Dünyaİklim KriziManşet

Büyük Set Resifi’nde mercan ağarması tespiti: Su altında bir orman yangını gibi…

0
Fotoğraf: Lucas Jackson /Reuters

Avustralyalı araştırmacılar, bir devlet kurumu olan Büyük Set Resifi Deniz Parkı Otoritesi’nin (GBRMPA) geçen hafta dünyanın en geniş resif ekosisteminde büyük bir ağarmanın yaşandığını açıklamasının ardından, Büyük Set Resifi‘nin uzak kuzey kesimlerindeki altı adanın çevresinde mercan ağarması tespit etti.

James Cook Üniversitesi‘nden bilim insanları bugün (15 Mart) yaptıkları açıklamada, Queensland eyaletinin yaklaşık 10 km açığındaki Kaplumbağa Grubu Ulusal Parkı‘nda yaptıkları incelemeler sonucunda, çoğu daha derin sularda olmak üzere, sadece birkaç nispeten sağlıklı alan bulduklarını belirtti.

Büyük Resif’in yüzde 91’i ağardı
Büyük Set Resifi’nin durumu ‘kritik’
Bilim insanlarından uyarı: Büyük Set Resifi 2025’ten yok olmaya başlayacak

büyük set resifi, mercan

Reuters‘ın aktardığına göre; çalışmadaki baş araştırmacı Maya Srinivasan açıklamasında, “Özellikle sığ sularda ne kadar çok ağarma olduğunu görmek oldukça yıkıcıydı… (ancak) hepsi hala su sıcaklıkları zamanla düştüğü sürece iyileşebilecekleri ağarma aşamasındaydı” dedi.

Ağarma, mercanların dokularında yaşayan renkli algleri dışarı atmasına ve beyazlaşmasına neden olan daha sıcak okyanus suları tarafından tetikleniyor. Suların soğuması halinde ağaran mercan iyileşebiliyor ancak okyanus sıcaklıkları uzun süre yüksek kalması durumunda ölüyor.

Endonezya’da 40 bin metrekarelik resif hayata döndürüldü

Avustralya’nın kuzeydoğu kıyısı boyunca yaklaşık 2 bin 300 km uzanan Büyük Set Resifi, uzmanların iklim değişikliğine bağladığı sekiz yıl içinde beş kitlesel ağarma olayına sahne oldu.

Srinivasan, Kaplumbağa Grubu‘ndaki altı adanın üniversitenin bariyer resifindeki izleme programına yeni eklendiğini ve buradan toplanan verilerin mercanların ağarmasını, kasırga ve sellerden nasıl etkilendiğini daha iyi analiz etmeye yardımcı olacağını söyledi.

büyük set resifi, mercan

Srinivasan, “Bu tür bozulma olaylarının daha sık ve daha yüksek yoğunlukta olacağına dair tahminlerin olduğu iklim değişikliği ile birlikte… bu uzun vadeli izleme programlarının gelecekte de devam etmesi her zamankinden daha da önemli hale geliyor” dedi.

Avustralya İklim Konseyi, ani değişikliklerin resif için daha büyük tehlikelere işaret ettiğini ve iklim sisteminde geri dönüşü olmayan noktaların aşılması olasılığının bulunduğunu söyledi.

İklim Konseyi Araştırma Direktörü Simon Bradshaw, “Resifte şu anda yaşananlar bir su altı orman yangını olarak tanımlanabilir” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.