DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

ABD, koronavirüs aşılarının patentlerinin askıya alınmasını talep etti

0
ABD‘de Joe Biden yönetimi, dünyada birçok ülke aşılanma sürecinde takılırken koronavirüs aşılarının patentlerinin geçici olarak dondurulmasına destek verdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, “Bu küresel bir sağlık krizi ve Covid-19 pandemisinin getirdiği olağanüstü koşullar olağanüstü önlemler gerektiriyor” dedi.

ABD hükümetinin telif haklarının koruma altında olması ilkesine inandığını dile getiren Tai, “bu pandeminin sona erdirilmesi adına”, Dünya Ticaret Örgütü‘nde istisnai bir düzenleme için girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

“Hükümetin hedefi, olabildiğince çok sayıda kişiye, en hızlı biçimde güvenli ve etkili aşı tedarik etmek” diyen Ticaret Temsilcisi; bu konuda mutabakata varmak gerektiği için müzakerelerin zaman alabileceğini ifade etti.

ABD, örgüt içinde fikri mülkiyet haklarına kısıtlama getirilmesi teklifine mesafeli duran ülkelerden biriydi. Teklif, aşıların yapımıyla ilgili gizli tutulan bilgilerin açılmasını öngörüyor ve bu sayede dünya çapında aşı üretiminin ciddi oranda hızlanması bekleniyor.

Beyaz Saray’ın desteği, patentlerin korumasının kaldırılacağının garantisini vermiyor. Avrupa Birliği, henüz fikri mülkiyet haklarına kısıtlama getirilmesine destek vermiyor. Bu yönde bir karar alınabilmesi için uluslararası fikir birliği gerekiyor.

DSÖ Direktörü: Tarihi bir karar

ABD’nin çıkışından büyük mutluluk duyduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Washington’un telif haklarının askıya alınmasını destekleyen tavrının “Zor bir zamanda tüm insanların esenliğini önceleyen tarihi bir karar” olduğunu dile getirdi. Bunun aşı adaletinin sağlanması yönünde atılmış bir adım olduğunu belirten Ghebreyesus, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’nin liderliğini överek, “Bu Covid-19’a karşı mücadelede muazzam bir an” dedi.

‘Sırada AB var’

İnsan Hakları İzleme Örgütü‘nün (Human Rights Watch) Avrupa Medya Sorumlusu Andrew Stroehlein de Katherine Tai’in açıklamalarının ardından Twitter hesabından yayınladığı mesajında, Biden yönetiminin tarihin doğru tarafında yer aldığını ve Avustralya’nın da aynı yolda olduğunu belirterek, şimdi sıranın İngiltere, Japonya ve AB‘de olduğunu söyledi.

Stroehlein, AB’nin “İnsan hayatını, ilaç şirketlerinin karından daha fazla önemsemesi gerektiğini” dile getirdi.

Merkezi başta ABD olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede olan çok sayıda ilaç şirketi şu ana dek patent haklarından vazgeçmeyi kabul etmiş değil.  Uluslararası İlaç Üreticileri ve Dernekleri Federasyonu (IFPMA) da ABD’nin kararını “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.