‘Çin, enerji sistemindeki verimsizliklere kömür atmaya devam ediyor’

Yürütülen bir analiz, Çin'in bu yılın ilk üç ayında 2021’in tümünden daha fazla kömür enerjisine onay verdiğini ortaya koyuyor.

Greenpeace‘in yeni bir analizine göre, Çin‘deki eyalet hükümetleri bu yılın ilk üç ayında 2021’in tamamında olduğundan daha fazla yeni kömür enerjisine onay verdi.

Yale Environment 360‘ın aktardığına göre, Greenpeace kampanyacısı Xie Wenwen tarafından yapılan açıklamada, “2022’de görülen kömür artışı, açıkça görülüyor ki bu yıl da devam ediyor” dedi.

Greenpeace, analiz için proje onay belgelerini, çevresel incelemeleri ve diğer belgeleri taradı.

Taramada, eyaletlerin geçen yıl 90 gigawatt’tan fazla kömürlü termik santraline onay verdiği, ardından ocaktan marta kadar olan süreçte de 20 Gigawatt’ın üzerinde kömürlü termik santral inşasına izin verildiği tespit edildi.

‣ Çin’in günlük kömür üretimi 12 milyon tonu aşarak rekor kırdı
‣ Dünya 2022 yılında kömür tüketiminde sekiz milyar tonu aştı

Planlanan kömür ilaveleri, Çin’in 2030’a kadar en yüksek emisyonlara ulaşma hedefiyle ters düşüyor. Kömüre verilen onaylar, istikrarlı bir güç kaynağı sağlama ve artan elektrik talebini karşılama ihtiyacına işaret ediyor.

Ancak Xie, Çin’in güç kaynağı sıkıntısı çekmediğini söylüyor. Uzmanlar, kömüre bağımlılığı azaltmak ve temiz enerjiye geçişi hızlandırmak adına Çin’in şebekenin talebi karşılamada daha esnek olmasını sağlamak için daha fazla iletim hattı ve enerji depolaması yapması gerektiğini söylüyor.

Xie, “Çin’in enerji sistemindeki verimsizliklere kömür atmaya devam etmek bir çıkmaz sokaktır” diyor: “Ayrıca iklim felaketleri ve mali yük riski getirirken ve bizi yüksek karbonlu bir yola hapsediyor.”

‣ Kömürün çöküşü yakın: Çin’den denizaşırı kömürlü santral inşa etmeyi durdurma sözü
‣ Çin, uzun vadeli karbon hedefleri için yargının rolünü güçlendiriyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR