Bosna’daki Drina Nehri’nde 5 bin metreküp çöp yüzüyor

Bosna Hersek'in doğusundaki tarihi Visegrad kasabasını etkileyen Drina Nehri kanyonunda yüzen çöp yığını, çevre ve insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yıllardır devam eden bu sorun, çevresel zararlarının yanı sıra yerel turizmi de olumsuz etkiliyor.

Bosna Hersek‘in doğusundaki tarihi Visegrad kasabasında yer alan Drina Nehri kanyonu, devasa bir yüzen çöp yığını ile dolmuş durumda. Çoğunluğu plastik şişelerden oluşan tonlarca çöpün hem çevreye korkunç zararları olacağı, hem de yerel turizm odaklı ekonomi için tehdit oluşturduğu ifade ediliyor. Çöplerin yakılması olasılığıyla ilgili ise insan sağlığı üzerindeki etkiler nedeniyle ciddi endişeler mevcut.

Reuters’in aktardığına göre, Visegrad hidroelektrik santrali yetkilileri yaklaşık 20 yıl önce, Karadağ, Sırbistan ve Bosna üzerinden akan Drina Nehri boyunca barajını nehrin taşıdığı enkazdan korumak için, kanyonun derinliklerinde eski petrol varillerinden yapılmış geçici bir bariyer kurdu. Eko Center Visegrad‘dan Dejan Furtula, “Yaklaşık 5 bin metreküp çeşitli çöpler var,” diyerek çöp bariyerine işaret etti ve “Bu çöpler her taraftan geliyor ve maalesef bu manzara her yıl tekrarlanıyor” diye ekledi.

Furtula, Drina’nın yukarı akışındaki kollarından gelen çöplerin, ağır yağmurlar veya kar sonrası yükselen su seviyeleri nedeniyle çevredeki atık sahalarından nehire taşındığını belirtti: “Drina Nehri’nde aklınıza gelebilecek her şeyi bulabilirsiniz… ölü hayvanlar, tıbbi atıklar, araba parçaları. Biz bir nevi bölgesel atık deposuyuz çünkü bu çöpler Visegrad halkı tarafından üretilmiş değil, nehrin yukarısındaki kasabalarda yaşayanlar tarafından üretilmiş.”

Drina Nehri
Fotoğraf: Amel Emric / Reuters

‘Drina Nehri’nde hassas ekolojik sistem risk altında’

Toksik atıkların nehrin hassas ekolojik sistemini tehdit ettiğini anlatan Furtuna, çöpler yakıldığında Visegrad halkının ve ziyaretçilerin kirli hava soluduğunu da hatırlattı: “Bu, hepimiz için büyük bir felaket ve utanç kaynağı, dünyaya kötü bir resim gösteriyoruz.” Furtuna’nın aktardığına göre, ekologların nehrin ağır metallerle kirlendiğinden şüpheleniyor ve bu yıl kapsamlı bir su analizi yapılacak. 

Orman yangınlarının ardından topraktaki krom zehir saçmaya devam ediyor
Tunca Nehri’ne atılan çöpler kirlilik oluşturuyor

Visegrad’daki otel ve restoran sahipleri ve çalışanları da, Yugoslav Nobel edebiyat ödülü sahibi Ivo Andric’in “Drina Köprüsü” romanı ile ünlenen Osmanlı dönemi köprüsü ile bilinen kasabada, çöp yığınının turizmi de olumsuz etkilediğinden şikayet ediyor.

Andricev Konak otelinin baş resepsiyonisti Dijana Rajic, “Turistler ilk olarak Drina’daki çöp yığınını görüyor ve olumsuz yorumlar yapıyor, bu da hem turizmi hem de burada yaşayan insanları etkiliyor” dedi.

Neretva Nehri
Bosnalılar Neretva Nehri için savaşıyor: Bırakın aksın!

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR