Dünyaİklim KriziManşet

CO2 artışını maskeleyen grafikler: İklim inkarcılığı ve gerçek bilim arasındaki farklar

0

Yanıltıcı grafiklerle iklim gerçeklerini çarpıtmaya çalışan iklim inkarcıları, bilim insanlarının uyarılarına rağmen, insanların yaşadığı dönemdeki CO2 artışını görmezden geliyor.

Bilim insanlarına göre, modern karbondioksit (CO2) seviyelerini, insanların var olmadan milyonlarca yıl öncesiyle karşılaştıran yanıltıcı bir grafik, insanların var olduğu dönemde iklimi değiştiren ve insan yaşamını etkileyen büyük CO2 artışını göz ardı ediyor.

Bilim insanları ayrıca, insan ve hatta bitki yaşamının var olmadığı ve var olamayacağı dönemlerle de karşılaştırmalar yapıldığını söylüyor.

‣[Dosya] İklim inkarcılığı Türkiye’de: Kim bu insanlar, neyi, neden inkar ediyor? -1 

İklim inkarcıları

İlk olarak 2022 yılında ABD merkezli bir iklim inkarcısı grup tarafından dolaşıma sokulan grafik, Facebook‘ta bir başlıkla yeniden ortaya çıktı: “CO2 600 milyon yıldır en düşük seviyede. Hakikat.”

iklim inkarcısı

Bir kullanıcının söz konusu grafiğe yorumu ise şu şekilde:

“İklim değişikliği büyük bir aldatmaca.”

Bir diğer kullanıcı ise de şöyle dedi:

“Onlar da bunun doğru olduğunu biliyor ama gerçeklerden para kazanamazsınız. İşsiz kalan tüm ağaç kucaklayıcılarını bir düşünün!!!”

“İçinde bulunduğumuz jeolojik dönem (Kuvaterner) Dünya tarihindeki en düşük ortalama CO2 seviyelerine sahip” başlıklı grafik, yaklaşık 541 milyon yıl önce başlayan Kambriyen döneminden 2,6 milyon yıl önce başlayan ve günümüze kadar devam eden mevcut Kuvaterner dönemine kadar ortalama CO2 seviyelerini gösteriyor.

Çubuk grafik, Kambriyen döneminin en yüksek CO2 seviyelerine sahip olduğunu ve bunlara göre Kuvaterner döneminin en düşük olduğunu gösteriyor.

‘İnsan kaynaklı dramatik artış göz ardı ediyor’

Reutersın aktardığına göre, bilim insanları yaptıkları açıklamada, bu karşılaştırmanın yanıltıcı olduğunu söyledi. Grafiğin Kuvaterner dönemindeki nispeten daha düşük ortalama CO2 seviyelerine odaklanması, iklim bilimciler ve politika yapıcılar için önemli bir endişe kaynağı olan son 150 yıldaki insan kaynaklı dramatik artışı göz ardı ediyor.

Grafik, Britannica‘ya göre ayrıca eski iklimlerle ilgili temel bağlamı atlamakta ve modern insanların sadece yaklaşık 300 bin yıldır var olduğu 4,6 milyar yıllık varlığının yaklaşık yüzde 80’ini atlayarak Dünya’nın tüm tarihini temsil ettiğini iddia etmekte.

Modern CO2 yükselişi

CO2, Dünya’nın ısısını hapseden bir sera gazı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi‘ne göre, başta fosil yakıtların yakılması olmak üzere insan faaliyetleri bu etkiyi yoğunlaştırarak iklim değişikliğine yol açıyor.

Imperial College London‘da iklim bilimi alanında kıdemli bir öğretim görevlisi olan Paulo Ceppi, “CO2 grafiği son derece yanıltıcı, çünkü son yüzyıllarda CO2 seviyelerindeki insan kaynaklı keskin artışı yansıtmıyor” şeklinde açıkladı.

Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü (CSIRO) baş araştırma bilimcisi David Etheridge, atmosferdeki CO2 konsantrasyonunun yaklaşık beş milyon yıldır görülmeyen seviyelere çıkmasının beklendiğini belirterek, Jeolojik zamanlara göre daha yüksek CO2, son 150 yıldaki antropojenik CO2 artışının ısınma etkisini engellemeyeceğini ifade etti.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) raporuna göre, CO2 konsantrasyonları halihazırda son iki milyon yıldaki herhangi bir noktadan daha yüksek ve sanayi öncesi seviyelerden yüzde 50 daha yüksek.

Ceppi, sanayi devrimine kadar atmosferdeki doğal CO2’nin mevcut seviyelerin sadece üçte ikisi olduğunu söyledi.

IPCC verileri (syf. 44), Sanayi Devrimi‘nden bu yana mevcut ve gelecekte öngörülen dramatik CO2 artış oranını gösteriyor, bu durum daha önce milyonlarca yıl boyunca doğal olarak meydana gelen daha yavaş değişimlerle tezat oluşturuyor.

Antik atmosfer

Bilim insanları, insan yaşamıyla ilgili olan CO2’deki modern artışları ihmal etmenin yanı sıra, dolaşımda olan çizelgenin Dünya’nın eski iklimi hakkındaki tarihsel bağlamı da atladığını söyledi.

University College London‘da (UCL) iklim bilimi profesörü olan Chris Brierley, CO2 konsantrasyonlarının “geçmişin sera iklimlerinde daha yüksek” olduğunu, ancak geçmiş dönemlerin bugünün iklim zorlukları için uygun bir kıyaslama olmadığını söyledi:

Çizimde gösterilen dönemlerin çoğunda bitkiler bile yoktu. Bunlar insan toplumunun var olduğu ya da var olabileceği dünyalar değildi”

Brierley ve Etheridge, erken dönem tahminleriyle ilgili belirsizlikleri göz ardı ettiğini söyledikleri 2001 tarihli bir veri modeline atıfta bulunan grafiğin doğruluğunu da sorguladı.

Britannica’ya göre, dolaşımda olan grafik aynı zamanda Dünya’nın tarihinin yanlış bir şekilde temsil edildiğini iddia ediyor, ancak Dünya’nın ve atmosferinin oluştuğu 4,6 milyar yılın yaklaşık yüzde 80’ini atlıyor.

Grafik ilk olarak Temmuz 2022’de ABD merkezli iklim inkarcısı lobi grubu CO2 Coalition tarafından twitter‘da (X) paylaşıldı.

Grafik, son 150 yılda insan kaynaklı CO2 seviyelerindeki artışı göz ardı ediyor ve Dünya’nın iklim tarihini basitleştirerek mevcut iklim sorunlarına ilişkin yanıltıcı bir açıklama sunuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.