ManşetDoğa MücadelesiEkolojiYerel

Çeşme Çevre Platformu, Altınkum Plajı’ndaki ‘beach club’ yıkımına karşı dava açmaya hazırlanıyor

0

Birinci derece SİT alanı olmasına rağmen Yeşilköylü Atık Yönetimi Madencilik Tic. Ltd. Şti’ne üç yıllığına ‘beach club’ için kiralanan İzmir‘in Çeşme ilçesine bağlı Altınkum Plajı‘nda doğa tahribatı sürüyor.

Altınkum Mahallesi Çavuşkuyu Mevkii kıyı kesiminde devam eden  projeye karşı Çeşme Çevre Platformu, dava hazırlığında olduğunu açıkladı.

Platform, açıklamasıda, “Çeşme markasını tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtan, kumları gerçekten altın olan Altınkum Plajı, şu anda bir maden firması tarafından tamamen tahrip edilmekte. Çevreciler ve vatandaşların resmi makamlara yaptıkları tüm şikayetler havada kaldı” denildi.

Beach club için yüz yıllık ardıç ağaçlarının köklerinden sökülmüş, binlerce kum zambağının tahrip edimiş, eşsiz altınkum tepeciklerinin tamamen yok edilmiş olduğunun altını çizen Platform, “Dava açmak veya mahkemeyi kazanmak ne yazık ki yok edilen yaşam alanlarını, doğayı tekrar geri getirmiyor” ifadelerini kullandı.

Yumurtlama alanları yok edildi, trafolar kuruldu

Doğal SİT alanı olan ve kıyı kenar kanununa göre korunan bu alanda, denizin içine demir iskeleler kurulduğu, balık yumurtlama yuvalarının yok edildiği de vurgulandı.

İlgili haber: Çeşme’de asırlık ağaçları ‘beach club’ için kestiler

 

İnşaatçı firmanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 6 metrekare portatif büfe, 21 metrekare teras, 4 metrekare de cankurtaran kabini dahil olmak üzere 1400 metrekare arazi kiraladığı, yıllık kira bedeli sadece 360 bin lira olan bu alanda büyük iş makinalarıyla 20 Bin metrekareye yakın bir alanın tamamen tahrip edildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Savcılık inceleme başlattı, belediye zarara ilişkin birçok tutanak tuttu, basın yüzlerce defa haber yaptı, video ve fotoğraf yayınladı; ancak Bakanlık hala CİMER üzerinden “orada tahribat yoktur” diye cevap verip, CİMER’e de yanlış bilgi veriyor.

İzmir 2. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, “Vatandaş hayal görüyor, orada tahribat falan yok” tutumu içinde.”

İlgili haber: Çeşme Altınkum’da madencilik firmasına sahilde büfe izni

GEDİZ Elektrik firması tarafından alana getirilen beton elektrik direklerinin yaklaşık 300-400 kilovatlık elektriğe (2-3 fabrikaya yeter) işaret ettiği söylenen açıklamada, “Ne hikmet ise evlere bile doğru dürüst ceryan veremeyen GEDİZ Elektirik dağıtım firması, tek bir konutun bulunmadığı, tarım olmayan deniz kıyısı yere yüksek enerji çekiyor” denildi.

Çeşme’de konutlara elektrik veremiyor ama 6m2’lik meşrubat büfesi için bir ilçeye yetecek elektrik hattı ve trafo döşüyor.

Açıklamada Çeşme Çevre Platformu ve yöre halkı, Ocak 2022’den beri yaptığı hiçbir resmi toplu şikayete, Savcılığa suç duyurusuna ve Bakanlığa müracaatına sonuç alamadığını, tahribatın resmi makamların göz yumması ve desteğiyle son hızla devam ettiğini belirterek çok yakında karşı dava açacaklarını duyurdu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.