CDP 2023 Türkiye: Çevresel verilerini açıklayan şirketler artıyor

CDP’nin 2023 Türkiye sonuçlarına göre, su riskleri ve iklim fırsatları öne çıkarken, raporlama yapan şirketlerin çevresel performansında önemli iyileşmeler gözlendi.

Dünyanın en büyük çevre raporlama platformu olan CDP’nin (Carbon Disclosure Project) 2023 yılı Türkiye sonuçları, 21 Mayıs’ta düzenlenen “CDP Türkiye 14. İklim Değişikliği ve Doğa Konferansı 2023 Sonuçları ve Ödül Töreni” ile açıklandı. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2010’dan bu yana Türkiye çalışmalarını üstlendiği CDP, bu yıl iklim değişikliği, su güvenliği ve ormansızlaşma programları kapsamında önemli veriler sundu.

Konferansın ana sponsorluğunu Garanti BBVA üstlendi ve etkinlikte Türkiye’den raporlama yapan şirketlerin çevresel performansları detaylı olarak değerlendirildi. CDP’nin üç temel programında çevresel verilerini açıklayan şirketlerin oranında yüzde 36’lık bir artış yaşandığı görülürken, raporlama yapan şirket sayısı 116’ya ulaştı.

CDP Türkiye 2023 raporuna göre, su risklerinin doğrudan operasyonlar üzerindeki potansiyel finansal etkisi 2 milyar dolar olarak hesaplandı ve bu riskleri ele almak için gerekecek tahmini yatırımların maliyeti 1,7 milyar dolar düzeyinde. Buna karşılık, su ile ilgili fırsatların potansiyel finansal getirisi 6,3 milyar dolar olarak belirlendi, bu da su risklerinin maliyetlerinden üç kat daha fazla bir getiri potansiyeli sunuyor.

Emisyonları azaltmak şirketler için öncelik haline geliyor

CDP Türkiye sonuçları, iklim değişikliği ve emisyon verileri açısından da dikkat çekici bulgular sundu. 2023 yılında, Türkiye’den raporlama yapan şirketlerin emisyon verilerinde olumlu bir trend gözlemlendi. Emisyonlarında mutlak bir artış raporlayan şirketlerin oranı yüzde 25’e düşerken, geçen yıl bu oran yüzde 51 idi. Ayrıca, şirketlerin yüzde 53’ü emisyonlarında azaltım olduğunu bildirdi, bu oran bir önceki yılın iki katına yakın bir artışı temsil ediyor.

cdp

Uzmanlar, bu verilerin Türkiye’deki şirketlerin iklim değişikliği ile mücadelede daha aktif hale geldiğini gösterdiğini belirtiyor. CDP Türkiye Ülke Programları Yöneticisi Mirhan Köroğlu Göğüş, “CDP Türkiye olarak, 2010 yılından bu yana Türkiye’deki şirketlerin iklim konusunda harekete geçmesi ve raporlama ile ilgili global gelişmelere uyum sağlamaları için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ancak artık biliyoruz ki iklim değişikliği sadece sorunun bir parçası. Bilim bize gösteriyor ki iklim ve doğa eş zamanlı bir şekilde ele alınmalı. Raporlama söz konusu olduğunda doğanın bütün bileşenlerine, ekosistemleri ve biyoçeşitliliği de içerecek şekilde odaklanmamız hayati bir önem taşıyor” dedi.

CDP Türkiye 11. İklim Değişikliği Sanal Konferansı
WWF’in iklim yarışmasında Türkiye’den üç finalist: Antalya, İstanbul ve Kadıköy
Dünya Bankası: Tarımda dönüşüm sera gazı emisyonlarını üçte bir azaltabilir

Şirketlerin biyoçeşitlilik ve su yönetimi konusundaki performansları da dikkat çekiyor. Şirketlerin yüzde 65’i biyoçeşitlilik konusunu yönetim kurulu düzeyinde ele alırken, yüzde 54’ü biyoçeşitliliği korumayı amaçlayan girişimleri desteklemiş durumda. Su yönetimi açısından ise şirketlerin yüzde 81’i su çekimlerini üçüncü tarafların kaynaklarından sağlıyor ve genellikle suyu yine üçüncü tarafların alanlarına deşarj ediyor. Bu tablo, Türkiye’de şirketlerin atık su deşarj yönetimini sorumlu bir şekilde yapmayı önceliklendirmesinin aciliyetini vurguluyor.

CDP Türkiye 2023 ödül töreninde, çevresel performanslarıyla öne çıkan şirketler de ödüllendirildi. CDP Global A listesine Türkiye’den girmeyi başaran 23 şirket ile bu sene rekor bir artış kaydedildi. Aydem Yenilenebilir Enerji, Brisa, Mavi, Migros ve Yapı Kredi hem iklim değişikliği hem de su güvenliği kategorilerinde Global A listesine girerek tüm dünyadan 61 lider şirket arasında yer aldı.

Etkinlik kapsamında CDP Global A Liderleri olan şirketlerin CEO’larının mesajlarını içeren video gösteriminden sonra ödül töreninin açılışını Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Başkanı Hasan Özçelik yaptı. Özçelik konuşmasında, “Çevre alanında dünyanın en prestijli listelerinden biri olan CDP Global A listesine Türkiye’den giren şirketlerimizi ve diğer kategorilerde yer alanları kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi. Ardından, tüm liderlere ödülleri takdim edildi.

Raporun tamamına bu adresten ulaşılabilir.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Muğla-Karacasöğüt Koyu’na yat limanı için açılan ‘ÇED davası’na şirket katılmadı

1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na yapılmak istenen marina için verilen ÇED olumlu kararına dava açan Muğlalılar, kamu vicdanını rahatlatacak bir karar beklediklerini söyledi.

Gebze Belediye Başkanı, katliamdan kurtarılan hayvanların barınağa iadesini istedi

Zinnur Büyüköz, barınaktaki katliamdan kurtulan hayvanları kurtaran hak savunucularına, 'hayvan kaçırmak' ve 'mama gaspetmek'ten dava açacağını söyledi.

Sahra Çölü’nde 50 yıl aradan sonra ilk sel

Dünyanın kutuplardan sonra en büyük çölü olan Sahra aşırı yağışlara teslim oldu. İki günde 6 aylık yağış alan Güneydoğu Fas'ta kasabalar suya gömüldü.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

EN ÇOK OKUNANLAR