Doğa MücadelesiEkolojiManşet

‘Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki Danıştayca iptal edilen projesi bir kez daha durdurulmalı’

0
Kazdağları

Ekoloji savunucuları, Cengiz Holding‘in Çanakkale‘nin Çan ilçesine bağlı Halilağa Köyü‘nde yapmak istediği ancak daha önce Danıştay tarafından iptal edilen Halilağa Bakır Madeni projesi için bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verilmesi çağrısı yaptı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi‘ne karşı daha önce açılan ve kazanılan davanın Danıştay tarafından onaylandığı hatırlatıldı.

Şirketin buna rağmen ikinci kez Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattığını ve “ÇED olumlu” kararı aldığını ifade eden dernek, Kazdağları’nda projeye yönelik ağaç kesimine başlandığını bildirdi.

Kazdağları

‘Dava süreci devam ediyor’

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, ilk davadan bu yana yaşanan gelişmeleri şu şekilde özetledi:

“Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki Halilağa Bakır Madeni projesine açtığımız ve mahkemede kazandığımız ilk davayı Danıştay onadı. Danıştay, bilirkişi raporu ile dosyada bulunan bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesine dayanarak ruhsat alanında bulunan tüm arkeolojik unsurların varlığının ve ÇED alanıyla etkileşiminin tam olarak ortaya konulamadığının anlaşıldığından ÇED raporunun bu yönüyle de eksik olduğunu belirtti. Eksik ÇED raporuna dayanılarak verilen ‘ÇED olumlu ‘kararında hukuka uyarlık bulunmadığı için Mahkeme kararının onandığını bildirdi.”

Dernek, mahkeme kararının Danıştay taradından onamasını “Sevinçliyiz” diye değerlendirse de “Ancak şirket ikinci ÇED süreci başlatarak yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı aldı” diye ekledi.

Bunun üzerine 95 davacı ile yeniden dava açıldığını belirten ekoloji savunucuları, dava sürecinin devam ettiğini belirtti.

Kazdağları

‘Acilen yürütme durdurulmalı, ÇED olumlu kararı iptal edilmeli’

Cengiz Holding’in Kazdağları’na telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğinin kaydedildiği açıklamada Halilağa Bakır Madeni projesi kapsamında şantiye alanı ve yol inşaatları için ağaç kesimlerine başlandığı aktarıldı.

Dernek, itiraz yolu kapalı olarak iptal proje için bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verilmesi çağrısında bulundu:

Danıştay’ın itiraz yolu kapalı olarak iptal ettiği bu proje için Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez acilen yürütmeyi durdurma kararı verilmeli ve ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilmelidir. Cengiz Holding Kazdağları’ndan gidene kadar davanın peşini bırakmayacağız ve takipçisi olacağız.

Cengiz, Kazdağları’ndan çek git!

Kazdağları

‣ Cengiz Holding, mahkeme kararıyla iptal edilen proje için Kazdağı’nda ağaç kesimine başladı
‣ Cengiz Holding’e Halilağa’da geçit verilmedi: Hiçbir maden projesi Kaz Dağları’ndan daha değerli değil
‣ Cengiz Holding’den Kazdağları’nda ‘ya pazarlık ya kamulaştırma’ teklifi: Arsanız madencilik için gerekiyor
‣ Halilağa’da Cengiz Holding’in bakır madenine verilen ÇED olumlu kararı iptal!
‣ Mahkemeden Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni için yürütmeyi durdurma kararı

You may also like

Comments

Comments are closed.