EkolojiManşet

Dünya ormansızlaşmaya son verme taahhüdünün çok uzağında

0

Yeni bir rapora göre, Dünya 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı sona erdirme taahhüdünü yerine getirmekte oldukça yavaş hareket ediyor.

Dünyadaki ormanlık alanların büyük çoğunluğunu temsil eden 140’tan fazla ülke, Glasgow‘daki 2021 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde, on yıl içinde orman kaybını ve orman bozulmasını durdurma ve tersine çevirme sözü vermişti.

2022 yılında dünya genelinde ormansızlaşma 2021 yılına kıyasla yüzde 4 artarken, yaklaşık 66.000 kilometrekare ormanlık alan yok edildi. Bu da dünyanın 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı sona erdirme hedefinden yüzde 21 uzakta olduğu anlamına geliyor.

[COP26] 100’den fazla ülke ormansızlaşmayı durdurmayı taahhüt etti
Brezilya Amazonları’nda ormansızlaşma nisan ayında da rekor kırdı
COP15: Ormansızlaşma ve çölleşmeye karşı; ‘Kara. Hayat. Miras: Kıtlıktan refaha’
Finans kuruluşları hala iklim krizini besliyor: Ormansızlaşmadan sorumlu sektörlere yatırım yüzde 60 arttı

‘Dünya ormanları krizde’

Rapor, 2030 yılına kadar ormansızlaşmanın ortadan kaldırılmasına yönelik taahhütlere yönelik ilerlemeyi değerlendiren sivil toplum ve araştırma kuruluşlarından oluşan bir koalisyon tarafından hazırlandı.

Bu taahhütler arasında on yıl içinde orman kaybını ve orman bozulmasını durdurmayı ve tersine çevirmeyi hedefleyen Glasgow Taahhüdü ve 2014 New York Orman Deklarasyonu da yer alıyor.

Tomrukçuluk, hayvan otlatma ve yol yapımı orman tahribatına yol açıyor

Reuters’ın aktardığı araştırmanın bulgularına göre, yoğun karbon içeriğe ve zengin biyoçeşitliliğe sahip tropik ormanları koruma hedefine rağmen 2022 yılında 4,1 milyon hektarlık alan kaybedildi.

‣ Brezilya’da 2. Lula dönemi: Amazon’da ormansızlaşmaya son verilecek
Dünyanın en büyük karbon yutağı olan Kongo Havzası’nda ormansızlaşma bir yılda yüzde beş arttı

Raporda yer alan araştırmacılar, her yıl ormanları korumaya yönelik projelere aktarılan yıllık 2.2 milyar dolarlık kamu fonunun ihtiyaç duyulan yatırımın çok altında olduğunu belirtirken çevre grubu Climate Focus‘un kıdemli danışmanı Erin Matson “Dünya ormanları krizde. İlerleme kaydetme fırsatı elimizden kayıp gidiyor” diyor.

Araştırmaya göre tahrip olmuş orman alanları küresel ormansızlaşma alanlarında çok daha büyük olabilir. Climate Focus’a göre orman tahribatına yol açan etmenler arasında tomrukçuluk faaliyetleri, hayvan otlatma ve yol yapımı yer alıyor.

Brezilya, Endonezya ve Malezya ilk sıralarda

Climate Focus danışmanlık şirketinin başyazarı ve yönetici ortağı Franziska Haupt, yaklaşık 50 ülkenin orman kaybını sona erdirme yolunda ilerlediğini, Brezilya, Endonezya ve Malezya‘nın ormansızlaşmada ciddi azalmalar gösterdiğini söyleyerek bu ülkelerin diğer ülkeler için örnek oluşturması gerektiğinin altını çiziyor.

WWF Brezilya temsilcisi, dünyadaki ormansızlaşmanın yaklaşık yüzde 30’undan sorumlu olan Brezilya’nın, ormansızlaşmayla mücadele konusunda bir öncekinden çok daha kararlı olan yeni hükümetiyle önemli bir dönüş yaşadığını belirtiyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.