Dünyaİklim KriziManşet

Brezilya’daki aşırı yağışlar nedeniyle en az 78 kişi öldü, 105 kişi kayıp

0
Fotoğraf: Amanda Perobelli / Reuters

Brezilya‘nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde hafta başından bu yana süren aşırı yağışlar can ve mal kayıplarına neden oldu. Sel nedeniyle ölenlerin sayısının en az 78’e yükseldiği, 105 kişinin kayıp olduğu ve 115 binden fazla kişinin yerinden olduğu bildirildi. Olaydan ne kadar hayvanın etkilendiğine dair bir bilgi ise paylaşılmadı.

Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, kurtarma ve yeniden inşa çalışmalarını yerel yetkililerle görüşmek üzere kabinesinin çoğu üyesiyle birlikte dün (5 Mayıs) Rio Grande do Sul’a geldi.

Lula düzenlediği basın toplantısında “Bürokrasi yolumuza çıkamayacak ve devletin büyüklüğünü geri kazanmamızı engelleyemeyecek” dedi.

Fotoğraf: Amanda Perobelli / Reuters

Eyalet valisi Eduardo Leite de “Bu bir savaş senaryosu ve savaş sonrası önlemlere ihtiyaç duyulacak” ifadelerini kullandı.

Tekneler, jet skiler ve hatta yüzen gönüllüler devam eden kurtarma çalışmalarına yardımcı oldu. Eyalet başkenti Porto Alegre‘de Fabiano Saldanha, Cuma gününden bu yana şehrin bir parçası olan adalarda yaklaşık 50 kişiyi sel sularından kurtarmak için üç arkadaşıyla birlikte jet ski kullandıklarını söyledi.

Fotoğraf: Renan Mattos / Reuters

Reuters’ın aktardığına göre; Saldanha, “Bir sokağa girdiğimizde duyduğumuz tek şey ‘yardım’, ‘yardım'” dedi.

Eyalet sivil savunma yetkilisine göre, dün 105 kişinin kayıp olduğu bildirilirken, bir önceki gün yaklaşık 78 olan ölü sayısının hala önemli ölçüde artabileceği bildirildi. Kurum ayrıca dört ölümün daha fırtınalarla ilgili olup olmadığının araştırıldığını duyurdu.

Yetkililere göre son birkaç gün içinde fırtınalardan kaynaklanan seller, Uruguay ve Arjantin sınırındaki eyalette bulunan yaklaşık 500 şehrin üçte ikisinden fazlasını etkiledi ve 115 binden fazla insanın yerinden olmasına neden oldu.

Fotoğraf: Amanda Perobelli / Reuters

Seller HES’i de tahrip etti

Seller birçok şehirde yolları ve köprüleri tahrip etti. Yağmurlar ayrıca toprak kaymalarını ve küçük bir hidroelektrik santralindeki bir barajın kısmen çökmesini tetikledi.

Yetkililer, dün akşamı 400 binden fazla kişinin elektriksiz, eyalet nüfusunun yaklaşık üçte birinin ise susuz kaldığını söyledi.

Ulusal jeoloji servisine göre, Porto Alegre‘de Guaiba gölü kıyılarını aşarak kayıtlardaki en yüksek su seviyesine ulaştı. Porto Alegre’nin uluslararası havalimanı Cuma gününden (3 Mayıs) bu yana tüm uçuşları askıya aldı.

Fotoğraf: Amanda Perobelli / Reuters

‘Eylül’de sel oldu, sonra Kasım’da ve şimdi de bu…’

Porto Alegre’de derme çatma bir kurtarma merkezinde Kaeli Moraes, su neredeyse evlerinin ikinci katına ulaşmışken kocası ve üç çocuğuyla birlikte kurtarıldıklarını anlattı.
Moraes, “Eylül’de sel oldu, sonra Kasım’da ve şimdi de bu. Her şey daha da kötüye gidiyor” dedi.

Porto Alegre yakınlarındaki Canoas kentinde 76 yaşındaki Julio Manichesque, 52 yıldır yaşadığı evin çatısında 3 Mayıs’tan beri kaldıktan sonra gönüllüler tarafından kurtarıldı.

Manichesque “Hiç bu kadar çok su görmemiştim” dedi. Papa Francis Pazar günü Vatikan‘daki Aziz Petrus Meydanı‘nda kalabalığa yaptığı haftalık konuşmasında Rio Grande do Sul halkı için dua ettiğini söyledi.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.