Bilim-TeknolojiManşet

Bütün patentlerimiz size ait

0

teslamotors.com’da Elon Musk imzasıyla yayınlanan yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Elif İlik‘in çevirisiyle sunuyoruz.

* * *

Dün, Palo Alto’daki merkez binamızın lobisinde, bir duvar dolusu Tesla patenti bulunuyordu.
Artık yok.
Açık kaynak hareketi doğrultusunda, elektrikli taşıt teknolojisinin gelişmesi için hepsi kaldırıldı.

43 Tesla Patent...
Tesla Motors, sürdürülebilir ulaşımın ortaya çıkmasını hızlandırmak amacıyla kuruldu.
Zorlu elektrikli araçların geliştirilmesinin yolunu, diğerlerine engel olacak şekilde arkamızda bir fikri hak mayını bırakarak açarsak, bu hedefe aykırı davranmış oluruz.
Tesla, teknolojimizi iyi niyetli bir şekilde kullanmak isteyenlere karşı patent davaları açmayacak.
İlk şirketim Zip2’yi kurduğumda, patentlerin iyi şeyler olduğunu düşünürdüm ve patent elde etmek için çok çalıştım.
Belki de uzun zaman önce iyi şeylerdi. Ancak günümüzde çoğu zaman gelişmeyi engelliyor, dev şirketlerin pozisyonlarını sağlama alıyor ve asıl yatırımcılardan çok avukatları zenginleştiriyor.
Zip2’den sonra, patent almanın, bir dava için piyango bileti almak anlamına geldiğini fark ettiğimde, mümkün olduğunca bundan kaçındım.
Ancak Tesla’da, patent yaratmak konusunda kendimizi zorunlu hissediyorduk. Çünkü büyük araba şirketlerinin teknolojimizi kopyalayacaklarını ve kendi kitlesel üretim, satış ve pazarlama güçlerini kullanarak Tesla’yı ezeceklerini düşünüyorduk.
Daha fazla yanılamazdık. Üzücü olan aslında tam tersi: ana üreticilerin elektrikli taşıt programları (ya da hidrokarbon yakmayan tüm taşıtlar için olan programlar) yok denecek kadar az ve toplam taşıt satışlarının ortalama %1’inden daha azını oluşturuyor.
En iyimser durum, büyük otomobil üreticilerinin sınırlı seçenekte ve sınırlı hacimde elektrikli taşıt üretiyor olması. Bazı üreticiler hiç sıfır emisyonlu taşıt üretmiyor bile.
Yıllık yeni üretilen taşıt sayısının yılda 100 milyona ulaşması ve küresel filonun ortalama 2 milyar otomobilden oluşması göz önüne alındığında, Tesla’nın karbon krizine karşı yeterince hızlı elektrikli taşıt üretmesi imkansız. Aynı şekilde, bu pazarın devasa olduğu anlamına geliyor. Bizim asıl rekabet içinde olmamız gereken durum, Tesla dışındaki şirketlerin ürettiği az sayıdaki elektrikli taşıtlar değil, dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarda her gün binlerce adet benzinli taşıtın üretilmesi.
Tesla’nın, elektrikli taşıt üreten diğer şirketlerin ve dünyanın ortak ve hızla gelişen bir teknoloji platformundan yararlanacağını düşünüyoruz.

Geçmişin bize tekrar tekrar gösterdiği bir şey var; patent yalnızca kararlı bir rakip karşısında ufak bir koruma sağlıyor ve teknoloji liderliğini sahip olunan patentler belirlenmiyor. Onun yerine, şirketlerin dünyanın en yetenekli mühendislerini kendilerine çekme ve motive etme kabiliyetleri daha önemli bir belirleyici durumunda. Bu açıdan, patentlerimizde açık kaynak felsefesini uygulamanın Tesla olarak pozisyonumuzu zayıflatmaktan çok güçlendireceğini düşünüyoruz.

Yeşil Gazete için çeviren: Elif İlik

Metnin orjinali teslamotors.com/all-our-patent-are-belong-you

(teslamotors.com, Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.