İnsan HaklarıKadınManşet

Hiranur Vakfı’ndaki ‘çocuğa cinsel istismar’ davasında karar çıktı: Toplam 66 yıl hapis cezası

0
Fotoğraf: Birgün

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya G.’in, kızı H.K.G.’yi altı yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İ. ile “evliliğe” zorlayarak istismara maruz bırakmasıyla ilgili davanın yedinci duruşması Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görüldü.

Gizlilik kararı nedeniyle basına kapalı görülen duruşmada karar çıktı. Buna göre mahkeme, baba Yusuf Ziya G.’ye 20 yıl, H.K.G.’nin zorla “evlendirildiği” Kadir İ.‘ye  30 yıl, anne Fatıma G.’ye ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kadir İ. hakkında “Çocuğun cinsel istismarı ve “Nitelikli cinsel saldırı” suçlarından 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya G.ve anne Fatıma G. hakkında da “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istenmişti.

Ne olmuştu?

BirGün yazarı gazeteci Timur Soykan, 3 Aralık’taki “Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…” başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya G.’nin kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismarda bulunduğunu yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık’ta BirGün’de yayımlanan “Utancın fotoğrafları” başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği fotoğrafları yayımlamıştı. Sosyal medyada tepki yağan olaya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı davaya müdahil olunduğunu duyurmuştu.

Kadir İ. ve Yusuf Ziya G. tepkiler üzerine, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla gözaltına alınmış, ardından tutuklanmıştı.

30 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar vermişti.

Yusuf Ziya G. ve Kadir İ.’nin tutuklu, anne Fatıma G.’nin tutuksuz yargılandığı davada 17 Temmuz’da görülen duruşma Yusuf Ziya G’nin avukatı istifa etmişti. 9 Ekim’de görülen duruşmada ise yeni avukat savunma yapmak için süre talep etmişti ve dava bu nedenle 23 Ekim’e ertelenmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.