Dünyaİklim KriziManşet

Brezilya’da sel 149 kişinin ölümüne neden oldu: ‘Haftalarca sürebilir’

0
Brezilya
Fotoğraf: Reuters / Adriano Machado

Brezilya‘nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaleti, Mayıs ayı boyunca şimdiye kadar metrekareye 630 milimetre yağış alarak Londra‘nın yıllık ortalama yağışını aşan bir yağmur miktarına tanık oldu.

Reuters‘in aktardığına göre Porto Alegre‘de Guaiba Gölü‘nün taşması sonucu eyalet başkenti ciddi bir sel baskınına maruz kaldı ve binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Brezilya

Uzmanlar, eyalette 149 kişinin ölümüne ve 108 kişinin kaybolmasına neden olan suların, tekrar yağış olması durumunda daha da yükselebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Federal Üniversite Rio Grande do Sul‘deki meteorologlar ve mühendisler, su seviyelerinin stabil hale gelmesinin veya artmaya devam etmesinin bir ayı bulabileceğini belirtti. Şu an için 250 bin eve elektrik verilemiyor, 136 binden fazla kişi ise suya erişimini kaybetti.

Brezilya’daki aşırı yağışlar nedeniyle en az 78 kişi öldü, 105 kişi kayıp
Brezilya’da hissedilen sıcaklık 60 dereceyi geçerek rekor kırdı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, tarihi sel nedeniyle evlerini veya eşyalarını kaybeden yaklaşık 240 bin aileye 5 bin 100 real (yaklaşık 32 bin TL) dağıtılacağını açıkladı. Bu yardımın maliyetinin yaklaşık 1.2 milyar real (yaklaşık 630 milyon TL) olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, eyaletin vatandaşları için bazı sosyal yardımların ödemelerinin öne çekileceğini ve yerinden edilen insanlar için özel sektörden ev alımı yapılacağını duyurdu.

Brezilya

Guaiba Gölü’nün su seviyeleri, haftalar boyunca yavaş yavaş düşmeye başlayacak, ancak bu süreç mevcut hava durumuna bağlı olarak değişebilir. Yeniden başlayan yağmurlar, su seviyelerindeki düşüşü geciktirebilir. Porto Alegre yakınlarındaki Paquetá köyünde yaşayanlar, su seviyelerini yakından izlemeye devam ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.