Manşetİfade ÖzgürlüğüTürkiye

Erdoğan’dan Osman Kavala açıklaması: Mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı‘nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi‘nin oy çokluğuyla Osman Kavala dosyasının AİHM’e havale edilmesi kararıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Erdoğan, “Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararı, “Özellikle Türkiye’nin başta ilk derece mahkemeleri olmak üzere açık ve net söylüyorum bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Bizim mahkemelerimizin bu konuda vermiş olduğu bir karar var. Bu konuda AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi bu konuda ne demiş bu da bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz, bu saygıyı duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır” sözleriyle değerlendirdi.

Ne olmuştu?

2013’te Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve Türkiye geneline yayılan olaylarla ilgili dava, 8 yıl sonra sil baştan, üstelik torba dava halinde yeniden görüldü. Gezi’yi organize ettikleri iddia edilen aralarında tutuklu Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 sanık hakkındaki beraat kararının bozulmasından sonra dava torba davaya dönüştü.

Kavala’nın serbest kalmasını engellemek amacıyla daha önce tahliye edildiği, Türkiye’nin AİHM’de mahkum edilmesine yol açan iddialar, Türk Ceza Kanunu’ndaki farklı maddelerden yeniden dava konusu yapıldı. Bu dava, Gezi davası ile birleştirildi. Altı yıl önce beraatle biten Çarşı davası da Yargıtay tarafından bozuldu ve bu dosya da Gezi davasına eklendi. Böylece, Gezi davası, her biri daha önce yargılama konusu yapılan, iddiaları defalarca tartışılan ayrı dosyaların birleştiği bir torba dava haline geldi. Mahkeme heyeti avukatların dosyaların ayrılması talebi dahil tüm taleplerini reddetti. Bunun üzerine Çarşı avukatları duruşmadan çekilme kararı alarak salonu terk etti. Salonda bulunan seyirciler de avukatlara alkışlarla destek verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın kendisi hakkında “Soros artığı” ifadesini kullanmasının ardından duruşmalara katılmayacağını duyuran Osman Kavala 26 Kasım’daki duruşmaya katılmadı. Geçtiğimiz duruşmada hukuki durumda değişiklik olmadığı gerekçesiyle Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Avrupa Komisyonu 19 Ocak’a kadar süre tanımıştı

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala kararını yerine getirmediği için yaptırımlarla karşı karşıya. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, ‘ihlal prosedürü’nü başlatma kararı almıştı.

Üçte iki çoğunluk sağlanması halinde Türkiye’ye yaptırıma varacak bir süreç başlamış olacak. Bu durumda Türkiye, Azerbaycan’dan sonra bu prosedüre tabi tutulan ikinci ülke olacak.

Avrupa Konseyi ihlal prosedürünü başlattı

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin (AİHM) “hak ihlali var, derhal serbest bırakılmalı” kararına ve yapılan sayısız uyarıya rağmen tahliye etmediği Osman Kavala dosyasını görüşen Avrupa Konseyi’nin icra organı Bakanlar Komitesi, ihlal prosedürünü başlattı.

AİHM kararlarının icrasını denetleyen Komite’nin Osman Kavala dosyasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderilmesine ilişkin oylama sonucu aldığı ara karar, oy çokluğuyla kabul edildi.

Prosedür Türkiye’ye karşı ilk, Avrupa Konseyi tarihinde de ikinci ihlal uygulaması olarak (ilki Azerbaycan için alınmıştı) tarihe geçti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.