EnerjiManşet

Çevre Mühendisleri Odası: Zonguldak daha fazla termik santrali kaldıramaz

0

Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan ve Zonguldak’ta tanıtımı yapılan “Zonguldak-Çatalağzı Hava Kalitesi Değerlendirme Raporu”, Çatalağzı’nda yapılan güncel hava kirliliği ölçümlerini ortaya koyuyor ve ÇED raporlarındaki eksik bilgileri gün ışığına çıkarıyor. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Rapor Çatalağzı’nda yapılmak istenen yeni ünite ve santrallerin ÇED raporlarındaki önemli eksikliklerini de ortaya koyuyor. Mevcut ÇED raporlarında bulunan hava kirliliği değerleri hem Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın hava kalitesi ölçümleri, hem de Çevre Mühendisleri Odası’nın Bakanlık tarafından yetkili bir laboratuvara yaptırdığı ölçümlerle de çelişiyor.

Ana kaynağı kömürlü termik santral olan Çatalağzı’nın hava kirliliği değerleri, şimdiden başta Ulusal Sınır Değerler olmak üzere, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Birliği Sınır Değerleri’nin tamamını aşıyor.

ÇMO raporunda ayrıca Zonguldak’ta bir hastanede çocuk onkolojisi bölümünün açıldığına da dikkat çekilirken yeni yapılacak kömürlü termik santrallere asla izin verilmemesi gerektiği de bilimsel verilerle desteklenerek söyleniyor.

ÇED Raporlarında Verilen Ölçüm Değerleri İle Mevcut Durumun Karşılaştırılması (Kaynak: *Türkiye’de Termik Santraller 2017, TMMOB Makina Mühendisleri Odası)

Rapora göre, Çatalağzı’ndaki PM10 değerinin yıllık ortalaması (72,33 μg/m3) Ulusal Sınır ve AB Sınır Değerleri’nin (40 μg/m3) neredeyse iki kat üzerinde, SO2 değeri (157,04 μg/m3) ise Ulusal Sınır ve AB Sınır Değerleri’nin (20 μg/m3) yedi kat üzerindeseyrediyor. Bu ölçümlerin aksine Zonguldak Çatalağzı’na yeni yapılmak istenen DETES projesinin ve ÇATES ilave ünite projesinin ÇED raporundaki ölçümlerde mevcut hava kirliliği tüm sınır değerlerin altındaymış gibi görünüyor.

Çatalağzı’nda Bulunan Termik Santrallerin Mevcut Kurulu Gücü ve Planlar (Kaynak: *Türkiye’de Termik Santraller 2017, TMMOB Makina Mühendisleri Odası)

Çevre Mühendisleri Odası’nın gerçekleştirdiği ölçümlerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurduğu 06 DV 9975 plakalı mobil hava kirliliği ölçüm istasyonu ve sabit istasyonların verilerinin incelenmesi sonucu oluşturulan rapor; PM10 ve PM2,5 değerlerinin Zonguldak’ta insan sağlığına halihazırda ciddi etkiler oluşturan bir düzeyde olduğunu ortaya koyuyor. Mevcut kömürlü termik santrallerin tam kapasite çalışmamalarına rağmen tüm sınırları aşan bir kirliliğe sebep olduğunun altını çizen Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, yaptığı açıklamada yeni yapılacak santraller veya kapasite artırımıyla Çatalağzı’nın ve şehrin tamamının hava kalitesine ölümcül bir darbe ineceğini ifade etti.

Mevcut Durum Elektrik Üretimleri (Kaynak: *Türkiye’de Termik Santraller 2017, TMMOB Makina Mühendisleri Odası)

Rapor tanıtım toplantısında, Türkiye’de her yıl kömürlü termik santrallerin sebep olduğu kirlilik nedeniyle en az 2 bin 876 erken ölüm ve 3 bin 823 kronik bronşit vakası yaşandığına da dikkat çeken Bozoğlu, Zonguldak’ın merkezindeki bir hastanede Çocuk Onkolojisi bölümünün açılmış olduğuna dikkat çekerek sözlerini noktaladı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.