardan sorumlu tutuluyor. Böylece zaman zaman zor duruma düşüyor Thomas.

Devamı okura bırakıyorum. Konuşan Kedi, hayvanlarında bir dünyası olduğuna hatta onların da bir dile sahip olduğuna işaret ediyor. Bu anlamda çocukların empati düzeyine katkısı olabilecek bir kitap. Doğaya ve hayvanlara olan algının yeşertilmesi açısından çocuklara okutulabilecek keyifli bir kitap Konuşan Kedi.

Konuşan Kedi

Claude Roy

Can Çocuk Yayınları

96 sayfa +7

Çeviren: Tan Oral

Resimleyen: Ferit Avcı

 

Tunç Kurt

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.