Brezilya’da ekokırım: Nehirde tonlarca balık ölü bulundu

Yerel yetkililerin bildirdiğine göre bölgedeki şeker ve etanol fabrikasının düzensiz atık su tahliyesi Piracicaba Nehri'nde tonlarca balığın ölümüne yol açtı. Mahkeme ekokırıma dair kanıt talep ederken uzmanlar, ekokırımın ekolojik etkilerinin yıllarca sürebileceğine dair uyardı.

Brezilya‘nın Sao Paulo eyaletinin 200 km kuzeybatısında bulunan Piracicaba Nehri‘nde çürüyen tonlarca ölü balık hakkında çevre kurumu soruşturma başlattı.

Yerel yetkililer, bölgedeki şeker ve etanol fabrikası Usina São José Açucar e Álcool‘dan ‘düzensiz atık su tahliyesi’ yapıldığını ve Piracicaba Nehri’ne akan endüstriyel atıkların tonlarca balığın ölümüne yol açtığını bildirdi.

Devletin çevre kurumu CETESB tarafından başlatılan soruşturmalar kapsamında nehirde 10 ila 20 ton kadar ölü balık olduğu tahmin ediliyor.

Nehirde çürüyen balıklar bir süredir bölgede kötü kokuların yayılmasına neden oluyordu. Nehrin yüzeyinde şişen balık cesetleri, bitkilere dolanmış halde bulundu.

Nehir, koruma bölgesinden geçiyor

Piracicaba Nehri, tropik sulak alanlarının biyolojik çeşitliliği ile bilinen koruma bölgesi statüsündeki Tanqua‘dan geçiyor.

Sao Paulo çevre dairesinin lisans müdür Adriano Queiroz, bir çevre felaketi olarak nitelendirdiği olayın ölçeği göz önünde bulundurulduğunda atılan çöplerin çevre ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkilerinin yıllarca devam edeceğine dikkat çekti.

Yerel halk ise bölgede yaşanan ekokırımın kendi toplulukları üzerindeki etkilerinden endişeli.

Reuters kaynaklarının aktardığına göre bölgede geçimini balıkçılıkla sağlayan Ronaldo Evangelista, “Bütün bu balıkların öldüğünü görmek bana acı veriyor? Bize şimdi ne olacak?” dedi.

Mahkeme ekokırım için kanıt talep etti

Savcılar, hukuki ve cezai sorumlulukların belirlenmesi için suyun durumuna ilişkin detaylı bir rapor talep etti.

Kamu güvenliği sekreterliğinin yaptığı açıklamaya göre çevre suçu işlediği kanıtlanırsa şirkete ağır bir para cezası verilecek.

CETESB, kirliliği azaltabilmek için bölgedeki Salto Grande hidroelektrik santralinden nehre su deşarj edilmesini talep etti. Temiz suyun nehre aktarılmasıyla oksijen miktarının bir miktar iyileştiği ve balıkların hayatta kalması için uygun koşulların sağlandığı bildirildi.

Nehre atıklarını bırakmakla suçlanan şeker ve etanol fabrikası Usina São José Açucar e Álcool, muhabirlerin yorum taleplerine yanıt vermedi.

CVF’den iklim adaleti önerileri: Borç takasları, refah politikaları ve ekokırım yasası
AB, çevre suçlarına 10 yıl hapis cezası getiriyor
İklim Adaleti Koalisyonu, ekokırım için acil eylem çağrısında bulundu
Doğanın hakları Avrupa’da tanınacak: AB ekokırım yasasını kabul etmeye hazırlanıyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR