Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Ayayorgi Koyu’nu tahrip eden sorumlular gözaltına alındı

0

İzmir Çeşme‘nin Ayayorgi Koyu‘nda bulunan hazine arazisinde izinsiz yapılan inşaat faaliyetleriyle ilgili ihbar üzerine, Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma neticesinde altı kişinin gözaltına alındığı ve bir iş makinasına el konulduğu öğrenildi. Gözaltına alınan şahıslar hakkında, yurt dışına çıkışlarını engelleyen ve olayın yaşandığı mülke girişlerini yasaklayan adli kontrol tedbirleri uygulandı.

Çeşme Çevre Platformu sözcüsü Dr. Ahmet Güler, savcılığın Ayayorgi Koyu’nda gerçekleşen bu izinsiz inşaat faaliyetlerine karşı hızlı bir müdahalede bulunmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Güler, bu tür çevre ihlallerine karşı sanıkların hızla gözaltına alınmasının ve iş makinasına el konulmasının nadiren yaşandığını belirtti.

Çeşme Başsavcılığı‘nın bu etkin müdahalesini takdirle karşıladıklarını ifade eden Güler, umudunu dile getirdi ve “Umuyoruz ki bu olay suçlular için bir ders olur ve bu tür hızlı müdahaleler Türkiye genelinde örnek teşkil eder” dedi.

Çeşme Ekoloji Platformu’ndan Sedat Atalay ise, sorumluların serbest bırakılmasını iyi karşılanmadığını ancak yine de iş makinasına el konulmasının ve mülke giriş yasağı getirilmesinin sevindirici gelişmeler olduğunu kaydetti.

Bugün (13 Şubat’ta) Kaymakamlığa ve Savcılığa giderek şikayet dilekçelerini ileten çevre gönüllüleri, konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

Ayayorgi koyu

Çeşme Ayayorgi Koyu’nda ne olmuştu?

Geçen hafta (9 Şubat’ta) Çeşme‘nin Ayayorgi Koyu’ndaki doğal arkeolojik alanı da içeren 20 dönüme yakın arazideki tüm yüzeyin tıraşlandığı, ağaçların kesildiği, zeytin ağaçlarının tahrip edildiği ve koya moloz döküldüğü öğrenilmişti.

Çeşme Ekoloji Platformu tarafından ekokırım suçuna ilişkin yapılan açıklamada söz konusu inşaat çalışmasında yüzlerce zeytin, sakız ve çam ağacının kesildiği belirtildi. Platform sözcüleri yapılan açıklamada, “3. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında olan Aya Yorgi’de turizm amaçlı kamp alanı yapmak için gerçekleştirilen kaçak inşaat çalışmasında yüzlerce zeytin, sakız ve çam ağacı kesilmiş, muhteşem sahil hafriyat döküm alanına dönüştürülmüş, denize uzanan tepelik oyularak tüm fauna ve doku tahrip edilmiş, hafriyat aynı zamanda denize boşaltılarak tahribat gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Ayayorgi Koyu imara açıldı: Bir günde milyon dolarlık rant yaptılar
Dünyaca ünlü koy Ayayorgi’ye de moloz döküldü: Bir katliamla karşı karşıyayız

Gönüllüler, Hazine arazisi olan bu alanda gerçekleştirilen derin tahribata ilişkin Çeşme Belediyesi’nin de 4 Ocak 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na bildirimde bulunduğunu hatırlatarak, “bakanlık bilgisi dahilinde gerçekleştirilen bir katliamla karşı karşıyayız” demişti.

“Kıyı Kenar Kanununca korunan ve dokunulması yasak olan alanda beach kulüp yapılması için inanılmaz bir inşaat faaliyeti sürüyor. İnşaatı yapanlar hazine arazisini kiraladıklarını iddia ediyor ama ellerinde burada bu tahribatı yapabilecek herhangi bir resmi izin veya belge mevcut değil. Bu tahribat deniz kıyısından yukarıdaki bölgede de sürüyor burada kendilerine ait olan arsalar da inşaat yasağı mevcut olmasına rağmen belediyenin verdiği günübirlik kamp alanı izniyle doğa tahribatı son gaz devam ediyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.