İklim Kriziİklim ve EnerjiManşet

CDP 2023 Türkiye: Çevresel verilerini açıklayan şirketler artıyor

0
cdp

Dünyanın en büyük çevre raporlama platformu olan CDP’nin (Carbon Disclosure Project) 2023 yılı Türkiye sonuçları, 21 Mayıs’ta düzenlenen “CDP Türkiye 14. İklim Değişikliği ve Doğa Konferansı 2023 Sonuçları ve Ödül Töreni” ile açıklandı. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2010’dan bu yana Türkiye çalışmalarını üstlendiği CDP, bu yıl iklim değişikliği, su güvenliği ve ormansızlaşma programları kapsamında önemli veriler sundu.

Konferansın ana sponsorluğunu Garanti BBVA üstlendi ve etkinlikte Türkiye’den raporlama yapan şirketlerin çevresel performansları detaylı olarak değerlendirildi. CDP’nin üç temel programında çevresel verilerini açıklayan şirketlerin oranında yüzde 36’lık bir artış yaşandığı görülürken, raporlama yapan şirket sayısı 116’ya ulaştı.

CDP Türkiye 2023 raporuna göre, su risklerinin doğrudan operasyonlar üzerindeki potansiyel finansal etkisi 2 milyar dolar olarak hesaplandı ve bu riskleri ele almak için gerekecek tahmini yatırımların maliyeti 1,7 milyar dolar düzeyinde. Buna karşılık, su ile ilgili fırsatların potansiyel finansal getirisi 6,3 milyar dolar olarak belirlendi, bu da su risklerinin maliyetlerinden üç kat daha fazla bir getiri potansiyeli sunuyor.

Emisyonları azaltmak şirketler için öncelik haline geliyor

CDP Türkiye sonuçları, iklim değişikliği ve emisyon verileri açısından da dikkat çekici bulgular sundu. 2023 yılında, Türkiye’den raporlama yapan şirketlerin emisyon verilerinde olumlu bir trend gözlemlendi. Emisyonlarında mutlak bir artış raporlayan şirketlerin oranı yüzde 25’e düşerken, geçen yıl bu oran yüzde 51 idi. Ayrıca, şirketlerin yüzde 53’ü emisyonlarında azaltım olduğunu bildirdi, bu oran bir önceki yılın iki katına yakın bir artışı temsil ediyor.

cdp

Uzmanlar, bu verilerin Türkiye’deki şirketlerin iklim değişikliği ile mücadelede daha aktif hale geldiğini gösterdiğini belirtiyor. CDP Türkiye Ülke Programları Yöneticisi Mirhan Köroğlu Göğüş, “CDP Türkiye olarak, 2010 yılından bu yana Türkiye’deki şirketlerin iklim konusunda harekete geçmesi ve raporlama ile ilgili global gelişmelere uyum sağlamaları için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ancak artık biliyoruz ki iklim değişikliği sadece sorunun bir parçası. Bilim bize gösteriyor ki iklim ve doğa eş zamanlı bir şekilde ele alınmalı. Raporlama söz konusu olduğunda doğanın bütün bileşenlerine, ekosistemleri ve biyoçeşitliliği de içerecek şekilde odaklanmamız hayati bir önem taşıyor” dedi.

CDP Türkiye 11. İklim Değişikliği Sanal Konferansı
WWF’in iklim yarışmasında Türkiye’den üç finalist: Antalya, İstanbul ve Kadıköy
Dünya Bankası: Tarımda dönüşüm sera gazı emisyonlarını üçte bir azaltabilir

Şirketlerin biyoçeşitlilik ve su yönetimi konusundaki performansları da dikkat çekiyor. Şirketlerin yüzde 65’i biyoçeşitlilik konusunu yönetim kurulu düzeyinde ele alırken, yüzde 54’ü biyoçeşitliliği korumayı amaçlayan girişimleri desteklemiş durumda. Su yönetimi açısından ise şirketlerin yüzde 81’i su çekimlerini üçüncü tarafların kaynaklarından sağlıyor ve genellikle suyu yine üçüncü tarafların alanlarına deşarj ediyor. Bu tablo, Türkiye’de şirketlerin atık su deşarj yönetimini sorumlu bir şekilde yapmayı önceliklendirmesinin aciliyetini vurguluyor.

CDP Türkiye 2023 ödül töreninde, çevresel performanslarıyla öne çıkan şirketler de ödüllendirildi. CDP Global A listesine Türkiye’den girmeyi başaran 23 şirket ile bu sene rekor bir artış kaydedildi. Aydem Yenilenebilir Enerji, Brisa, Mavi, Migros ve Yapı Kredi hem iklim değişikliği hem de su güvenliği kategorilerinde Global A listesine girerek tüm dünyadan 61 lider şirket arasında yer aldı.

Etkinlik kapsamında CDP Global A Liderleri olan şirketlerin CEO’larının mesajlarını içeren video gösteriminden sonra ödül töreninin açılışını Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Başkanı Hasan Özçelik yaptı. Özçelik konuşmasında, “Çevre alanında dünyanın en prestijli listelerinden biri olan CDP Global A listesine Türkiye’den giren şirketlerimizi ve diğer kategorilerde yer alanları kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi. Ardından, tüm liderlere ödülleri takdim edildi.

Raporun tamamına bu adresten ulaşılabilir.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.