İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Çarşı ve Gezi davaları yeniden ayrıldı: Kavala’nın tutukluluğuna devam…

0

Çarşı davası ile birleştirilerek torba davaya dönüştürülen Gezi Davası’nın dördüncü duruşması bugün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde görüldü.

17 kişinin yargılandığı “Gezi Davası’nın”, Gezi Parkı eylemlerine katılan Çarşı taraftar grubundan 35 kişinin yargılandığı “Çarşı Davası” ile geçen yıl temmuz ayında birleştirilmişti.

Gezi davası sanıklarından Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Çiğdem Mater ile birleşen Çarşı davasından bazı sanıklar ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu ile TİP Milletvekili Ahmet Şık, Emek Partisi GYK Üyesi Levent Tüzel ile Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi takip etti.

1 Kasım 2017’den bu yana tutuklu olan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın da arasında bulunduğu 52 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşmasından da Kavala için tahliye çıkmadı.  Mahkeme, Çarşı davasının Gezi Parkı davasından bir kez daha ayrılmasına ve bir sonraki duruşmanın 21 Mart‘ta görülmesine karar verdi.

‘Film çekmek suretiyle TC’yi yıkmaya teşebbüs…’

Sanıklardan Çiğdem Mater savunmasında, iddianamede 43 yerde isminin geçtiğini ve ifadelerin aynı cümlelerin tekrarından oluştuğunu anlattı:

” İkinci kez yargılandığım davada film çekmek suretiyle Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmaya teşebbüs ettiğim söyleniyor. Üstelik suçlama konusu film çekilmemiş bile. İddianamede iddia edilenin aksine Gezi hakkında film yapmadım, kaldı ki film yapsaydım da bunun konuşulacağı yer mahkeme salonları değil, sinema salonları olurdu.” Mater, savunmasını “Bu iddianame hayatın bazen sinemadan daha kurmaca ve karışık olduğunu gösterdi” diyerek bitirdi.

Dosyalar ayrıldı

Çarşı grubundan Cem Yakışkan‘ın avukatı Ersan Şen ile Çarşı avukatlarından Yıldız İmrek, iki dava arasında hiç bir bağlantı bulunmadığına dikkat çekerek, dosyaların ayrılmasına karar verilmesini istedi.

Duruşma savcısı ayrılma taleplerine ilişkin mütalaasında, dosyada tutuklu sanık bulunması ve gelinen aşama itibarıyla Çarşı Davası sanıklarının dosyasının ayrılmasını istedi. Savcı mütalaasının ardından Osman Kavala’nın tutukluluk durumuna ilişkin beyanlara geçildi.

İki davanın birleştirilemeyeceğini beş duruşma öncesinde söylediklerini belirten Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar ise “Gezi Davası’nda sanık olan kişiler iyice belirsizleştirildi. Adeta sisler içinde bir yere getirildi. Burası önemli bir yer. Tarihe geçecek. Birleştirme talep eden mahkeme ile birleştirmeyi kabul eden mahkeme aynı mahkeme olamaz. Türkiye yargısı bunu da yazacaktır” diye konuştu.

Avukat İlkiz: Oyalanıyoruz

Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın avukatı Fikret İlkiz de dosyalar ayrılacaksa neden bugüne kadarki celselerin bu mahkemede görüldüğünü sorguladı:

“Ne oldu nasıl oldu da şimdi tek tek sanık isimleri sayarak tefrik talep ediyorsunuz. Aksi yöndeki tüm taleplerimize tüm dilekçelerimize rağmen daha önce böyle bir talep yokken, ne oldu da şimdi tefrik talep ettiniz? Biz buraya kendi isteğimizle gelmedik. 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nin kararıyla da gelmedik. Buraya 30. Ağır Ceza Mahkemesi‘nin başkanının kararıyla geldik. Bırakın biz de 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki beraat kararımızı tartışalım. Beş celsedir boşuna oyalanıyoruz.”

Duruşma savcısı, ayrılma (tefrik)  talebinin kabulü halinde, Gezi Davası sanıkları hakkında mütalaa sunmak üzere dosyanın savcılığa gönderilmesini ve Kavala’nın tutukluluğunun devamını istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, dört yıl dört aydır cezaevinde bulunan Osman Kavala’yı serbest bırakmayan Türkiye’ye karşı AİHM kararı gereği oy çokluğuyla resmen ihlal prosedürü başlatmıştı. Bu prosedür Türkiye’ye karşı ilk, Avrupa Konseyi tarihinde de ikinci ihlal prosedürü olma özelliğini taşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu karara karşı da, “AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş bu da bizi çok ilgilendirmiyor. Mahkemelerimizi tanımayanları biz de tanımayız” demişti.  

You may also like

Comments

Comments are closed.