Spor

Bosna Hersek ihraç edildi

0

FIFA ve UEFA, ”üçlü başkanlık sisteminden tek başkanlık sistemine geçmeyen” Bosna-Hersek’i uluslararası futbol müsabakalarından men etti.

FIFA’nın açıklamasında, ”bu kararın alınmasından üzüntü duyulduğu” ifade edildi. Açıklamada, FIFA ve UEFA yetkililerinin Bosna Hersek’in futbola tekrar dönmesini görüşmek için yakın zamanda biraraya geleceği belirtildi.

Bu karara göre, Bosna’nın milli ve ulusal takımları ile hakemleri yeni bir karara kadar uluslararası müsabakalara katılamayacak.

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi’nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, dün FIFA ve UEFA başkanlarına mektup göndererek, ülkesinin uluslararası futbol müsabakalarından men edilmemesini istemişti.

Bosna-Hersek’teki (1992-1995) savaşı durduran Dayton Antlaşması’nın ülke yönetiminde neden olduğu siyasi karışıklık, Avrupa’da son yıllarda önemli başarılar sağlayan Bosna futbolunu da etkilemişti. Dayton Antlaşması’na göre Üçlü Devlet Başkanlık sisteminin uygulandığı ülkede, Futbol Federasyonu Başkanlığı’nı da Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç yetkili yürütüyor.

UEFA ve FIFA, Bosna-Hersek Futbol Federasyonu’nu tekli başkanlık sistemine geçmesi için defalarca uyarmıştı. Bosna-Hersek Futbol Federasyonu üyelerinin de 3 gün önceki toplantısında, tekli başkanlık sistemine geçiş önerisi Sırp ve Hırvat delegelerin oylarıyla reddedilmişti.

FIFA ve UEFA’nın, “üçlü başkanlık sisteminden tek başkanlık sistemine geçmeyen” Bosna-Hersek’i uluslararası futbol müsabakalarından men etmesi ülkede büyük hayal kırıklığı yarattı.

Bosna-Hersek’teki savaşı (1992-1995) durduran Dayton Antlaşması’nın ülke yönetiminde neden olduğu siyasi karışıklık, Avrupa’da son yıllarda önemli başarılar sağlayan Bosna futbolunu da etkiledi. Dayton Antlaşması’na göre Üçlü Devlet Başkanlık sisteminin uygulandığı ülkede, Futbol Federasyonu Başkanlığı’nı da Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç yetkili yürütüyordu. UEFA ve FIFA, Bosna-Hersek Futbol Federasyonu’nu tekli başkanlık sistemine geçmesi için defalarca uyardı.

UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino da 21 Mart’ta, Bosna-Hersek Futbol Federasyonu’nu, 1 Nisan’a kadar “üçlü başkanlık sisteminden tek başkanlık sistemine geçmemesi halinde, ülkenin milli ve diğer takımlarının uluslararası müsabakalardan diskalifiye edileceği” yönünde son kez uyarmıştı.

Bosna-Hersek Futbol Federasyonu üyelerinin “tekli başkanlık sistemi”ne geçmek için ağustosta ve 4 gün önce yaptığı toplantılardan da olumlu sonuç çıkmadı. Sırp ve Hırvat üyeler, aleyhte oy kullanarak federasyonun tekli başkanlık sistemine geçmesini engelledi.

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç de dün FIFA Başkanı Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini’ye mektup göndererek, verecekleri kararda ülkenin komplike yapısını göz önünde bulundurmalarını talep etmişti.

FEDERASYON KÜLTÜR VE SPOR BAKANI KAPLAN’IN GÖRÜŞLERİ
Bosna-Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan, UEFA ve FIFA’nın verdiği kararla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Kaplan, Bosna-Hersek Futbol Federasyonu’nun “maalesef siyasetten çok etkilendiğini ve ülkedeki karışık siyasi yapının futbolu da çıkmaza soktuğunu” söyledi.

Bosna-Hersek Futbol Federasyonu’nun yapısının da “Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi” gibi olduğunu, ancak UEFA ve FIFA’nın bu duruma karşı çıktığını belirterek, şöyle konuştu “Federasyonumuz defalarca tekli başkanlık sistemine geçmek için toplantı yaptı. Ancak doğruyu söylemek gerekirse bu toplantılarda Boşnak delegeler tekli başkanlık sistemi için oy kullanırken, Sırp ve Hırvat delegelerin tamamı bu sistemin aleyhine oy kullandı. Futbola siyaseti bulaştıran federasyonun Sırp ve Hırvat delegeleri, Bosna-Hersek’i bu duruma getirdiler. Maalesef Sırpların ve Hırvatların çoğu Bosna-Hersek milli takımını desteklemiyor. Onlar için Bosna-Hersek milli takımının uluslararası müsabakalarda varlık göstermesi bir anlam ifade etmiyor.”

“ÜLKE FUTBOLU, HALKIN UMUDU VE SEVİNÇ KAYNAĞIYDI”
Salmir Kaplan, ülkenin karışık siyasi yapısından dolayı siyasetin halka fazla umut vadetmediğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son yıllarda Bosna-Hersek futbolu büyük ilerlemeler kaydetti. Geçtiğimiz hafta Avrupa kupası elemelerinde Romanya’yı yendik ve grupta üçüncü durumdayız, ancak birinciyle aramızda çok az puan farkı var. Bosna-Hersek halkına ümit lazım; maalesef siyaset o kadar ümit vermiyor. Bu umutlar, müjdeler, iyi haberler ve pozitif enerji halkımıza futboldan geliyordu. Şimdi bu da yok edildi. Bosna halkına iyi bir mesaj olmadı, bu karar Bosna halkını büyük bir hayal kırıklığına uğratacaktır.”

Salmir Kaplan, UEFA ve FIFA’nın cezayı, ülke futbolu yerine, görevini yerine getirmeyen Futbol Federasyonuna kesmesinin daha doğru olacağına inandığını da dile getirerek, “Umarım bu soruna bir çözüm buluruz. Milli takımımız ve futbol takımlarımız, UEFA ve FIFA’nın uluslararası müsabakalarında en kısa sürede inşallah katılmaya devam ederler” dedi.

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.