Hafta SonuHayvan Haklarıİnsan HaklarıKadınLGBTİ+Manşet

Cinsel şiddetle mücadele için yapabileceğiniz 10 şey

0
Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org

Yeşil Gazete‘de, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’yle yaptığımız işbirliği sayesinde bu haftadan itibaren her hafta cinsel istismarla mücadele yolları, yöntemleri üzerine kısa ve bilgilendirici notlar paylaşacağız. 

Bu bilgi notlarının cinsel şiddete ve/ya istismara maruz kalan ya da tehdidi altında olan kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar için yol gösterici olacağını umuyoruz. Böyle bir durumla karşılaşır veya tehdit altında olduğunuzu hissederseniz, lütfen kolluk güçlerine, konuyla ilgili çalışan kurum ve kuruluşlara ve hukukçulara ulaşın. 

*

Serimizin ikinci bölümünde, cinsel şiddetle mücadele için birey olarak yapabileceklerimizi sıralaladık.

Cinsel şiddet aile, akranlar ve kültür yoluyla öğrenilir, aynı zamanda önlenebilir de.

İşte yapabileceğimiz 10 şey;

  1. Bugün bir arkadaşınızı kıyafeti veya dış görünümü yerine iyi yapabildiği şeylerle ilgili övün.
  2. “Adam gibi yap”, “Kız gibi kırıtma”, “Erkekler ağlamaz” gibi sözler söylemeyin. Bunları duymak herkesi yaralar.
  3. Çocuğunuz televizyonda şiddet içeren bir sahne gördüğünde kanalı değiştirmek yerine, bunun hakkında konuşun. Eleştirel düşünmesi için onu cesaretlendirin.
  4. Herhangi birine karşı tehdit edici, ayrımcılık ve şiddet içeren sözler duyduğunuzda bunları sineye çekmeyin. Tepkinizi gösterin.
  5. Çevrenizdeki insanlardan duygusal, fiziksel ve cinsel şiddete göz yummadıklarını belirten güçlü mesajlar vermelerini isteyin.
  6. Hayatınızdaki kız çocuklarını daha güçlü, oğlan çocuklarını da daha duyarlı olmaları yönünde cesaretlendirin.
  7. Eğer çocuklar sarılmanızı veya öpmenizi istemiyorsa onların bedenleriyle ilgili karar verme hakkına saygı duyun ve ısrarcı davranmayın.

8. Toplumsal cinsiyet rolleri kendi ilişkilerinizde nasıl ortaya çıkıyor? Sorgulamaya ve değiştirmeye kendi yaşamınızdan başlayın.

9. Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen paylaşımlarda bulunmak için sosyal medyayı kullanın. Daha fazlasını öğrenin.
10. Cinsel şiddetle mücadele üzerine çalışan kişileri, sunum yapmaları için çalıştığınız yere veya okulunuza davet edin.

Cinsel şiddete/istismara maruz bırakıldıysanız, bırakıldığınızı düşünüyorsanız ya da çocuklarınızın/hayvanlarınızın maruz kaldıklarıyla ilgili daha çok bilgi almak isterseniz, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’ne ulaşabilirsiniz:

https://www.cinselsiddetlemucadele.org
0549/ 599 15 19
[email protected]

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.