Enerjiİklim KriziManşet

Çin, uzun vadeli karbon hedefleri için yargının rolünü güçlendiriyor

0
Fotoğraf: Xu Congjun / Imagechina

Çin‘in en yüksek mahkemelerinden biri, yargıçları iklimle ilgili davaları dinlemeye ve ülkenin emisyon azaltım hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için karbonun etkilerini değerlendirmeye teşvik etti.

Önemli bir yasal müdahaleye imza atan Yüksek Halk Mahkemesi, yargıçların davalar hakkında karar verirken kalkınma ile kurumsal emisyon azaltımı arasında denge kurması gerektiğini belirten yeni yönergeler yayımladı.

Climate Home News‘ten Isabella Kaminski‘nin aktardığına göre, 24 maddeden oluşan belge, ülkedeki tüm mahkemelere enerji tasarrufu ve emisyon azaltımı, düşük karbon teknolojisi, karbon ticareti ve yeşil ekonomi ile ilgili davaları görmeleri ve iklim değişikliğinin hafifletilmesini ve adaptasyonu teşvik etmeleri için yeşil ışık yaktı.

‣ Çin, endüstriyel sektörler için ‘yeşil kalkınma planı’ yayımladı

Belgede, sözleşmelerle ilgili sorunlar, karbon emisyonu kotalarının uygulanması, hava kirliliği eğilimi ve ormansızlaşma gibi, hakimlerin karşılaşabileceği iklimle ilgili 11 dava örneği yer alıyor. Belge, mahkemelerin son yıllarda çok çeşitli hukuki tartışmalara konu olan karbon ticareti piyasasına özellikle odaklanılması gerektiğine dikkati çekiyor.

Medyaya yaptığı açıklamada, çevre ve kaynaklar konusunda Yüksek Halk Mahkemesi Karar Kurulu Baş Çevre Yargıcı Liu Zhumei, yeni yönergelerin Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’ne sunulan raporda yer alan çevre koruma taahhütlerini uygulamak için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Zhumei, “Kılavuz ayrıca, üst mahkeme tarafından en yüksek karbon miktarı ve karbonla ilgili davaların görülmesini düzenleyen ilk adli belge” diye ekledi.

Bu adım, düşük karbonlu endüstrileri destekleme ve kaynakların piyasaya dayalı tahsisi için sistem geliştirmenin yanı sıra çevresel zararların da azaltılabileceği anlamına geliyor.

‣ Çin 2060 yılında karbon nötr olma hedefini açıkladı

Çin’in ‘iki yönlü karbon’ hedefleri

Çin Başkan Şi Cinping geçtiğimiz günlerde, ülkesinin 2030’dan önce karbondioksit emisyonlarını zirveye çıkaracağına ve 2060’tan önce karbon nötr olacağına dair “iki yönlü karbon” hedefi olarak bilinen taahhüdü yineledi.

Ancak uzmanlar, ülkenin karbonsuzlaştırılmasının büyük bir zorluk olacağını söylüyor.

Küresel Enerji Monitörü ve Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından yayımlanan yakın zamanlı bir rapor, Çin’de kömür için izin onayı, inşaatı ve yeni proje duyurularının geçen yıl “önemli ölçüde” hızlandığı ve yeni izinlerin 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı ortaya koydu. Çin’de yapımına başlanan kömürlü termik santral kapasitesi, dünyanın geri kalanının toplamından altı kat daha büyüktü.

‣ Analiz: Beş soruda Çin’in 2060 yılında karbon nötr olma hedefi

Rapora göre, merkezi hükümet yeni projeleri destekliyor gibi görünüyor ve ülkenin enerji düzenleyici kurumu 2022-23’ten itibaren 165 gigawattlık kömürlü termik santral inşaatına sahip olmayı hedefliyor. Çin şehirlerinin de gelecek yıl enerjilerini hem kömür hem de yenilenebilir enerji karışımına odaklayacağı tahmin ediliyor.

Çin, pazar günü Ulusal Halk Kongresi‘nin yıllık toplantısının başında sunduğu bir hükümet çalışma raporunda, kömürün yerel enerji güvenliğinde önemini koruduğuna işaret etti.

‣ Küresel Karbon Bütçesi: Emisyonların azaldığına dair bir belirti yok

İlk iklim dostu adımlar atıldı, son olmayacak

Diğer birçok ülkenin aksine, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için özel bir mevzuatı olmaması nedeniyle Çin’de iklime ilişkin davaların yürütülmesi zor. Ancak yargı, attığı bu adımla konuyla ilgilenmeye istekli olduğunun sinyallerini vermiş oldu.

2021’de onaylanan Kunming Deklarasyonu, mahkemeleri iklim değişikliğini ele almada proaktif bir rol oynamaya çağırmıştı ve yerel ve yabancı hukuk arasındaki koordinasyonun artırılmasını teşvik etmişti. 2022’de ise kripto para madenciliğine ilişkin bir karar, Çin’in karbonda zirve ve karbon nötr hedeflerinden ilk kez açıkça bahseden bir nihai etki kararıydı. Ancak hükümetlerin kripto para madenciliği ve kripto para piyasasındaki yasaklama kararları, daha çok bu piyasanın denetlenememesi ve bu nedenle de vergi tahsis edilememesi olarak değerlendiriliyor.  Uzmanlar bu tür kararların devamının geleceğini düşünüyor.

Lancaster Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mülkiyet Hukuku Kıdemli Öğretim Görevlisi Lu Xu, yeni yönergelerin Çin’deki yargı sisteminin halihazırda yapmakta olduklarını büyük ölçüde özetlediğini, ancak alt mahkemelere güçlü bir sinyal gönderdiğini söyledi.

Xu, şunları ekledi:

“Yönergeler kanun değildir, ancak şu açıktır ki alt mahkemeler tümünü dikkate alacak. Buna karşılık, alt mahkemeler davalara bariz bir şekilde karşı koyarak karar vermek istemeyeceğinden, bu da davacılar üzerinde kılavuz ilkelerin değerlerini kabul etmeleri veya uyum sağlamaları için baskı yaratacaktır.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.