Türkiye‘de Maraş ve Hatay merkezli depremlerin etkisi hala yaşanırken ve üzerine bir de deprem bölgelerinde sel yaşandığı; bu ortamda ülke tarihinin en kritik seçimlerinden birine gidildiği bir dönemde Twitter, Türkiye’de ‘ülke bazlı içerik engelleme‘ye başladı.
Diken haber sitesinin ‘Hatay’da sekiz ceset saatlerdir yerde’ başlıklı haberinin tweet’iyle BirGün’ün ‘Askeriyede darp ve baskı iddiası’ başlıklı haberi Twitter tarafından Türkiye’deki kullanıcıların erişimine engellendi.
Amerikalı girişimci Elon Musk Twitter’ı 27 Ekim 2022’de 44 milyar dolara satın aldıktan sonra, “Tercihim Twitter’ın faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına yakın olmak” demiş; bu da ifade özgürlüğü denince ilk akla gelen sosyal medya platformlarından biri olan Twitter’in geleceğiyle ilgili kuşları ve endişeleri artırmıştı.
Satın almanın üzerinden geçen dört ay boyunca, Twitter mahkemelerin erişim engeli hükümlerine ilişkin işlem yapmadı. Ancak bugün, AKP hükümetinin talebi sonrası Diken’in ‘Hatay’da sekiz ceset saatlerdir yerde’ başlıklı haberi ile BirGün’ün ‘Askeriyede darp ve baskı iddiası’ başlıklı haberi Twitter tarafından kaldırıldı.
Twitter’ın Diken’in haberini kaldırma gerekçesiyle ilgili İfade Özgürlüğü Derneği’nin sorusunu yanıtsız bıraktığı öğrenildi. BirGün’ün haberindeyse İstanbul Anadolu 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin, şikayetçi ve hakimin isminin gizlendiği kararını gerekçe gösterdi. Gerekçe; ‘kamuoyu önünde itibar zedelemesi’…
Toplantının etkisi mi?
Diken’e konuşan İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, söz konusu uygulamanın yürürlüğe girmesine dair herhangi bir duyuru yapılmadığını söyledi. Akdeniz, Twitter yetkililerinin 6 Şubat depremlerinin üçüncü gününde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’la toplantısına dikkat çekti.
İktidar Twitter’da depremlerle ilgili yardım çağrıları yayınlanırken platformda bant daraltmış, yetkililerle düzenlenen toplantı sonrası daraltma kaldırılmıştı; ancak Türkiye’nin aralarında Can Dündar, Sedat Peker, İsmail Saymaz, HDP gibi bazı hesapların paylaşımlarına sınırlama getirilmesi istediği basına yansımıştı.
Akdeniz, şunları söyledi: “Twitter’ın bu uygulaması yeni değil, uzun süredir var. 15 Temmuz sonrası bazı hesapların hakimlik kararlarına istinaden görünmez kılındığını biliyoruz ama yasal olarak engellenmesi talep edilen birçok hesabı engellemedi.”
‘Seçim öncesi sansürler artacak’
Akdeniz, bu konuda geriye dönük bir engelleme başlatılıp başlatılmayacağını araştırdıklarını, henüz bu yönde bir adım atılmadığını söyledi:
“Tweet’leri neden engellediklerine dair bir kriter veya ilkesel bir açıklama yok. Fark edebildiğimiz kadarıyla Diken’e ve BirGün’e uygulanmış. Seçim öncesi bu tip müdahalelerin veya tweet’lerin görünmez kılınma ihtimalinin yükseldiğini, daha fazla tweet’in sansürleneceğini düşünüyorum.”
Comments