EkolojiManşet

Brezilya’nın otoyol projesi Amazon’da ormansızlaşmayı tetikleyebilir

0
Fotoğraf: Ueslei Marcelino / REUTERS

Brezilyalı milletvekilleri Amazon yağmur ormanlarının kalbinden geçecek bir otoyol açılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Projenin yağmur ormanlarında ormansızlaşma dalgasını teşvik edeceğinden endişe ediliyor.

Brezilya Kongresi‘nin alt kanadı salı günü geç saatlerde onayladığı çevre lisanslarını gevşeten tasarının yasalaşması için Senato‘nun onayı gerekiyor.

Euronewsin aktardığına göre, bilim insanları otoyolun dünyanın en büyük tropik yağmur ormanının geleceğini tehdit edeceğini söylüyor.

Tasarı, ABD ve Avrupalı müttefikleri tarafından desteklenen 1,3 milyar dolarlık Amazon Fonu gibi Brezilya’ya bağışlanan koruma fonlarının otoyol projesini finanse etmek için kullanılmasına izin veriyor.

Otoyol ilk olarak 1970’lerde Amazon’u doldurmak isteyen askeri hükümet tarafından inşa edilmiş, ancak kısa sürede terk edilmişti.

Rondonia eyaletindeki Porto Velho‘dan Amazonas eyaletindeki Manaus‘a kadar yaklaşık 900 kilometre uzunluğundaki otoyolun büyük bir kısmı 1980’lerin sonlarına doğru çukurlu bir toprak yola dönüşmüştü.

Otoyol güzergâhın büyük bir kısmı yağmur mevsiminde geçit vermez hale geliyor. Yağmursuz aylarda bu yolu deneyen araçlar, bozuk kaldırım boyunca ilerleyerek devasa çukurlardan ve orman molozlarından kaçınmaya çalışıyor.

Geri dönüşü olmayan bir noktaya gidebilir

Amazon araştırmacıları, yeniden asfaltlanan yolun, yol eksikliği nedeniyle Brezilya’nın en iyi korunmuş yağmur ormanı eyaletlerinin çoğuna ev sahipliği yapan Amazonas eyaletinde ormansızlaşma patlamasını tetikleyeceğini belirtiyor.

amazon ormanları ağaç kesimi

Brezilya’nın Amazonas eyaleti Humaita kenti yakınlarındaki BR 319 otoyolunun sağ tarafında yer alan Bom Retiro ormansızlaştırma alanında bir işçi traktör kullanıyor. Eylül 2019. Fotoğraf: Bruno Kelly / REUTERS

Amazon’daki her büyük otoyol projesi, arazi gaspı ve yasadışı ormansızlaşmada bir artışa neden oldu. Araştırmacılar BR-319‘un ağaç kesimi için yeni bir sınır açacağını ve bunun da yağmur ormanlarını geri dönüşü olmayan bir noktaya itebileceğini söylüyor.

‣ Amazon havzasındaki yasa dışı faaliyetler ormansızlaşma tehdidi yaratıyor
‣ Amazon’dan bir kuraklık ve ormansızlaşma manzarası: İnekler, toz ve duman…
‣ Dünya ormansızlaşmaya son verme taahhüdünün çok uzağında

Brezilya neden Amazon’un içinden geçen bir otoyol inşa ediyor?

Projeyi savunanlar, birbirine bağlı iki eyalet olan Amazonas ve Rondonia’nın izolasyonunu azaltmak için gerekli olduğunu söylüyor. BR-319’un yılın büyük bir bölümünde hizmet dışı kalmasıyla Manaus’a Brezilya’nın geri kalanından sadece nehir ve hava yoluyla ulaşılabiliyor.

Tasarı otoyolu ‘ulusal güvenlik için vazgeçilmez olan ve trafiğe açıklığının garanti altına alınmasını gerektiren kritik altyapı’ olarak nitelendiriyor. Ayrıca, Amazon’un korunmasına yardımcı olmak üzere Brezilya tarafından alınan bağışların ‘otoyolun iyileştirilmesi, asfaltlanması ve kapasitesinin arttırılması’ için kullanılmasına da izin veriyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.