İklim KriziManşet

Brezilya’da hissedilen sıcaklık 60 dereceyi geçerek rekor kırdı

0
Brezilya sıcak dalgası

Brezilya‘yı saran sıcak hava dalgası, Rio de Janeiro‘da hissedilen sıcaklığın 62,3 Santigrat dereceye (144,1 Fahrenheit) ulaşmasıyla yeni bir rekor kırdı. Hava durumu yetkililerine göre, bu sıcaklık son on yılın en yükseği. Şehirdeki gerçek maksimum sıcaklık ise 18 Mart’ta 42 Santigrat derece olarak kaydedildi.

Al Jazeera’nın aktardığına göre 62,3 derece rekoru, Rio’nun batısında 17 Mart Pazar günü yerel saatle 09:55’te (GMT 12:55) kaydedildi. Bu, Alerta Rio‘nun 2014 yılından bu yana kayıt tutmaya başlamasından bu yana ölçülen “en yüksek değer” olarak kayıtlara geçti.

Brezilya

Brezilya’nın güneyinde de yağış uyarısı

Şehrin meşhur Ipanema ve Copacabana plajları, sıcak hava ile başa çıkma ipuçlarının yetkililer tarafından yayınlanmasıyla birlikte, insanlarla dolup taştı. Rio’nun merkezindeki bir parkta, 49 yaşındaki idari asistan Raquel Correia, “Nüfusun çok artması ve konut ihtiyacının da artmasıyla ormanların yok olmasından dolayı durumun daha da kötüleşmesinden çok korkuyorum” diyerek endişelerini dile getirdi.

Brezilya ‘dayanılmaz’ sıcak dalgasının pençesinde: Uyumak bile çok zor
Sıcak dalgası Türkiye’de: Neden ısınıyoruz?

Önceki hissedilen sıcaklık rekoru Kasım ayında, 59,7 derece ile kaydedilmişti. Öte yandan, ülkenin güneyinde şiddetli yağmurlar hayatı olumsuz etkiliyor ve yetkililere göre yağışların önümüzdeki hafta da devam etmesi bekleniyor. Hava bilgi ajansı MetSul, “Bu hafta Brezilya’nın merkez-güneyinde yoğun yağışlar ve fırtınalar nedeniyle çok yüksek risk altında olacak. En endişe vericisi ise, şiddetli yağmurlar ve olası fırtınalarla gelecek çok yoğun bir soğuk cephe” diye uyardı.

Rio de Janeiro’da kaydedilen rekor hissedilen sıcaklık, hem yerel halkı hem de yetkilileri alarma geçirdi. Sıcaklıkla mücadele için yayınlanan ipuçları, olumsuz koşullara karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor. Aynı zamanda, ülkenin güneyindeki şiddetli yağmurlar da başka bir ciddi hava olayı olarak dikkat çekiyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.