Hafta SonuManşet

Bostan Hikayeleri Projesi – 66 Kolektif

0

28 Ekim’de Kuzguncuk’ta Bostan Hikayeleri Kent Karşılaşması‘nın organize eden 66 Kolektif üyelerine “Bostan Hikayeleri projesini Yeşil Gazete okurları için aktarabilir misiniz?” diye sorduk. Sağolsunlar bizi kırmadılar.

İşte 66 Kolektif’den Bostan Hikayeleri’nin öyküsü

***

Bostan Hikayeleri, farklı disiplinlerde üretimde bulunan Kuzguncuklu 66 Kolektif üyeleri olarak, kentteki bostanlara ve kentsel tarıma dair hikayeleri toplamak, arşivlemek, yenilerini üretmek, paylaşmak ve tartışmak, hatta dünyadaki farklı kentlerle ilişkilendirmek üzere başlattığımız kültürel bir çalışma.

Mevcut bostanları birlikte korumak, iyileştirmek ve yenilerini kurmak, kentsel tarımı yaygınlaştırmak için emek harcayan kişilerin ve toplulukların ortaya koydukları iyi örnekleri ve pratikleri görünür kılarak farkındalık yaratmak, hatta aralarında yeni bağlar ve dayanışmalar kurarak ihtiyaçlarına yönelik ortak çözümler bulmak için bilgi ve deneyim paylaşımına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Kuzguncuk Bostanı

Roma Bostanı

Tarlataban

Yedikule Bostanları

Bunun için bir seri faaliyet düzenleyerek, dijital medya alanında farklı ürünler ortaya koymaya başladık.

2016 yılında mevcut bostan hikayelerini içeren online bir arşiv yarattık: www.bostanhikayeleri.com.

2017 ilkbaharında tek tek İstanbul’daki bostanları ziyaret etmeye başladık.

Kuzguncuk BostanıYedikule BostanlarıRoma Bostanı ve Tarlataban dahil olmak üzere bostanların temsilcileriyle yaptığımız görüşmeleri, bu bostanların kuruluşuna, işleyişine, ürünlerine, ihtiyaçlarına ve emellerine dair anlattıklarını birer röportaj videosu ile belgeledik.

Kuzguncuk Bostanı Röportajı

Yedikule Bostanları Röportajı

Roma Bostanı Röportajı

Tarlataban Röportajı

Yeni ürettiğimiz ve üreteceğimiz videoları da içeren periyodik bir yayın olarak kurguladığımız Bostan Hikayeleri Dergisi’nin ilk sayısını da 2017 Kasım ayında yayınladık.

28 Ekim günü gerçekleştirdiğimiz Bostan Hikayeleri Kent Karşılaşması’nda bu dört bostanın temsilcilerinin de yer aldığı bir sohbet düzenleyerek adil ve sağlıklı gıdaya erişebilirlik, yerel beslenme, üretime dair bilgi ve deneyim paylaşımı, topluluk oluşturma, dernekleşme ve kooperatifleşme süreçleri, hukuksal statü, bütünsel yaklaşımlar, zaman kullanımı, gönüllülük ve sorumluluk arasındaki ilişkilenme, türetici kavramı, temas ve güven ihtiyacı gibi en çok göze çarpan konuları, sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk.

Bostan Hikayeleri Kent Karşılaşması

Arşiv, dergi ve videolar hakkında bilgi ve fikir alışverişinde bulunarak, bu ve benzeri dijital medya araçlarını farklı toplulukların fayda sağlayabilmesi amacıyla birlikte nasıl şekillendirebileceğimizi tartıştık. Yedikule Bostanları’ndan aldığımız ürünlerle 66 Sofrası’nda pişen yemekler eşliğinde sohbetimize devam ettik.

Yedikule Bostanları’ndan aldığımız ürünlerle 66 Sofrası

Önümüzdeki dönemde arşivi geliştirmeye, bostanlara yaptığımız ziyaretlere ve hepsiyle ilgili röportaj videosu üretimine devam edeceğiz. Aldığımız geri bildirime göre, bostanlarda üretim ve topluluk oluşturma gibi farklı konularda “nasıl yapılır” videoları da hazırlamak da planlarımız dahilinde.

66 Kolektif, Bostan Hikayeleri Kent Buluşması’ndan bir gün önce Bostan Hikayeleri’ni Açık Radyo, “Tohumdan Sofraya Ekolojik Yaşam” programında da anlatmıştı. Programın kaydını buradan dinleyebilirsiniz.

2018’de derginin ikinci sayısını çıkartmayı ve yine eş zamanlı olarak ikinci Bostan Hikayeleri Kent Karşılaşması’nı düzenlemeyi amaçlıyoruz.

 

Arşiv:

http://bostanhikayeleri.com/

Videolar:

http://bostanhikayeleri.com/kuzguncuk-roportaj/

http://bostanhikayeleri.com/yedikule-roportaj/

http://bostanhikayeleri.com/roma-roportaj/

http://bostanhikayeleri.com/tarlataban-roportaj/

Dergi:

http://bostanhikayeleri.com/dergi-2017-kasim/

 

 

66 Kolektif

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.