Çocuk okuldan korkuyorsa

Bu yıl ilköğretim ve liselerde yeni öğretim yılı 19 Eylül’de başlayacak. Oysa ilköğretim 1. sınıf öğrencileri için okul, geçtiğimiz Pazartesi günü, okulöncesi eğitim öğrencileriyle birlikte başladı. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl uygulamaya koyduğu “uyum programı”yla, okulla ilk kez tanışan çocukların yaşabilecekleri sorunları kısa sürede aşmayı hedefliyor. Okula yeni başlayanlarda çok sık görülen sorunlardan biri de “okul korkusu”. Okul korkusu yaşayan çocuklarda; karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel tepkilerin yanı sıra ağlama, bağırma, hırçınlık , öfke nöbetleri ve çeşitli agresif davranışlar görülebiliyor.

Çocuklar okuldan neden korkar?

Uzmanlara göre, bağımlı ailede yetişen, sorumluluk verilmemiş, özerklik kazanamamış çocuklarda zeka düzeylerinde bir sorun olmasa da okul korkusu yoğun olarak yaşanabiliyor. Aşırı korumacı ailede yetişmiş, arkadaş deneyimi olmayan, sorumluluklarını bilmesine ve üstlenmesine fırsat verilmemiş çocuklarda okulla birlikte sorunlar baş gösteriyor. Çocuk evin korunaklı yapısından, anne ve babasının kanatları altından çıkmak istemiyor; kendine güveni yeterince gelişmediğinden, yalnız kaldığında nasıl davranacağını bilemiyor ve korkuyor.

Bazen bu kaygı ve korku hali, öğretmenin yanlış tutumu veya diğer çocukların alay etmesiyle ortaya çıkabildiği gibi, psikiyatrik bozukluklar olarak adlandırılan; Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu, Özel Öğrenme Güçlüğü/ Zeka Engeli, Davranım Bozukluğu, Depresyon, Sosyal fobi gibi durumlardan da kaynaklanabilir.

Zaman zaman aile içi iletişim sorunları, boşanma, kardeşin evde kalması, kardeş kıskançlığı, ailede ölüm-kaza-hastalık gibi nedenlerde okul reddine sebep olabiliyor.

Çocuğa nasıl davranmalı?

Sorunun çözümünde anne babanın bilgilendirilmesinin ve öğretmenin tutumunun önemli olduğuna dikkat çeken Rehberlik ve Psikolojik Danışma uzmanı Mehmet Menekşe‘nin ebeveynlere önerileri şöyle: “Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun ve duyduğu kaygı ve endişeyi anlamaya çalışın. Çocuğunuzu cezalandırmayın, küçük düşürücü sözlerle aşağılamayın. Sabırlı, kararlı ve tutarlı tavır içinde olun. Sorunu görmezlikten gelmek, bir sonraki yıla havale etmek ancak çözümü zorlaştırır. Okula gitme konusunda ödün verilmemeli, mutlaka okula gitmesi sağlanmalıdır. Bu çözümün yarısıdır. Vedalaşmalar çabuk ve kısa süreli olmalı, ayrılıkların doğal olduğu hissettirilmeli. Çocuğun kendini terk edilmiş ve yalnız hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçınılmalı. Çocuğunuzda okul korkusu var ve bu konuda sorunu çözmede yetersiz kalıyorsanız bir çocuk psikologundan yardım isteyiniz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Bütçe görüşmelerinin temel gündemi okul yemeği olmalı’

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, okullarda günde bir öğün sağlıklı yemek için kaynak ayrılmasının tercihten öte eğitim hakkının gereği olduğunu vurguladı.

Yüksek lisans öğrencileri için ekoloji burs programı başvuruları açıldı

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği'nin tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerini destekleyen Ecolarship burs programının başvuruları açıldı. Enerji dönüşümü ve çevre adaleti konularını destekleyen program için son başvuru tarihi 25 Ağustos.

Çevre eğitimi ve iklim değişikliği öğretmenleriyle bir araya geliyoruz!

'Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Dersine Yeni bir Yaklaşım: Kavramlar ve Eğitici Eğitimi'nde, iklim ve ekoloji uzmanlarımız çevre ve iklim değişikliği dersi veren ve/ya verecek olan öğretmenlerle bir araya gelecek. Son başvuru tarihi 28 Nisan 2024.

Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu Bartın’da devam ediyor!

Yeşil Gazete ekibi Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu için Bartın'a geliyor. Başvurularınızı bekliyoruz.

MEB, özel okullarda Noel, Paskalya ve Cadılar Bayramı kutlamalarını yasakladı

Bakanlık, aralık ayında 'milli ve kültürel değerlere aykırı olduğunu ve öğrencilerin psikososyal gelişimlerine katkı sağlamayacağını' öne sürdüğü Noel, Cadılar Bayramı ve Paskalya kutlamalarıyla ilgili okullara uyarı yazısı göndermişti.

EN ÇOK OKUNANLAR