Bursa’da Leylek Şenliği başlıyor

Bursa’nın Uluslararası Eskikaraağaç Leylek Şenliği bu yıl 28-29 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

Kuşların göç yollarının korunmasına katkıda bulunmak ve Ulubat Gölü etrafındaki çevre sorunlarına dikkat çekmek üzere düzenlenen şenlikte, üç gün boyunca göl kenarına geziler düzenleniyor, fotoğraf sergileri, tiyatro gösterileri, belgesel gösterimi ve konser gibi etkinlikler yapılıyor.

Ramsar alanı olan ve derinligi 6 metreyi geçmeyen Ulubat Gölü; evsel atık, ağır metal kirliliği , balık populasyonunun azalmasi gibi sorunlarla karşı karşıya. Ayrıca Kocadere Açık Marina Projesi, Emet Çayı üzerinde yapımı başlayan HES ve Kırmastı Çayı civarındaki mermer ocağının yarattığı kirlilik bölgedeki ekolojik dengeyi tehdit ediyor.

 

İlk defa Uludağ Üniversitesi’nde görevi bir bilimadamının eşinin çabaları ile başlatılan Leylek Şenliği’nin organizasyonuna  Avrupalı doğa kuruluşları da katkıda bulunuyor. 2007 yılı şenlikleri kapsamında Eski Karaağaç Köyü’nün girişindeki artık kullanılmayan okul binası, leylek evi haline getirildi. Binanın içinde hazırlanan gözlem odasında yuvalara yerleştirilen kameralar sayesinde leyleklerin yuvalardaki hareketleri izlenebiliyor.

 

Ramsar alanı nedir?

 

İran’ın Ramsar kentinde imzalanan Ramsar Sözleşmesiyle koruma altına alınmış sulak alanları ifade eder. Ramsar Sözleşmesi, 3895 sayılı kanunla onaylanarak, 17 Mayıs 1994 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu sözleşmenin hükümlerine dayanılarak 30 Ocak 2002 tarihinde Ulusal Sulak Alanları Koruma Yönetmeliği yayımlanmıştır. Bu yönetmelik, sulak alanların korunması ve geliştirilmesini hedeflemektedir. Yönetmelik kapsamında uluslararası ölçekte korunan Ramsar alanları ilan edilebileceği gibi, ulusal düzeyde başka sulak alan koruma sahaları da ilan edilebilmektedir.

 

 

7.Uluslararası Eskikaraağaç Leylek Şenliği Programı

28-29 Mayıs 2011 Uluabat Gölü – BURSA

28 Mayıs 2011 Cumartesi
09.00 Açılış Konseri – Ata Üstün Bilgin/Piyano
Avrupa Leylek Dostu Köyler Ağı Yıllık Toplantısı (Gölyazı)
16.00 Bursa – Eskikaraağaç Bisiklet Turu
17.00 Folklor Gösterileri (Eskikaraağaç)
Yerel Müzik Grubu Gösterisi (Eskikaraağaç )
17.30 Uluabat Gölü Çevre Gezisi (Gölyazı)
20.30 FENER ALAYI (Eskikaraağaç)
21.00 ŞÜKRÜYE TUTKUN KONSERİ
23.00 Köyde KAMP ve EĞLENCE

29 Mayıs 2011 Pazar
11.00 Leylek Şenliği Resmi Açılış Töreni Açılış Konuşmaları
Avrupa Leylek Köyleri Ağı Üyelik Belgesi Takdim Töreni
Teşekkür Belgeleri Takdimi
Avrupa Leylek Köyleri Ağı Tanıtım Tabelası Açılışı
Yenikaraağaç İ.Ö.O.Folklor Gösterisi
Yerel Müzik Grubu Gösterisi
Gün Boyu Tekne Gezileri
Gün Boyu Kuş Gözlemi
Gün Boyu Fotoğraf Sergileri
Ziyaretçi Merkezi Belgesel Gösterimi
Şahinkaya Koleji Sokak Gösterisi
DOMİDO Sanat Orf Gösterisi

 

 

Yeşil Gazete

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

Muğla’da üç gün süren yangınların ardından: Bin hektara yakın alan kül oldu

Muğla'da 17 Ekim'de başlayan ve ancak 4. gün kontrol altına alınabilen yangında zeytinlikler, ormanlık ve tarım alanlarından oluşan yaklaşık bin hektarlık alan kül oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR