Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Çeşme Ayayorgi Koyu’nda şimdi de yollar kapatılıyor

0
Ayayorgi Koyu

İzmir Çeşme’deki Ayayorgi Koyu’nun çevresindeki bazı sokakların halkın geçişine kapatılması tepki topladı.

Ege’de Son Söz’ün aktardığına göre Ayayorgi Koyu’na giden 3124 no’lu sokağın yayaların ve araçların geçişine kapatıldığı belirtilirken, Belediye imar planında yer alan 3175 no’lu sokağın ise kısmen işgal edildiği, sokakların 7 Şubat 2024’ten beri işgal edilmiş durumda olduğu ifade edildi.

İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı dünyaca ünlü Ayayorgi Koyu’nda hazineye ait ve doğal ve arkeolojik sit alanı statüsündeki arazide ‘beach club’ inşaatı sırasında koya moloz dökülmüş, ağaçlar ve toprak tahrip edilmişti. Şikayetler üzerine Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma neticesinde altı kişinin gözaltına alındığı ve bir iş makinasına el konulduğu öğrenilmişti. Gözaltına alınan şahıslar hakkında, yurt dışına çıkışlarını engelleyen ve olayın yaşandığı mülke girişlerini yasaklayan adli kontrol tedbirleri uygulanmıştı.

Dünyaca ünlü koy Ayayorgi’ye de moloz döküldü: Bir katliamla karşı karşıyayız
Ayayorgi Koyu’nu tahrip eden sorumlular gözaltına alındı
Ayayorgi Koyu imara açıldı: Bir günde milyon dolarlık rant yaptılar

Ayayorgi Koyu

Vatandaşlar aynı şirketin, bu kez de belediyeye ait sokağı demir kapıyla kapatarak koya ulaşımı engellediğini ifade ediyor. Çeşmelilerin kapının kaldırılması için belediyeye şikayette bulunduğu ve belediyenin “yetkimiz yok” dediği öğrenildi.

Çeşme Çevre Platformu sözcüsü Ahmet Güler, yaptığı yazılı açıklamada ‘haramilerin’ yol kestini ancak yetkililerin müdahale etmediğini belirtti. Güler’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Çeşme Aya Yorgi’de hazine arazilerini talan ederek işgal ve tahrip eden şahıslar, bu defa da belediyeye ait sokağa demir kapı yaparak asma kilit taktılar. Aya Yorgi koyuna giden 3124 numaralı sokak, halkın ve trafiğin geçişine kapatıldı. Belediye imar planında yer alan 3175 numaralı sokak ise kısmen işgal edildi. Sokaklar, 07 Şubat 2024 tarihinden beri işgal edilmiş durumda.”

Ayayorgi Koyu ‘eşkıyanın kol gezdiği dağ başı sanki’

“Çeşme’nin tam merkezinde bulunan sokakların demir kapıyla kapatılması mahalleliyi isyan ettirdi. İzmir Anıtlar Yüksek Kurulu Çeşme yetkilisi, bölgenin 3. dereceden Arkeolojik SİT alanı olduğunu, demir kapının yasal olmadığını, kendilerinden izin alınmadığını ve tamamen kaçak olduğunu belirtti. Ancak, demir kapının kaldırılması için Anıtlar Yüksek Kurulu ve Milli Emlak’tan karar çıkması gerektiğini söyledi.

Memleketin geldiği hale bir bakar mısınız? Bir takım gaspçılar, Belediye’ye ait kadastro yolunu kesiyor, demir kapı ile halkın, vasıtaların geçişini tamamen trafiğe kapatıyor, ne belediye ne de diğer resmi kurumlar bu işgali engelleyemiyorlar. Kurumlar kendi aralarında top çeviriyorlar, Çeşme değil, eşkıyanın kol gezdiği dağ başı sanki… Aynı şahıslar doğal ve arkeolojik SİT olan Aya Yorgi koyunu tahrip ettikleri için Çeşme Savcılığı tarafından gözaltına alınıp serbest bırakılmışlardı, şimdi de yol kesiyorlar, kim bunlara dur diyecek? Devleti göreve çağırıyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.