İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Bir gecede 340 hesaba ve siteye erişim engeli

0

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 21 Şubat tarihli talebiyle Ankara Dördüncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından 340 Twitter, Facebook, Telegram ve YouTube URL adresleri ve internet sitesine erişim engeli getirildi.

Bu internet siteleri arasında Türkiye‘deki katılımcı sözlükler arasında en fazla toplam ve aylık tanım yapılan sitelerden biri olan Ekşi Sözlük de yer alıyor.

Ekşi Sözlük, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından getirilen erişim engeline ilişkin sosyal medyadan yeni bir açıklama yayımladı. Sözlük açıklamasında, “Avukatımız ve yöneticimiz erişim engelinin sebebine dair herhangi bir BTK yetkilisinden bilgi edinemediler” ifadelerini kullandı.

Ekşi Sözlük’ün erişim engeline ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Ancak yaptığımız sorgulama esnasında, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 22/02/2023 tarihli ve 2023/1532 d.iş sayılı kararı ile erişim engeli kararı alındığını gördük. Karar henüz tarafımıza tebliğ edilmedi, bu sebeple karara ulaşmaya çalışıyoruz.”

‣ Ekşi Sözlük’e erişim engeli

Kürtçe yayınlara erişim engeli getirildi

Avesta Yayınları‘nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, erişim engeli kararının “PKK propagandası” yapıldığı iddiasıyla alındığı belirtildi.

Açıklamada, “Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği ‘PKK/KCK örgütünün propagandasını yaptığı’ iddiasıyla web sitemizi erişime kapattı. http://avestakitap.com kitaplarımızın tanıtımı ve satışı dışında herhangi bir paylaşım yapmıyor. Kitap yasaklamalarıyla bu fiili bir sansürdür, kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Kararla ilgili Twitter hesabından paylaşım yapan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, “Bu ağır felaket ortamında birileri yine farklı bir mesaide. Son günlerde hukuka aykırı bir şekilde alınan erişim yasağı kararlarının gayesi sansürdür” diyerek, hukuk ve demokrasi dışı uygulamalara son verilmesi çağrısında bulundu.

Ayrıca Kürtçe podcast kanalı Hûrbînî ve Jin Haber Ajansı‘nın (JINHA) Twitter hesaplarına Türkiye’den erişim engellendi. Kürtçe yayın yapan Xwebun gazetesinin hesabı, Twitter tarafından askıya alındı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği‘nden yapılan açıklamada “Ne yazık ki neredeyse birkaç saat arayla bir sansür ve baskı haberi geçiyor ajanslar. Şimdi de Twitter, Xwebun gazetesinin hesabını kapattı. Xwebûn gazetesinin ardından Jinha’nın da Twitter hesabı engellendi” denildi.

Erbil merkezli yayın kuruluşu Rudaw‘ın internet sitesine de erişim engeli getirildi. Siteye girmek isteyenler, “rudaw.net, 22/02/2023 tarihli ve 2023/1436 D. İş sayılı Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir” yazısıyla karşılaştı.

Free Web Turkey‘nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine engellenen içerikler arasında Sınır Tanımayan Gazeteciler ile işbirliği içerisinde olan Botan International‘a ait haber sitesi Botan Times‘ın bir gönderisi de bulunuyor” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, bir dönem Diyarbakır’da da yaşayan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink‘in kişisel internet sitesi için de “PKK/KCK propagandası” gerekçesiyle erişime engelli kararı verildiği belirtildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.