Medya-İnternetManşetTürkiye

Temsilcilik atamayan sosyal ağ sağlayıcılarına reklam yasağı yolda

0

Türkiye’de temsilcilik açmayan Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal ağ sağlayıcıları için reklam yasağı geliyor. Bugüne kadar 40’ar milyon TL para cezasına çarptırılan sosyal ağlara, 19 Ocak itibariyle reklam yasağı için sürenin dolduğu bildirilecek.

1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası’na göre, Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketlerin Türkiye’de temsilcilik açması gerekiyordu. Yasada temsilcilik açmayan sosyal ağ sağlayıcılarına ise para cezası, ardından reklam yasağı en nihayetinde de bant daraltılması uygulanacağı belirtiliyordu.

Bazı şirketler temsilcilik için adım atmadı

Bugüne kadar Rusya’dan VKontakte’nin (VK), YouTube, TikTok ve Dailymotion Türkiye’de temsilcilik açmayı kabul etmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal iş ağı ve paylaşım platformu olan LinkedIn’in de Türkiye’ye temsilci atayacağını bildirmişti.

Facebook, Instagram, Twitter, Periscope ve Pinterest gibi şirketler ise bu konuda henüz bir adım atmamışlardı.

Temsilcilik açmayı kabul etmeyen şirketlere yaptırımların ilk adımında 10 milyon lira, ikinci adımında 30 milyon lira olmak üzere, toplamda 40 milyon lira ceza kesildi ve cezalar şirketlerin yurtdışındaki adreslerine gönderildi.

Düzenlemeye göre, şu ana kadar Türkiye’de temsilcilik açmayan Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Linkedin ve Pinterest belirtilen tarihe kadar temsilcilik açmazsa bundan sonra Türkiye’den reklam alamayacak.

Yaptırımlar devam edecek

Şirketler, reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde gerekli yükümlülüğü yerine getirmezse sosyal ağ sitelerinin internet trafiği bant genişliği Sulh Ceza Hakimliği‘nin kararına göre yüzde 50 daraltılabilecek.

Kararın uygulandığı tarihten itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yine yerine getirilmemesi durumunda da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), şirketlerin internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90’a kadar daraltılması için hakimliğe müracaat edebilecek.

Ancak, sosyal ağ sağlayıcıları yaklaşık beş ay sonra bile Türkiye’de temsilcilik açmayı kabul etmeleri halinde kendilerine kesilen cezaların yüzde 75’i affedilebilecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.