Dünyaİklim KriziManşet

Bilim insanlarından uyarı: Büyük Set Resifi 2025’ten itibaren yok olmaya başlayacak

0

Bilim insanları, dünyanın en zengin biyoçeşitliliğe sahip olan alanlarından Büyük Set Resifi‘nin küresel ısınma nedeniyle 2025 yılının ardından hızla yok olmaya başlayacağını ortaya koydu.

Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2 bin 900 resif ve 900 adadan oluşuyor ve 344 bin 400 kilometre alanı ile dünyanın en büyük resif sistemi olarak kabul ediliyor. Zengin bir biyoçeşitliğe sahip resif sistemi, Çin Seddi‘nden daha büyük olmasının yanı sıra, yaklaşık bin 625 balık türüne, 3 bin yumuşakçaya ve 30 farklı balina ve yunus türüne de ev sahipliği yapıyor. 

Küresel ısınma bu hızla devam ederse sadece yüzde biri kalacak

Ancak Avustralya Bilim Akademisi, küresel olarak 1,5 derecelik ısınma devam ederse, dünyanın en büyük mercan resif sisteminin sonunda yok olacağını ortaya koydu. Bununla birlikte araştırmacılar, doğa harikasının küçülmesini daha önce bekliyorlardı, fakat söz konusu sıcaklık artışı gerçekleşirse, resifin sadece yüzde biri kalacak.

Bilim insanları, küresel ısınmayı tersine çevirmek için harekete geçmeninin Büyük Set Resifi’ni kurtarmak için tek seçenek olduğunu, ancak hedefe ulaşmanın “neredeyse imkansız” göründüğünü söyledi. Ekip ayrıca, Dünya’nın mevcut emisyon oranları ile 2025 yılına kadar 1,5 derece eşiğini geçeceğini belirtti.

Avustralya dünyanın kalanından daha hızlı ısınıyor

“3 Derece Daha Sıcak Bir Dünyada Avustralya’ya Yönelik Riskler” başlıklı rapor, Avustralya’nın bir iklim felaketine doğru gittiğini ve Büyük Set Resfini de beraberinde götüreceğini belirtiyor.  Raporda, yerleşik en kurak kıta olan Avustralya’nın, küresel ısınmanın etkilerine karşı oldukça savunmasız olduğu ifade ediliyor. 

Araştırmacılara göre, Sanayi Devrimi‘nden bu yana tüm dünya zaten 1,1 derece ısındı.  Sebebi ise hem Avrupa’da hem de ABD’de fosil yakıta dayalı yeni üretim sürecinin benimsenmesiydi.

Daha mekanik süreçlere geçiş yapmanın yanı sıra, dünyadaki kirlilik arttı ve ve makinelere güç sağlamak için doğal kaynaklar tüketildi. 

Bununla birlikte, Macquarie Üniversitesi‘nden Profesör Lesley Hughes, Avustralya zaten 1, 4 derece artışla karşı karşıya olduğu için ısınmanın Dünya’yı eşit şekilde etkilemediğini açıkladı. Bana göre, Avustralya gezegenin geri kalanından daha fazla ve daha hızlı ısındığı için özellikle Büyük Set Resifi, iklim değişikliğinden daha fazla yok olma riski altında.

Acil harekete geçilmeli

Öte yandan mercan resiflerinde uzmanlaşmış bir biyolog ve iklim bilimci olan Ove Hoegh-Guldberg ise, insanlar küresel  ısınmayı dengeleyebilirse, hayatta kalan mercanların iyileşebileceğini ve tekrar tüm resif boyunca genişleyebileceğini belirtiyor. 

Ancak, Hoegh-Guldberg, tersinin gerçekleşmesi durumunda  bir zamanlar renkli olan resifin deniz yosunları, bakteriler ve diğer organizmalarla değişeceğini de kaydediyor. 

Mercanlar ağarıyor

Alışılmadık derecede yüksek okyanus sıcaklıkları, Büyük Set Resifi’nde  yıkıcı mercan ağarma olayını da tetikliyor. Ekim 2020’de son 25 yılda mercanların yarısından fazlasının ağartma nedeniyle yok olduğu keşfedildi. 

Mercan ağarması diye tabir edilen durum, mercanların küresel ısınma karşısında okyanus sularının aşırı ısınması ile meydana geliyor.  Su çok sıcak olduğunda, mercanlar dokularında yaşayan algleri (zooxanthellae) dışarı atarak resifin tamamen beyazlamasına neden oluyor. Mercanlar ağardıktan sonra hayatta kalabiliyor, ancak bu onların stres altında olduğunu gösteriyor ve toparlanmaları onlarca yıl sürüyor. Suyun ısınması önlenemediğinde ise ölüm gerçekleşiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.