Bilim-Teknolojiİfade ÖzgürlüğüManşet

BTK’dan Twitter’a reklam yasağı

0

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Twitter’a Türkiye’den reklam verilmesini yasaklayan bir karar aldı.

Resmi Gazete‘de yayımlanan karara gerekçe olarak Twitter’ın ülkede temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmemesi gösterildi.

Buna göre, Türkiye’deki vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişiler tarafından Twitter’a yeni reklam verilemeyecek.

Benzer bir karar 2021’de uygulanmıştı

BTK, 19 Ocak 2021’de benzer bir kararla Türkiye’de temsilcilik açmadığı için Twitter ve Twitter iştiraki Periscope’a reklam yasağı uygulamıştı.

Twitter’ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmesiyle birlikte de BTK 28 Aralık 2021’de yasağı kaldırmıştı.

‣ Twitter’dan haber sitelerinin tweet’lerine engel: Seçim sürecinde sansür artabilir

Bir sonraki aşama bant daraltımı

1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren ve kamuoyunda sosyal medya yasası olarak bilinen kanunla 1 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal ağ sağlayıcıların Türkiye’de temsilci bulundurması zorunluluğunu getirildi.

‣ Temsilcilik atamayan sosyal ağ sağlayıcılarına reklam yasağı yolda

Yasa Türkiye’de temsilcilik açmayan sosyal medya platformlarına, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar getirdi.

Buna göre atanan temsilcinin, başvurulara en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayımlamak da temsilciliğin görevleri arasında.

‣ Bir gecede 340 hesaba ve siteye erişim engeli

Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanıyor.

İdari para cezası verilmesini takip eden 30 gün içinde halen yükümlülüğün yerine getirmeyen sağlayıcılar 30 milyon lira daha ceza ödemek zorunda.

‣ Sansür yasasına hukukçu yorumu

Sonraki aşamalarda da bu sosyal ağ sağlayıcılara reklam yasağı getirilmesi ve yüzde 50 ile 90 oranında bant daraltma yani yavaşlatma cezası veriliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.